Publicitat

La xufla, un tubercle dolç de bon nodriment que és originari d’Egipte

De la xufla els francesos en diuen “castanya de terra”, però on el cultiu té una més gran importància i expansió és a l’Horta de València

spot_img

Publicat el 12.10.2024 5:00

Cuina de Convent

Fra Valentí Serra

Els estudiosos de la història de l’alimentació han descrit la xufla (llat., Cyperus esculentus) com un tubercle de gust dolç, de molt bon nodriment, originari d’Egipte. Aquest tubercle és molt oliós i la seva grandària, aproximadament, és com la d’un cigró d’un color groguenc per fora i blanc per dins, i s’usa per preparar una beguda molt refrescant i nutritiva anomenada orxata

Publicitat

De la xufla els francesos en diuen “castanya de terra” i la conreen, però on el cultiu de la xufla té una més gran importància i expansió és a l’Horta de València. Allí, en el mes de juny, en començar l’estiu, els hortolans valencians llauren la terra i planten les xufles fent uns muntets de terra que reguen cada quinze dies. En començar la tardor, arribats al mes d’octubre, les xufles ja estan a punt de collir. Una volta arrencades de la terra, les xufles es garbellen i es netegen amb l’aigua de la séquia i hom les posa a eixugar al sol, per destinar-les, en la seva major part, a l’elaboració de la refrescant i nutritiva orxata de xufla. 

Publicitat

Més enllà de la tradicional orxata, aquest tubercle, en temps recents, ha estat elogiat pels dietistes puix que és una font molt rica de vitamines, de minerals (principalment de magnesi, potassi i, també, de ferro, fòsfor i calci), a més de les nombroses propietats antioxidants que gaudeix i que contribueixen a eliminar les toxines. Finalment, les xufles són un bon protector del sistema immunològic, ja que enforteixen el nostre organisme davant l’acció dels virus i bacteris. A l’article vinent us vull parlar, si a Déu plau, sobre la murta i les seves propietats remeieres i gastronòmiques.

Fra Valentí Serra de Manresa és arxiver dels Caputxins de Sarrià

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

El caqui: característiques i curiositats

Originari d'Àsia, aporta magnesi i potassi a l'organisme, i també nombroses vitamines que contribueixen al creixement dels ossos

Un viatge inèdit pel món de les begudes pairals

Fra Valentí Serra presenta "Begudes pairals i conventuals", un recull de les begudes de la tradició mediterrània

La canyella: propietats, usos i curiositats

En el camp de la medicina popular la canyella s’ha utilitzat contra els refredats i processos febrils, per alleujar els trastorns digestius i per deturar la diarrea

Una guia per temps de bolets

Josep Maria Vidal i Fina Comas publiquen un llibre sobre 25 bolets, la seva descripció, qualitats i com cuinar-los
spot_img

Finalitzen les obres d’urbanització de la part superior de la Via Augusta

Les actuacions han permès millorar la mobilitat del carrer, dotar al barri de més zona verda i implantar un nou mobiliari

Sobreviure a les agressions i a les pors: Casa Orlandai posa en comú patiments i històries de superació

En l'abordatge emocional de fets traumàtics és important trobar mecanismes per a compartir el dolor i les estratègies per fer col·lectives les vivències i exigir respostes a les institucions

L’adeu de l’Art Floral: la icònica floristeria del carrer Balmes s’acomiada

Amb més de 70 anys d’història, tanca un referent de la flor artificial a Barcelona

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí