Divendres 26, abril 2024
17.5 C
Sant Gervasi
17.4 C
Sarrià
Publicitat

L’Agenda Sarrià 2030, premiada per l’Ajuntament de Barcelona

La iniciativa de l'Associació Veïnal de Sarrià ha guanyat un dels primers Premis Agenda 2030 de Barcelona per la promoció d'un barri més just i sostenible

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Societat

Sergi Alemany

Les II Jornades de l’Agenda 2030 que organitza entre avui i demà l’Ajuntament de Barcelona han premiat aquest dimarts a la tarda la feina de l’Associació Veïnal de Sarrià per aplicar, a escala de barri, l’Agenda Sarrià 2030, un pla d’acció propi per divulgar i aconseguir que el veïnat es faci seus els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que van pactar tots els estats del món a través de l’ONU l’any 2015, per avançar cap a una societat més inclusiva, pròspera, justa i sostenible.

Publicitat

D’aquesta manera, l’Associació Veïnal de Sarrià ha rebut un dels primers Premis Agenda 2030 de Barcelona, que en l’edició anterior de les jornades no existien. El premi als sarrianencs ha estat per la millor contribució als ODS a través d’una iniciativa ciutadana sense ànim de lucre, com ha estat aterrar en un barri les grans ambicions de l’Agenda 2030 i escollir objectius assolibles entre tot el veïnat.

Publicitat

En el discurs d’agraïment els guardonats de l’AV de Sarrià han assegurat que “continuaran escampant l’Agenda Sarrià 2030 pel barri, i per tots els barris que vulguin comptar amb el projecte”, i s’han mostrat convençuts que el reconeixement guiarà el barri “cap a un futur millor”. A més, han llegit diversos haikus fets per l’ocasió pel poeta sarrianenc Dani Espresate, lligats a cada Objectiu de Desenvolupament Sostenible.

Representants de l’Associació Veïnal de Sarrià recollint el premi Primers Premis Agenda 2030 a Barcelona © Mireia Monjo

Compromís telemàtic cap a una societat més sostenible

En plena pandèmia de la covid-19 un grup de persones de l’Associació Veïnal de Sarrià, entre elles l’Eva Ceano, l’Herminia Abellan, l’Elsa Corominas, la Susana Serantes i el Jordi Bosch, es van començar a reunir setmanalment de manera telemàtica i voluntària per dissenyar l’Agenda Sarrià 2030. L’objectiu era demostrar que, malgrat que els ODS poden semblar sovint llunyans, tenen una aplicació en el dia a dia i es comencen a assolir des dels barris, a través de la ciutadania.

“Assegurar que la humanitat pugui desenvolupar-se bé, sense pobresa, en pau amb si mateixa i amb el planeta que l’acull”, és part d’aquest objectiu mundial. Però qui explica aquest propòsit a la ciutadania barcelonina? A Barcelona l’agenda 2003 es va presentar fa dos anys, en plena pandèmia, amb el compromís de l’Ajuntament de fer polítiques públiques per contribuir a l’acompliment d’aquests objectius. És prou conegut el pla d’acció del consistori? Aquesta és la pregunta que es va formular l’Associació Veïnal de Sarrià, i va concloure com a resposta que possiblement, no.

Per començar, van elaborar un formulari per saber l’opinió de la ciutadania sarrianenca i van fer un primer llistat dels objectius escollits, entre els quals hi ha assegurar que l’ingrés mínim vital arribi a totes les persones que el necessiten, eradicar la violència masclista, augmentar les oportunitats laborals per a les persones joves, incrementar la superfície arbrada dels carrers i places, reduir la violència i augmentar la percepció de seguretat i més transparència per part de l’Ajuntament, entre molts d’altres.

Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 

Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) responen a la fi de la pobresa; fam zero; salut i benestar; educació de qualitat; igualtat de gènere; aigua neta i sanejament; energia neta i assequible; treball digne i creixement econòmic; indústria, innovació i infraestructures; reducció de les desigualtats; ciutats i comunitats sostenibles; consum i producció responsables; acció climàtica; vida submarina; vida terrestre; pau, justícia i institucions sòlides, i aliança pels objectius.

GALERIA | PREMIS AGENDA 2030 DE BARCELONA

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.