Dijous 18, abril 2024
14.9 C
Sant Gervasi
15 C
Sarrià
Publicitat

Guisar el peix en les festivitats

Arròs amb llamàntol, sarsuela, pop a la planxa, llom de bacallà al forn o sèpia són habituals en dies de festa

Publicat el 26.4.2019 10:00

Cuina de Convent

Fra Valentí Serra

En ocasió de la celebració de les grans festes litúrgiques en els convents i monestirs, un dels plats de més categoria que assolí més prestigi i que es començà a introduir a finals del segle XVIII és l’arròs amb llamàntol. El llamàntol és una mena de llagosta una mica més gran i negrosa, que dona un gust molt cremós i agradable a l’arròs.

Publicitat

En temps més recents, reservat a les grans festes litúrgiques, se sol guisar una cassolada de peix i marisc popularment anomenada sarsuela que, per fer-la, el peix que la integra -majoritàriament rap- se sol coure dins d’una cassola de terrissa on s’ha de sofregir la sípia i els calamars amb les nyores, el tomàtec i un raig de brandi o de ratafia. El rap s’ha d’enfarinar i fregir-lo abans d’incorporar-lo al sofregit de la cassola. Al darrer moment hi afegim les petxines, els musclos, els escamarlans i les gambes; i ho deixem encara un quart més al foc abans de servir la cassola a taula.

Publicitat

A partir de la restauració de la vida religiosa, una volta superada l’exclaustració de 1835, alguns convents i monestirs de casa nostra han comptat amb cuiners que havien treballat en el camp de la restauració abans de fer-se religiosos, i que han introduït noves maneres de guisar el peix en dies de festa. Per exemple, coure pop a la planxa i servir-lo a taula amb ceba confitada i caramel·litzada; o cuinar el llom de bacallà al forn, a baixa temperatura, acompanyat de talls de cansalada virada, aquella que té vies de carn magra i que és molt gustosa, feta a la brasa.

En els nostres dies ha esdevingut un peix molt apreciat en la cuina monàstica la sèpia, que se sol servir al refetor, tallada a daus i amb una abundant picada, ben ruixada amb rom cremat, i acompanyada de patates estofades i amanides amb ceba confitada. A l’article vinent us vull parlar, si Déu vol, de com guisar el pop i el rèmol.

Fra Valentí Serra de Manresa és arxiver dels caputxins

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.