Dijous 25, abril 2024
11.8 C
Sant Gervasi
11.7 C
Sarrià
Publicitat

Intoleràncies vs al·lèrgies: com diferenciar-les?

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Naturalment Curiosos

Marc Talló i Neus Mestre

Marc_NeusL’altre dia a la parada del Bicing en Joan no parava d’esternudar, quan va veure arribar el seu amic es va queixar que, com que és al·lèrgic al pol·len, s’ho passa molt malament quan arriba la primavera. “Tu rai! que només és per un temps, la meva al·lèrgia a la llet dura tot l’any”, li va dir l’amic. En Joan no hi va estar pas d’acord: “no tens cap al·lèrgia, que en ocasions especials t’he vist menjar productes làctics, tu deus tenir una intolerància”.

Publicitat

Cada cop és més comú als restaurants les cartes amb informació sobre els al·lergogen i els components dels plats per evitar que les persones tinguin reaccions adverses amb el menjar.

‘Però quina és la diferència entre
intolerància a un aliment o al·lèrgia?’

Publicitat

Una al·lèrgia alimentària és aquella que involucra el sistema immunitari, és a dir, el nostre cos genera defenses contra un component d’un aliment (al·lergogen). Els al·lergogen són molècules que contenen aliments o altres substàncies com el pol·len que generalment no produeixen cap efecte advers. En algunes persones, però, poden activar el seu sistema immunitari generant anticossos contra aquesta. Aquests anticossos actuaran com si l’al·lergogen es tractés d’un microorganisme, provocant fortes erupcions o la inflamació de la zona de contacte. Aquestes reaccions inflamatòries poden arribar a ser molt greus i comprometre la supervivència de la persona.

Una intolerància alimentària no produeix l’activació del sistema immunitari i està causada per algun desordre en el metabolisme. Per exemple, la intolerància a la lactosa és deguda a la falta d’un enzim, la lactasa, que s’encarrega de descompondre aquest component de la llet per facilitar-ne la seva digestió. Les persones que no tenen aquest enzim seran incapaces de metabolitzar la lactosa i per tant l’acumulació d’aquesta provocarà mal estar. Contràriament a les al·lèrgies, les intoleràncies no són tant perilloses i de vegades algunes persones es permeten petites excepcions, encara que després acabaran sentit la sensació de malestar.

Així que, tal com podeu veure, una al·lèrgia i una intolerància no són el mateix. Una comporta l’activació de les nostres defenses i en canvi l’altra és resultat de la falta d’algun component essencial pel correcte metabolisme dels aliments.

Marc Talló Parra i Neus Mestre Farràs són biòlegs humans i recolliran les propostes de temes a naturalmentcuriosos@gmail.com

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.