Publicitat

Intoleràncies vs al·lèrgies: com diferenciar-les?

spot_img

Publicat el 28.4.2016 16:00

Naturalment Curiosos

Marc Talló i Neus Mestre

Marc_NeusL’altre dia a la parada del Bicing en Joan no parava d’esternudar, quan va veure arribar el seu amic es va queixar que, com que és al·lèrgic al pol·len, s’ho passa molt malament quan arriba la primavera. “Tu rai! que només és per un temps, la meva al·lèrgia a la llet dura tot l’any”, li va dir l’amic. En Joan no hi va estar pas d’acord: “no tens cap al·lèrgia, que en ocasions especials t’he vist menjar productes làctics, tu deus tenir una intolerància”.

Publicitat

Cada cop és més comú als restaurants les cartes amb informació sobre els al·lergogen i els components dels plats per evitar que les persones tinguin reaccions adverses amb el menjar.

‘Però quina és la diferència entre
intolerància a un aliment o al·lèrgia?’

Publicitat

Una al·lèrgia alimentària és aquella que involucra el sistema immunitari, és a dir, el nostre cos genera defenses contra un component d’un aliment (al·lergogen). Els al·lergogen són molècules que contenen aliments o altres substàncies com el pol·len que generalment no produeixen cap efecte advers. En algunes persones, però, poden activar el seu sistema immunitari generant anticossos contra aquesta. Aquests anticossos actuaran com si l’al·lergogen es tractés d’un microorganisme, provocant fortes erupcions o la inflamació de la zona de contacte. Aquestes reaccions inflamatòries poden arribar a ser molt greus i comprometre la supervivència de la persona.

Una intolerància alimentària no produeix l’activació del sistema immunitari i està causada per algun desordre en el metabolisme. Per exemple, la intolerància a la lactosa és deguda a la falta d’un enzim, la lactasa, que s’encarrega de descompondre aquest component de la llet per facilitar-ne la seva digestió. Les persones que no tenen aquest enzim seran incapaces de metabolitzar la lactosa i per tant l’acumulació d’aquesta provocarà mal estar. Contràriament a les al·lèrgies, les intoleràncies no són tant perilloses i de vegades algunes persones es permeten petites excepcions, encara que després acabaran sentit la sensació de malestar.

Així que, tal com podeu veure, una al·lèrgia i una intolerància no són el mateix. Una comporta l’activació de les nostres defenses i en canvi l’altra és resultat de la falta d’algun component essencial pel correcte metabolisme dels aliments.

Marc Talló Parra i Neus Mestre Farràs són biòlegs humans i recolliran les propostes de temes a naturalmentcuriosos@gmail.com

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Memòries d’Àfrica: l’expansió dels humans moderns

Els estudis genètics confirmen que els humans actuals descendeixen d’una segona onada migratòria, molt més reeixida, que hauria tingut lloc fa uns 60.000 anys

Arrenca la campanya de vacunació: a qui li toca la de la grip, COVID-19 o totes dues

Salut fa una crida a reforçar la protecció de les persones més vulnerables abans que s’intensifiquin els virus respiratoris

Una branca singular de l’arbre de la vida que ha canviat el món: els Homo sapiens

Homo sapiens és la combinació d’una anatomia única, una ment flexible i una cultura capaç de guardar i transmetre memòria, que l’ha convertit en l’espècie culturalment més sofisticada sobre la Terra

Els primers artesans: quan els humans van començar a construir eines?

És amb l’aparició d’Homo habilis —que va viure fa uns 2,4 milions d’anys— quan podem parlar per primera vegada d’una producció sistemàtica d’eines lítiques
spot_img

El pregó de la Festa Major de Sarrià 2025

"Som colles de valors, de reivindicació feminista, som moltes, fortes i ben plantades, som faldilles, pantalons blancs, gegantes sense límits, som espurnes i som orgull"

Memòries d’Àfrica: l’expansió dels humans moderns

Els estudis genètics confirmen que els humans actuals descendeixen d’una segona onada migratòria, molt més reeixida, que hauria tingut lloc fa uns 60.000 anys

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí