Publicitat

L’arròs integral

Es considera que és el gra que més ajuda a centrar, a meditar, serenar i a desintoxicar

spot_img

Publicat el 2.11.2019 6:30

Cuina vegana

Marta Castells

El conreu de l’arròs va començar fa gairebé 10.000 anys a moltes regions humides de l’Àsia tropical i subtropical. Possiblement sigui l’Índia el país on es va conrear per primera vegada perquè hi abundaven els arrossars silvestres, però el veritable desenvolupament del conreu va tenir lloc a la Xina.

Publicitat

L’arròs és una planta herbàcia i semiaquàtica de la família de les poàcies. El seu gra és un dels principals aliments de la humanitat ja que és considerat com a aliment bàsic en moltes cultures culinàries (especialment la cuina asiàtica) i és el cereal més consumit al món després del blat de moro.

Publicitat

L’arròs integral és l’arròs espellofat al qual només s’ha extret la pellofa exterior, que no és comestible. La pellofa interna es conserva i és on es troben la majoria de nutrients. És una gran font d’energia: aporta hidrats de carboni complexos que es digereixen lentament, i proporcionen un nivell constant de glucosa a l’organisme, tot mantenint constants els nivells de sucre en sang. També conté vitamines (B1, B2, B6 i E), greixos saludables, proteïnes, minerals (entre els quals el potassi, el fòsfor i el magnesi) i silici.

Té propietats hipotensores i una proporció en sodi i potassi similar a la de la sang. És ideal per a persones amb edemes o insuficiències cardíaques o renals. Enforteix el sistema digestiu i té trofisme (afinitat) pels pulmons i el budell gruixut. Es considera que és el gra que més ajuda a centrar, a meditar, serenar i a desintoxicar. Les cremes d’arròs són molt depuratives (sobretot si el gra és llarg o basmati), ja que regulen i harmonitzen l’organisme.

Es recomana menjar l’arròs de gra rodó a l’hivern i el de gra llarg o mitjà a l’estiu

Hi ha al voltant de 120.000 varietats d’arròs, i cadascun té propietats i coccions específiques. Recomano menjar l’arròs de gra rodó a l’hivern i el de gra llarg o mitjà a l’estiu perquè les seves qualitats energètiques de cada un són diferents. L’arròs blanc ha estat despullat de bona part de les propietats nutritives: quan el refinen perd el 10 % de les proteïnes, el 84 % dels greixos i el 70 % de les sals minerals i bona part de les vitamines del complex B. És un cereal, en fi, apte per a celíacs, ja que no conté gluten.

A la cuina

L’arròs integral té una cocció bastant més llarga que el blanc. Cal rentar-lo bé i deixar-lo en remull amb aigua mineral amb unes gotes de suc de llimona o vinagre de poma. També podeu deixar-lo en remull amb un tros d’alga kombu perquè potencia algunes de les seves propietats i elimina l’àcid fític. Escorreu-lo i renteu-lo fins que l’aigua surti neta. Coeu-lo amb aigua mineral i un tros d’alga kombu o wakame entre 35–50 minuts (segons el tipus de gra i el temps de remull). Afegiu un polsim de sal 10 minuts abans d’apagar el foc. Manteniu-lo tapat 10 minuts abans de consumir-lo i remeneu-lo per barrejar bé els grans de dalt i els de baix.

Notícies relacionades

El gingebre i els seus usos

És ideal per combatre les males digestions, fa augmentar l'energia i té funcions antisèptiques i disminueix el colesterol

Les ametlles tenen un efecte enfortidor i tonificant per a l’organisme

La manera tradicional de consumir-les és comprant-les amb closca i anar trencant només les que necessitem, perquè així es conserven millor

Pautes dietètiques per a la disfàgia

La disfàgia és un trastorn que es caracteritza per la dificultat de preparar i transportar els aliments de la boca fins a l’estómac

Els cigrons

Els "germans pobres" de la cuina són veritables tresors gastronòmics i nutricionals
spot_img

A Sarrià el temps també és or

"Als CAPs existeix un sistema telefònic pervers que permet tenir el client esperant ser atès molt més temps del que seria raonable": l'opinió de Miquel Saumell

El Santuari Sant Antoni de Pàdua inaugura l’exposició benèfica “L’art amb València”

La mostra, que compta amb obres d'Antoni Tàpies, es podrà visitar fins al 10 de maig a Santaló

“Collserola en perill” llença un manual de prevenció d’incendis forestals

Els veïns dels barris de muntanya difonen les mesures que cal adoptar a casa i als carrers

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí