22.5 C
Sant Gervasi
| Diumenge 19 de setembre de 2021 |
Publicitat

Intoleràncies vs al·lèrgies: com diferenciar-les?

Publicitat
Publicitat

Naturalment Curiosos

Marc Talló i Neus Mestre

Marc_NeusL’altre dia a la parada del Bicing en Joan no parava d’esternudar, quan va veure arribar el seu amic es va queixar que, com que és al·lèrgic al pol·len, s’ho passa molt malament quan arriba la primavera. “Tu rai! que només és per un temps, la meva al·lèrgia a la llet dura tot l’any”, li va dir l’amic. En Joan no hi va estar pas d’acord: “no tens cap al·lèrgia, que en ocasions especials t’he vist menjar productes làctics, tu deus tenir una intolerància”.

Cada cop és més comú als restaurants les cartes amb informació sobre els al·lergogen i els components dels plats per evitar que les persones tinguin reaccions adverses amb el menjar.

‘Però quina és la diferència entre
intolerància a un aliment o al·lèrgia?’

Una al·lèrgia alimentària és aquella que involucra el sistema immunitari, és a dir, el nostre cos genera defenses contra un component d’un aliment (al·lergogen). Els al·lergogen són molècules que contenen aliments o altres substàncies com el pol·len que generalment no produeixen cap efecte advers. En algunes persones, però, poden activar el seu sistema immunitari generant anticossos contra aquesta. Aquests anticossos actuaran com si l’al·lergogen es tractés d’un microorganisme, provocant fortes erupcions o la inflamació de la zona de contacte. Aquestes reaccions inflamatòries poden arribar a ser molt greus i comprometre la supervivència de la persona.

Una intolerància alimentària no produeix l’activació del sistema immunitari i està causada per algun desordre en el metabolisme. Per exemple, la intolerància a la lactosa és deguda a la falta d’un enzim, la lactasa, que s’encarrega de descompondre aquest component de la llet per facilitar-ne la seva digestió. Les persones que no tenen aquest enzim seran incapaces de metabolitzar la lactosa i per tant l’acumulació d’aquesta provocarà mal estar. Contràriament a les al·lèrgies, les intoleràncies no són tant perilloses i de vegades algunes persones es permeten petites excepcions, encara que després acabaran sentit la sensació de malestar.

Així que, tal com podeu veure, una al·lèrgia i una intolerància no són el mateix. Una comporta l’activació de les nostres defenses i en canvi l’altra és resultat de la falta d’algun component essencial pel correcte metabolisme dels aliments.

Marc Talló Parra i Neus Mestre Farràs són biòlegs humans i recolliran les propostes de temes a [email protected]

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.