Publicitat

La taperera i el taperot, de gran tradició gastronòmica i remeiera

El taperot o tàpera que hom destina a usos gastronòmics s’ha de collir quan el capoll de la flor és encara verd

spot_img

Publicat el 5.12.2021 5:30

Cuina i Nutrició

Fra Valentí Serra de Manresa 

La taperera (llat. Capparis spinosa; cast. alcaparra) és una mata perenne de tiges esveltes i amb unes fulles carnoses que creix en les garrotxes i en els roquissars de la Mediterrània. En el ja llunyà segle XVI fou descrita pel famós catedràtic de la Universitat Complutense, D. Andrés de Laguna († 1560): “La planta que produze las Alcaparras es una mata espinosa que esparze sus ramos al derredor por tierra. Sus espinas son retorcidas a manera de anzuelos, como las de la çarça; las hojas redondas y semejantes a las del membrillo. Su fructo se parece a una azeytuna. Las alcaparras perturban el vientre, son dañosas al estómago y engendran sed, pero si se comen cozidas són útiles al estómago” (Acerca de la materia medicinal, 248).

Publicitat

Sobre les propietats gastronòmiques i remeieres de la tàpera els antics religiosos d’abans de les exclaustracions decimonòniques assenyalaren que “Los tallos tendidos y espinosos y, sobretodo, las flores grandes y largas de la alcaparra sirven a la farmacia poco antes de abrirse. Su raíz, larga y gruesa, se separa de la corteza que es la parte medicinal; es aperitiva y diurética” (La Huerta de San Francisco, 54). De les propietats aperitives de la tàpera en fa esment un dels llibres sapiencials de la Sagrada Escriptura més llegit al llarg de la història: el famós llibre del Predicador, més conegut com l’Eclesiastès o Cohèlet, on se suggereix que “Capparis, cuius gemma inservit ut condimentum ad excitandam cibi appetentiam” (Ecles. 12,5).

Publicitat

El taperot o tàpera que hom destina a usos gastronòmics s’ha de collir quan el capoll de la flor és encara verd. En la tradició gastronòmica i culinària s’ha emprat el taperot per a condimentar i donar gust al vinagre i, especialment, per a potenciar el gust de nombroses salses: “Machacadas las alcaparras en un mortero, con perejil y un poco de pasta de mostaza y mezclada con mayonesa, dan a ésta un sabor exquisito” (APCC, Recetario, s. f.).

A propòsit dels usos gastronòmics del taperot, existí el costum en la cuina conventual de guisar, de tant en tant, el conill amb salsa de tàperes, tal com ho recull el text d’un antic receptari que vaig editar l’any 2015: “Si vols cuinar el conill amb salsa de tàperes, agafaràs una mica d’oli  d’oliva on hi fregiràs ceba picada molt menuda. Hauràs de disposar de tàperes, ben dessalades i cuites, que tiraràs a la paella amb la ceba i l’oli, on hi afegiràs també el pebre i una mica de vinagre. Hi dones un bull i marques els conills. Una volta rostits els conills, els picaràs les cames i els lloms, i els posaràs a la safata on hi abocaràs la salsa de les tàperes. Aquesta salsa la faràs així: tria anxoves de les millors, les rentes bé i els hi lleves les espines, després ho piques afegint-hi els taperots amb una mica de nou moscada, pebre negre i mostassa i cal posar-ho a la vora del foc fins que la salsa sigui ben lligada i espessa, i llavors ja ho pots dur a taula” (Cuinar en temps de crisi, 24). A l’article vinent us vull parlar, si Déu vol, sobre l’escudella nadalenca de les “quatre carns”.

Fra Valentí Serra és arxiver dels caputxins 

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

El codony: propietats i usos

És una fruita agraciada amb un gran contingut de fibra i amb una notable riquesa de minerals, com ara el calci, magnesi i potassi, i també amb un contingut notable d’àcid màlic que contribueix a l’eliminació de l’àcid úric

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa

La xirivia, l’hortalissa pròpia de la cuina hivernal europea

Aquest aliment té una gran quantitat de fòsfor, potassi i magnesi, és depuratiu del fetge i regula colesterol

Conrear i guisar els cigrons

La seva destacada aportació d’hidrats de carboni d’absorció lenta els converteixen en una beneficiosa font d’energia per a l’organisme
spot_img

Èxit a Sant Gervasi per la Festa Major: el barri torna a bategar

Del 5 al 15 de juny, el veïnat ha gaudit d'un ampli ventall d'activitats i d'un pregó protagonitzat per Aina Da Silvia, d'Eufòria

El veïnat de Vallvidrera consensua una proposta polifacètica per la Buenos Aires

Després d'un procés participatiu, el projecte que plantegen els veïns a l'Ajuntament implica combinar allotjament per joves i grans amb un espai esportiu i un centre que permeti l'estada diürna de la gent gran

El veïnat del Tibidabo fa un pas més per a la recuperació del Tramvia Blau: “Tenim gairebé 3.000 firmes”

L'Associació de Veïns de l'Avinguda Tibidabo critica la falta de transparència política i reclama que torni l'emblemàtic vincle i consolidar l'avinguda com un espai "funcional, cuidat i autèntic"

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]