Divendres 19, abril 2024
18.3 C
Sant Gervasi
18.3 C
Sarrià
Publicitat

L’arròs integral

Es considera que és el gra que més ajuda a centrar, a meditar, serenar i a desintoxicar

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Cuina vegana

Marta Castells

El conreu de l’arròs va començar fa gairebé 10.000 anys a moltes regions humides de l’Àsia tropical i subtropical. Possiblement sigui l’Índia el país on es va conrear per primera vegada perquè hi abundaven els arrossars silvestres, però el veritable desenvolupament del conreu va tenir lloc a la Xina.

Publicitat

L’arròs és una planta herbàcia i semiaquàtica de la família de les poàcies. El seu gra és un dels principals aliments de la humanitat ja que és considerat com a aliment bàsic en moltes cultures culinàries (especialment la cuina asiàtica) i és el cereal més consumit al món després del blat de moro.

Publicitat

L’arròs integral és l’arròs espellofat al qual només s’ha extret la pellofa exterior, que no és comestible. La pellofa interna es conserva i és on es troben la majoria de nutrients. És una gran font d’energia: aporta hidrats de carboni complexos que es digereixen lentament, i proporcionen un nivell constant de glucosa a l’organisme, tot mantenint constants els nivells de sucre en sang. També conté vitamines (B1, B2, B6 i E), greixos saludables, proteïnes, minerals (entre els quals el potassi, el fòsfor i el magnesi) i silici.

Té propietats hipotensores i una proporció en sodi i potassi similar a la de la sang. És ideal per a persones amb edemes o insuficiències cardíaques o renals. Enforteix el sistema digestiu i té trofisme (afinitat) pels pulmons i el budell gruixut. Es considera que és el gra que més ajuda a centrar, a meditar, serenar i a desintoxicar. Les cremes d’arròs són molt depuratives (sobretot si el gra és llarg o basmati), ja que regulen i harmonitzen l’organisme.

Es recomana menjar l’arròs de gra rodó a l’hivern i el de gra llarg o mitjà a l’estiu

Hi ha al voltant de 120.000 varietats d’arròs, i cadascun té propietats i coccions específiques. Recomano menjar l’arròs de gra rodó a l’hivern i el de gra llarg o mitjà a l’estiu perquè les seves qualitats energètiques de cada un són diferents. L’arròs blanc ha estat despullat de bona part de les propietats nutritives: quan el refinen perd el 10 % de les proteïnes, el 84 % dels greixos i el 70 % de les sals minerals i bona part de les vitamines del complex B. És un cereal, en fi, apte per a celíacs, ja que no conté gluten.

A la cuina

L’arròs integral té una cocció bastant més llarga que el blanc. Cal rentar-lo bé i deixar-lo en remull amb aigua mineral amb unes gotes de suc de llimona o vinagre de poma. També podeu deixar-lo en remull amb un tros d’alga kombu perquè potencia algunes de les seves propietats i elimina l’àcid fític. Escorreu-lo i renteu-lo fins que l’aigua surti neta. Coeu-lo amb aigua mineral i un tros d’alga kombu o wakame entre 35–50 minuts (segons el tipus de gra i el temps de remull). Afegiu un polsim de sal 10 minuts abans d’apagar el foc. Manteniu-lo tapat 10 minuts abans de consumir-lo i remeneu-lo per barrejar bé els grans de dalt i els de baix.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí