Dilluns 11, desembre 2023
18.5 C
Sant Gervasi
18.5 C
Sarrià
Publicitat

Junts planteja 10 propostes d’ús per als equipaments municipals buits de Sarrià-Sant Gervasi

Artadi denuncia la "desídia, abandonament i deixadesa" del Govern municipal respecte a Sarrià-Sant Gervasi

Publicat el 27.7.2021 21:19

Política

Ana Rubió

La presidenta de Junts a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha denunciat aquest dimarts la manca d’equipaments públics a Sarrià-Sant Gervasi i l’existència de més de 10 espais municipals sense ús al districte, un tema que ja va criticar en l’anterior mandat el portaveu de Junts a l’Ajuntament, Jordi Martí, que llavors era regidor president de Sarrià-Sant Gervasi.

Publicitat

En una roda de premsa des del Dipòsit del Rei Martí -un dels espais sense ús del districte- Artadi, acompanyada de Martí i de consellers municipals, ha citat aquests espais buits en el que ha anomenat un “decàleg de l’abandonament” i ha presentat diverses propostes pels espais. La presidenta del grup ha lamentat que “una vegada més” Sarrià-Sant Gervasi es trobi per sota de la mitjana d’inversions municipals de la ciutat i, en aquest sentit, ha assenyalat com a culpables al Govern d’Ada Colau i Jaume Collboni: “Hi ha necessitats concretes i històriques del barri que estan sent completament ignorades; vivim en un mandat que fa que la ciutat cada dia es degradi”.

Publicitat
El Dipòsit del Rei Martí © Ana Rubió

Així mateix, el portaveu de Junts al districte, Pol Lliró, ha assegurat a El Jardí que fa sis anys que no hi ha inversió en els sis barris del districte “perquè no hi ha un retorn electoral”. Per això, ha posat de relleu la importància que les demandes veïnals siguin prioritàries.

La també consellera Montse Cantín ha explicat que el Dipòsit del Rei Martí va ser remodelat l’any 2016 a petició de Convergència i Unió, durant l’alcaldia de Xavier Trias, i ha lamentat que sent un espai amb valor històric, romangui tancat la major part de l’any. De fet, aquest dimarts s’ha obert exclusivament per la visita de Junts.

Elsa Artadi, Josep Maria López i Montse Cantín © Ana Rubió

Al voltant d’unes 15 persones, entre les quals hi havia el president de l’Associació de Veïns de Sant Gervasi, Josep Maria López, han aprofitat per visitar l’equipament i han quedat sopreses amb la singularitat de l’espai. Als seus comentaris, Artadi ha contestat: “El fet que no haguem vingut abans és part del problema, és que no hi ha ni senyalística a fora. No és qüestió només de llogar-lo de tant en tant sinó de crear-hi un programa permanent”.

Elsa Artadi parlant amb veïns i membres de Junts al Dipòsit del Rei Martí © Ana Rubió

L’espai disposa d’un jardí abandonat a la planta superior que, des de fa més de 20 anys, es parla de convertir en un parc infantil. Avui dia, però, l’equipament és protagonista d’un piló d’actes incívics que, com han explicat les veïnes, preocupa a la comunitat. Artadi ha recollit les queixes apel·lant al Govern municipal: “Des de fa uns anys, hi ha hagut un creixement important d’actes incívics al districte; dades que s’han estat amagant però que demostren la manca de lideratge i de voluntat de posar ordre de l’Ajuntament”.

Dins de les propostes del partit per als 10 espais en desús, es planteja edificar un hotel d’entitats de cultura popular, lleure i oci inclusiu a les Casetes d’Hort de la Vila. També aposten per construir una escola bressol municipal al solar del carrer Dalmases 63, al barri de les Tres Torres. I, s’exigeix al Govern de Colau que es compleixin  els terminis i calendaris previstos per a la construcció de la Biblioteca de Sarrià.

Artadi, acompanyada de Martí i l’equip de consellers i conselleres municipals de Junts a Sarrià – Sant Gervasi, ha completat aquesta jornada de tarda vespre tot visitant quatre dels sis barris del districte. Primer, el Club de Tennis Barcino i la seva presidenta; després el Centre i Teatre de Sarrià, on s’ha reunit amb les entitats de cultura popular; i, per acabar, assistint a un concert de música clàssica de l’índia que s’ha celebrat a la Casa de l’Espiritualitat de Sant Felip Neri.

Estem visitant diferents espais del districte de Sarrià-Sant Gervasi, diferents entitats, associacions de veïns, de comerciants, i compartint les inquietuds dels veïns i veïnes d’aquest districte absolutament abandonat per part d’Ada Colau, Jaume Collboni i el regidor del districte, Albert Batlle”, ha declarat la presidenta del grup. I també ha afegit que el districte de Sarrià- Sant Gervasi té un teixit associatiu molt ric i que Barcelona és una ciutat molt densa on costa trobar espais, pel que ha criticat “la desídia, abandonament i deixadesa del govern Colau- Collboni respecte a aquest districte, on decideix que no fa res i que ignora aquestes demandes”.

“L’Elsa està començant a recorrer territori, fins ara s’havia dedicat a qüestions de govern i ara vol volcar-se en la gent del carrer”, ha afegit Lliró.

https://twitter.com/JuntsXCatSSTG/status/1420076435595833347?s=20

Decàleg i proposta de Junts pels 10 espais municipals

  1. Dipòsit del Rei Martí (C/Bellesguard, 14). Sant Gervasi – La Bonanova

Equipament de propietat municipal amb valor històric acabat de remodelar l’any 2016, sense cap ús regular, roman tancat la major part de l’any.

Proposta de Junts. Espai per a usos culturals, amb programació estable, i a disposició des les múltiples escoles de música i dansa del districte de Sarrià – Sant Gervasi.

2. Casetes d’Hort de la Vila (C/Hort de la Vila, 29). Sarrià

Casetes de propietat municipal i amb valor patrimonial ja que mantenen l’estructura tradicional de les cases de la vila de Sarrià. Avui aquest espai està tancat i sense cap previsió d’actuació per donar-li ús.

Proposta de Junts: Espai idoni per a casa de la cultura popular i tradicional de Sarrià – Sant Gervasi, seu d’entitats històriques com els Geganters, Tabalers, Castellers, Diables, Bastoners, agrupaments…que a dia d’avui no tenen espai per desenvolupar-hi la seva activitat.

3. Finca del carrer Manacor, 1. El Putxet i el Farró

Finca de propietat municipal per via d’una expropiació forçosa en el mandat de l’Alcalde Hereu. En el mandat de l’Alcalde Trias es condicionen jardins i casa del guarda. Està pendent la remodelació de l’edifici principal.

Proposta de Junts: Equipament central del barri del Putxet, que a dia d’avui disposa només d’un espai insuficient al carrer Marmellà.

4. Solar del carrer Dalmases, 63. Les Tres Torres

Solar avui buit d’un edifici de pisos de luxe que es va haver d’enderrocar per incomplir la normativa urbanística i que a començaments dels anys 2000 va autoritzar l’Ajuntament. És de propietat municipal

Proposta de Junts: Escola bressol municipal que pugui donar cobertura a la zona de Bonanova-Tres Torres; i equipament de barri de Les Tres Torres.

5. Edifici als Jardins de Can Ferrer (Alfons XII, 48) Sant Gervasi – Galvany

Edificació de propietat municipal que es troba en estat ruïnós i sense que se’n pugui fer cap ús.

Proposta de Junts: Seu d’entitats veïnals, comercials i d’educació en el lleure de Galvany; i us polivalent per a activitats de les escoles de l’entorn.

6. Solar del carrer Monestir, 12 . Sarrià

Solar ubicat a la frontera entre Sarrià i Pedralbes que a dia d’avui es troba tancat, sense ús i sense projecte.

Proposta de Junts: Donar resposta a la demanda veïnal i escolar de 2016 dels barris de Sarrià i Pedralbes d’ubicar en aquets espai un Ateneu de Fabricació (FabLab) i centre de robòtica al servei dels centres escolars de l’entorn.

7. Sala Hipòstila dels Jardins de Ca n’Altimira. Sant Gervasi – La Bonanova

Espai de gran bellesa i interès històric, amb una Sala Hipòstila de 36 columnes, que està tancat, brut i abandonat al districte de Sarrià – Sant Gervasi.

Proposta de Junts: Espai de bellesa arquitectònica que, amb un projecte de neteja i condicionament, podria estar obert al públic com a complement dels jardins on es troba.

8. Finca Muñoz Ramonet, (c/ Muntaner 282). Sant Gervasi – Galvany

Finca que l’industrial Julio Muñoz Ramonet va deixar en llegat a la ciutat de Barcelona, i de la qual l’Ajuntament és propietari des de l’any 2012. En el mandat de l’Alcalde Trias es van condicionar i obrir el Jardins, i encarregar el projecte per fer-hi una biblioteca. Aquest any 2021 el Govern Colau ha anunciat fer-hi un espai de “cultura i ciència”, però sense detalls ni d’inversió ni calendari.

Proposta de Junts: Biblioteca del barri de Galvany en un dels dos edificis.  A l’altre, equipament públic com el que proposa el govern actual.

9. Solar de la plaça de Sarrià.

Solar destinat a ser principalment la Biblioteca de Sarrià, tot i que també acollirà els serveis administratius del districte i una sala polivalent; un projecte que acumula retards des de 2015, quan el Govern Trias va deixar l’espai net i el projecte a punt. El passat 7 de juliol, el Govern Colau ha fet un nou anunci d’inici d’obres, en el que ja són 6 anys d’endarreriments de la que possiblement sigui l’obra més emblemàtica de totes les del districte.

Proposta de Junts: Que el Govern Colau, per fi, compleixi amb terminis i calendari previstos.

10. Antic Mercat de Vallvidrera.

Espai sense activitat de mercat des de 2009; i sense cap tipus d’ús des de 2016. Finalment es van iniciar les obres per a fer un centre cultural el juny de 2019.

Proposta de Junts: Que el Govern Colau compleixi amb terminis i calendari i s’obri de manera immediata.

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.