Publicitat

La llimona i les seves propietats, per Fra Valentí Serra

En la tradició remeiera popular, la llimona s’ha emprat per a rebaixar la febre i per alleujar les afeccions de les vies respiratòries

Publicitat

Cuina de Convent

Fra Valentí Serra

Avui us vull parlar sobre el conreu i les nombroses virtuts medicinals de la llimonera o llimoner (llat., Citrus limonum), que els antics frares descriviren així: “És semblant al taronger i fa’l fruyt en forma oval d’un groch baix quan está madur, y conté un such agre”. El llimoner té la fulla perenne i amb una floració contínua al llarg de tot l’any. Les llimones neixen sobre branques mixtes i, encara que sigui un arbre autofèrtil, a les hortes cal plantar-ne de diverses varietats per tal de garantir la pol·linització. Al llimoner li plau molt el clima temperat i no resisteix les gelades fortes.

Publicitat

Pel que fa a les propietats remeieres de la llimona, cal assenyalar que és protectora del fetge. El seu suc de la llimona és, alhora, un poderós desinfectant que, també, resulta molt eficaç per a quallar la llet destinada a fer matons i formatge fresc. A més, la llimona regularitza les males digestions i nombroses alteracions de l’organisme, car promou la formació i secreció de la bilis i ajuda, enormement, a metabolitzar les grasses i, sobretot, elimina les toxines.

Publicitat

En la tradició mèdica dels caputxins, el suc de llimona fou emprat en algunes malalties biliars: “Una copa de caldo de limón es magnífico remedio para la bilis” (BHC, Pócimas de capuchino, 60).  En la tradició remeiera popular, la llimona s’ha emprat per a rebaixar la febre i per alleujar les afeccions de les vies respiratòries, les afonies i les inflamacions de la gorja. El prestigiós botànic Pere Celestí Palau i Ferrer (†1956) escriví que “l’infús de llimona molt concentrat i usat a glopeigs, és calmant del mal de queixal” (Les plantes medicinals, 59-60).

La llimona és un dels millors i més eficients antiescorbútics, que es mostrà particularment eficaç durant les epidèmies de la febre groga. També el suc de llimona és un bon substitutiu del vinagre en les marinades i amanides. La pela de la llimona és ideal per a aromatitzar postres, com ara la crema i, també, per fer-ne arrop i confitura. A l’article vinent us vull parlar, si Déu ho vol, de la coliflor, que és la “reina blanca” de les hortalisses.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

No hi ha articles per mostrar