Dimarts 23, abril 2024
12 C
Sant Gervasi
11.9 C
Sarrià
Publicitat

Pautes dietètiques per a la disfàgia

La disfàgia és un trastorn que es caracteritza per la dificultat de preparar i transportar els aliments de la boca fins a l’estómac

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Cuina Vegana

Ana Vilarrasa 

La disfàgia és un trastorn de la deglució que pateixen un elevat nombre de persones. Es  caracteritza per la dificultat de preparar i transportar els aliments de la boca fins a l’estómac. En especial, afecta moltes persones d’edat avançada, però també persones que pateixen Alzheimer o que han patit accidents cerebrovasculars. Comporta un gran impacte en la seva capacitat funcional, la salut i la qualitat de vida. També hi ha un risc major de desnutrició i d’ennuegament.

Publicitat

Pautes dietètiques:

Menjar les peces de fruita pelades, sense pinyol, i evitar aquelles fruites que desprenen molt líquid, com el meló o la síndria. També les que són molt fibroses, com la taronja o la pinya.

Publicitat

• Es poden cuinar purés de verdures ben triturats i passats per un tamís perquè no quedin grumolls. En canvi, cal evitar les verdures fibroses o amb filaments com  ara l’enciam, els espàrrecs o les carxofes.

La carn i el peix han de ser melosos: carn picada amb salsa, mandonguilles o pasta de croquetes sense arrebossar. Hem de treure les espines i els ossos i evitar arrebossats que es puguin separar del menjar.

• Els ous es poden cuinar en forma de truita o remenats.

• Es pot cuinar la pasta com a plat sol amb oli d’oliva. Evitem les sopes de pasta.

Tampoc convenen els aliments cruixents o que s’esmicolin amb facilitat a la boca: biscots, pa torrat, pa amb cereals, magdalenes, patates xips… Es pot esmorzar de brioixos o de panets amb oli d’oliva.

• Convé menjar fruita seca, ja que és molt nutritiva. El millor són els purés d’ametlla, la crema de cacauet o el tahin.

• Els iogurts, les natilles, les quallades o el formatge fresc se solen tolerar bastant bé.

Altres consells a l’hora d’alimentar-se:

L’ambient és tan important com el que es menja. Ha de ser relaxat i no convé que la persona estigui cansada. Es recomana fer servir culleres de postres o omplir les culleres grans fins la meitat. És important no omplir molt la boca i deixar passar una mica de temps entre cullerada i cullerada. Un cop acabat l’àpat, és millor no estirar-se i rentar-se la boca després de cada menjada.

A part de la dieta que hem vist, la disfàgia pot millorar amb un tractament postural correcte i amb exercicis de mobilitat, força i precisió dels òrgans de deglució.

Hidratació

Les dificultats també poden aparèixer amb els aliments líquids. Per beure, es recomana fer-ho amb gots amples i baixos. No es pot beure directament de l’ampolla i tampoc a través de canyetes. Hi ha diferents productes espessants de líquids que ens poden ajudar a convertir l’aigua a la textura adient. També es pot hidratar a través de les gelatines. Només ens haurem d’assegurar de treure-la de la nevera una mica abans perquè no es tornin massa líquides.

Convé recordar que és important tenir un diagnòstic mèdic de disfàgia, ja que n’hi ha de diferents tipus i es podrà acotar el tractament i les recomanacions

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.