Publicitat

Guisar el peix en les festivitats

Arròs amb llamàntol, sarsuela, pop a la planxa, llom de bacallà al forn o sèpia són habituals en dies de festa

spot_img

Publicat el 26.4.2019 10:00

Cuina de Convent

Fra Valentí Serra

En ocasió de la celebració de les grans festes litúrgiques en els convents i monestirs, un dels plats de més categoria que assolí més prestigi i que es començà a introduir a finals del segle XVIII és l’arròs amb llamàntol. El llamàntol és una mena de llagosta una mica més gran i negrosa, que dona un gust molt cremós i agradable a l’arròs.

Publicitat

En temps més recents, reservat a les grans festes litúrgiques, se sol guisar una cassolada de peix i marisc popularment anomenada sarsuela que, per fer-la, el peix que la integra -majoritàriament rap- se sol coure dins d’una cassola de terrissa on s’ha de sofregir la sípia i els calamars amb les nyores, el tomàtec i un raig de brandi o de ratafia. El rap s’ha d’enfarinar i fregir-lo abans d’incorporar-lo al sofregit de la cassola. Al darrer moment hi afegim les petxines, els musclos, els escamarlans i les gambes; i ho deixem encara un quart més al foc abans de servir la cassola a taula.

Publicitat

A partir de la restauració de la vida religiosa, una volta superada l’exclaustració de 1835, alguns convents i monestirs de casa nostra han comptat amb cuiners que havien treballat en el camp de la restauració abans de fer-se religiosos, i que han introduït noves maneres de guisar el peix en dies de festa. Per exemple, coure pop a la planxa i servir-lo a taula amb ceba confitada i caramel·litzada; o cuinar el llom de bacallà al forn, a baixa temperatura, acompanyat de talls de cansalada virada, aquella que té vies de carn magra i que és molt gustosa, feta a la brasa.

En els nostres dies ha esdevingut un peix molt apreciat en la cuina monàstica la sèpia, que se sol servir al refetor, tallada a daus i amb una abundant picada, ben ruixada amb rom cremat, i acompanyada de patates estofades i amanides amb ceba confitada. A l’article vinent us vull parlar, si Déu vol, de com guisar el pop i el rèmol.

Fra Valentí Serra de Manresa és arxiver dels caputxins

Notícies relacionades

La murtra, un bon substitutiu del llorer a la cuina i una planta per a infusions

La infusió de fulles i baies de la murtra és de gran utilitat per a estovar la tos i, també, per a combatre les infeccions bucals

La ceba, una de les hortalisses més sanes

És una de les hortalisses més antigues d'Occident i serveix per a reduir el colesterol

Llobarro al forn

Un peix senzill i ràpid de fer que sempre proporciona resultats espectaculars

Garrí rostit

Amb només tres ingredients es pot elaborar aquest plat amb el qual podràs sorprendre en aquestes festes a familiars i amics
spot_img

El Govern de Collboni rebutja catalogar el Parc de l’Oreneta com reclamava Junts

Els socialistes plantegen la possibilitat "d'estudiar" un augment del nivell de protecció en un futur

La mobilitat i la cultura popular, els protagonistes de les crítiques de l’oposició al ple de Sarrià-Sant Gervasi

Gay reivindica totes les activitats culturals que s'han fet al districte per defensar-se de les crítiques

La falta d’espai continua sent el principal problema de l’associacionisme juvenil a Sarrià – Sant Gervasi

El Consell de la Joventut de Barcelona recull un llistat de peticions per a presentar-les a Gay, qui no acudeix a la reunió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí