Publicitat

La xufla, un tubercle dolç de bon nodriment que és originari d’Egipte

De la xufla els francesos en diuen “castanya de terra”, però on el cultiu té una més gran importància i expansió és a l’Horta de València

spot_img

Publicat el 12.10.2024 5:00

Cuina de Convent

Fra Valentí Serra

Els estudiosos de la història de l’alimentació han descrit la xufla (llat., Cyperus esculentus) com un tubercle de gust dolç, de molt bon nodriment, originari d’Egipte. Aquest tubercle és molt oliós i la seva grandària, aproximadament, és com la d’un cigró d’un color groguenc per fora i blanc per dins, i s’usa per preparar una beguda molt refrescant i nutritiva anomenada orxata

Publicitat

De la xufla els francesos en diuen “castanya de terra” i la conreen, però on el cultiu de la xufla té una més gran importància i expansió és a l’Horta de València. Allí, en el mes de juny, en començar l’estiu, els hortolans valencians llauren la terra i planten les xufles fent uns muntets de terra que reguen cada quinze dies. En començar la tardor, arribats al mes d’octubre, les xufles ja estan a punt de collir. Una volta arrencades de la terra, les xufles es garbellen i es netegen amb l’aigua de la séquia i hom les posa a eixugar al sol, per destinar-les, en la seva major part, a l’elaboració de la refrescant i nutritiva orxata de xufla. 

Publicitat

Més enllà de la tradicional orxata, aquest tubercle, en temps recents, ha estat elogiat pels dietistes puix que és una font molt rica de vitamines, de minerals (principalment de magnesi, potassi i, també, de ferro, fòsfor i calci), a més de les nombroses propietats antioxidants que gaudeix i que contribueixen a eliminar les toxines. Finalment, les xufles són un bon protector del sistema immunològic, ja que enforteixen el nostre organisme davant l’acció dels virus i bacteris. A l’article vinent us vull parlar, si a Déu plau, sobre la murta i les seves propietats remeieres i gastronòmiques.

Fra Valentí Serra de Manresa és arxiver dels Caputxins de Sarrià

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

El codony: propietats i usos

És una fruita agraciada amb un gran contingut de fibra i amb una notable riquesa de minerals, com ara el calci, magnesi i potassi, i també amb un contingut notable d’àcid màlic que contribueix a l’eliminació de l’àcid úric

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa

Una breu, però completa història dels caputxins a Catalunya

"Quatre segles de vida caputxina", el nou llibre de Fra Valentí Serra que explica des de l’arribada dels primers framenors caputxins a Catalunya fins a la publicació de les constitucions el 1968, arran del Concili Vaticà II

La xirivia, l’hortalissa pròpia de la cuina hivernal europea

Aquest aliment té una gran quantitat de fòsfor, potassi i magnesi, és depuratiu del fetge i regula colesterol
spot_img

Verd a vista d’ocell al Museu de la Ciència

El Museu de la Ciència CosmoCaixa és un centre de referència en divulgació científica que es va inaugurar l’any 2004. Va ser guardonat l’any 2006 i 2021 pel Fòrum Europeu de Museus com el millor Museu Europeu de l’Any, fruit del seu esperit avantguardista i creatiu. La seva innovadora proposta museogràfica i didàctica gira al voltant de l’aprenentatge i l’experimentació de la ciència a través dels sentits i l’entreteniment.

L’hibisc

És una flor de curta durada, 24 hores, i necessita un rec freqüent i abundant, sobretot abans de la floració

El codony: propietats i usos

És una fruita agraciada amb un gran contingut de fibra i amb una notable riquesa de minerals, com ara el calci, magnesi i potassi, i també amb un contingut notable d’àcid màlic que contribueix a l’eliminació de l’àcid úric

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]