Publicitat

La llimona i les seves propietats, per Fra Valentí Serra

En la tradició remeiera popular, la llimona s’ha emprat per a rebaixar la febre i per alleujar les afeccions de les vies respiratòries

spot_img

Publicat el 19.2.2020 7:00

Cuina de Convent

Fra Valentí Serra

Avui us vull parlar sobre el conreu i les nombroses virtuts medicinals de la llimonera o llimoner (llat., Citrus limonum), que els antics frares descriviren així: “És semblant al taronger i fa’l fruyt en forma oval d’un groch baix quan está madur, y conté un such agre”. El llimoner té la fulla perenne i amb una floració contínua al llarg de tot l’any. Les llimones neixen sobre branques mixtes i, encara que sigui un arbre autofèrtil, a les hortes cal plantar-ne de diverses varietats per tal de garantir la pol·linització. Al llimoner li plau molt el clima temperat i no resisteix les gelades fortes.

Publicitat

Pel que fa a les propietats remeieres de la llimona, cal assenyalar que és protectora del fetge. El seu suc de la llimona és, alhora, un poderós desinfectant que, també, resulta molt eficaç per a quallar la llet destinada a fer matons i formatge fresc. A més, la llimona regularitza les males digestions i nombroses alteracions de l’organisme, car promou la formació i secreció de la bilis i ajuda, enormement, a metabolitzar les grasses i, sobretot, elimina les toxines.

Publicitat

En la tradició mèdica dels caputxins, el suc de llimona fou emprat en algunes malalties biliars: “Una copa de caldo de limón es magnífico remedio para la bilis” (BHC, Pócimas de capuchino, 60).  En la tradició remeiera popular, la llimona s’ha emprat per a rebaixar la febre i per alleujar les afeccions de les vies respiratòries, les afonies i les inflamacions de la gorja. El prestigiós botànic Pere Celestí Palau i Ferrer (†1956) escriví que “l’infús de llimona molt concentrat i usat a glopeigs, és calmant del mal de queixal” (Les plantes medicinals, 59-60).

La llimona és un dels millors i més eficients antiescorbútics, que es mostrà particularment eficaç durant les epidèmies de la febre groga. També el suc de llimona és un bon substitutiu del vinagre en les marinades i amanides. La pela de la llimona és ideal per a aromatitzar postres, com ara la crema i, també, per fer-ne arrop i confitura. A l’article vinent us vull parlar, si Déu ho vol, de la coliflor, que és la “reina blanca” de les hortalisses.

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

L’alfàbrega: propietats i usos

És una planta remeiera molt digestiva i, alhora, és activadora de les vies respiratòries

Les figues: propietats i usos

És una fruita particularment recomanable en moments d’esgotament físic i emocional puix que la seva ingesta estimula la concentració

El codony: propietats i usos

És una fruita agraciada amb un gran contingut de fibra i amb una notable riquesa de minerals, com ara el calci, magnesi i potassi, i també amb un contingut notable d’àcid màlic que contribueix a l’eliminació de l’àcid úric

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa
spot_img

Sobreviure a les agressions i a les pors: Casa Orlandai posa en comú patiments i històries de superació

En l'abordatge emocional de fets traumàtics és important trobar mecanismes per a compartir el dolor i les estratègies per fer col·lectives les vivències i exigir respostes a les institucions

L’adeu de l’Art Floral: la icònica floristeria del carrer Balmes s’acomiada

Amb més de 70 anys d’història, tanca un referent de la flor artificial a Barcelona

BCN en las Alturas: tot un èxit en la 30a edició

Durant els tres dies de fira, 6250 persones han passat per la Torre Bellesguard de la Bonanova

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí