Publicitat

La llimona i les seves propietats, per Fra Valentí Serra

En la tradició remeiera popular, la llimona s’ha emprat per a rebaixar la febre i per alleujar les afeccions de les vies respiratòries

spot_img

Publicat el 19.2.2020 7:00

Cuina de Convent

Fra Valentí Serra

Avui us vull parlar sobre el conreu i les nombroses virtuts medicinals de la llimonera o llimoner (llat., Citrus limonum), que els antics frares descriviren així: “És semblant al taronger i fa’l fruyt en forma oval d’un groch baix quan está madur, y conté un such agre”. El llimoner té la fulla perenne i amb una floració contínua al llarg de tot l’any. Les llimones neixen sobre branques mixtes i, encara que sigui un arbre autofèrtil, a les hortes cal plantar-ne de diverses varietats per tal de garantir la pol·linització. Al llimoner li plau molt el clima temperat i no resisteix les gelades fortes.

Publicitat

Pel que fa a les propietats remeieres de la llimona, cal assenyalar que és protectora del fetge. El seu suc de la llimona és, alhora, un poderós desinfectant que, també, resulta molt eficaç per a quallar la llet destinada a fer matons i formatge fresc. A més, la llimona regularitza les males digestions i nombroses alteracions de l’organisme, car promou la formació i secreció de la bilis i ajuda, enormement, a metabolitzar les grasses i, sobretot, elimina les toxines.

Publicitat

En la tradició mèdica dels caputxins, el suc de llimona fou emprat en algunes malalties biliars: “Una copa de caldo de limón es magnífico remedio para la bilis” (BHC, Pócimas de capuchino, 60).  En la tradició remeiera popular, la llimona s’ha emprat per a rebaixar la febre i per alleujar les afeccions de les vies respiratòries, les afonies i les inflamacions de la gorja. El prestigiós botànic Pere Celestí Palau i Ferrer (†1956) escriví que “l’infús de llimona molt concentrat i usat a glopeigs, és calmant del mal de queixal” (Les plantes medicinals, 59-60).

La llimona és un dels millors i més eficients antiescorbútics, que es mostrà particularment eficaç durant les epidèmies de la febre groga. També el suc de llimona és un bon substitutiu del vinagre en les marinades i amanides. La pela de la llimona és ideal per a aromatitzar postres, com ara la crema i, també, per fer-ne arrop i confitura. A l’article vinent us vull parlar, si Déu ho vol, de la coliflor, que és la “reina blanca” de les hortalisses.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

L’alfàbrega: propietats i usos

És una planta remeiera molt digestiva i, alhora, és activadora de les vies respiratòries

Les figues: propietats i usos

És una fruita particularment recomanable en moments d’esgotament físic i emocional puix que la seva ingesta estimula la concentració

El codony: propietats i usos

És una fruita agraciada amb un gran contingut de fibra i amb una notable riquesa de minerals, com ara el calci, magnesi i potassi, i també amb un contingut notable d’àcid màlic que contribueix a l’eliminació de l’àcid úric

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa
spot_img

Els gínjols: curiositats i usos medicinals

D'on ve l'expressió "més content que un gínjol?"

Afrontar la incapacitació en la vellesa: emocions, acompanyament i recursos de suport

Envellir comporta canvis físics i cognitius, que poden generar sentiments difícils de gestionar. La pèrdua d’autonomia no és només una qüestió pràctica: implica un procés emocional complex que cal acompanyar amb sensibilitat i recursos

Una maleta estratègica, el relat d’Elsa Corominas

"L’estiu va ser extraordinari. La va trucar, van quedar, es van caure bé i van intercanviar maletes, llibres, roba, impressions i històries. Per Nadal van omplir les dues maletes verdes conjuntament per anar a casar-se a Ciutadella"

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]