Cuina i Nutrició
Anna Vilarrasa
La diabetis de tipus 2 (o no-insulinodependent) té una incidència relativament elevada entre la gent gran. Es calcula que al voltant d’un 15% de persones majors de 70 anys la pateixen. Aquest problema de salut crònic es caracteritza per uns nivells de glucèmia en sang alts com a resultat d’una deficiència o anomalia en la secreció d’insulina.
El tractament es fonamenta en tres eixos: el farmacèutic, la dieta i l’exercici físic. En l’eix nutricional, els objectius són aconseguir uns nivells estables de sucre en sang, baixar de pes si és necessari i fer una ingesta adequada de greixos i carbohidrats.
Com es tradueix això a la pràctica és important, ja que en alguns casos representa noves conductes alimentàries difícils d’adoptar en una edat avançada. I a més, són dietes que s’han de seguir de manera indefinida. Però aplicar aquestes pautes alimentàries i altres hàbits diaris comporta una millora de l’estat de salut i la qualitat de vida i una reducció de les possibles complicacions.
Quins són els aliments més indicats?
En els darrers temps, els paràmetres dietètics per abordar la diabetis han patit alguns canvis. Avui en dia, l’Associació Americana de la Diabetis considera clau la presència de greixos monoinsaturats i de carbohidrats rics en fibra a la dieta. Aquests són dos nutrients que solen tenir una presència més aviat petita en molts patrons alimentaris.
Els aliments que contenen sucres i hidrats de carbonis són els que estan més relacionats amb l’augment de la glucosa a la sang. Els carbohidrats complexos i la presència de fibra provoquen que aquesta es produeixi de manera més gradual.
Per això és important la presència d’aliments com els cereals de gra sencer (arròs, pa i pasta integrals), les fruites, les verdures i els llegums. Pel que fa a la quantitat, no hi ha un límit igual per tothom, sinó que s’ha d’adaptar a les característiques de cada persona.
Tant els greixos com les proteïnes no tenen la mateixa influència que els sucres en aquest aspecte, sempre que es consumeixin en les quantitats recomanades. El que és important és escollir les fonts adequades per evitar alteracions en el pes o en altres paràmetres que podrien empitjorar l’estat de salut general.
L’oli d’oliva (per cuinar i per amanir), les olives, els fruits secs o els alvocats són les millors fonts de greixos. I pel que fa a la proteïna, es poden escollir ous, carn magra o peix (tant el blanc com el blau que també és molt ric en greixos poliinsaturats).
La presència de tots aquests aliments recomanats s’ha d’adaptar a les condicions especials que hi pugui haver, com la necessitat de seguir una dieta sense gluten, baixa en sal o de fàcil masticació.
Finalment, alguns productes s’hauran d’eliminar o consumir de manera esporàdica. És el cas de refrescos, sucs de fruites, postres làctics ensucrats, brioxeria, sucre de taula, mel, etc. També els productes càrnics processats com embotits o salsitxes, els formatges amb molt greix, la nata i la mantega en excés.