Cuina
Marta Castells
Des de fa segles, els aliments fermentats han format part de la gastronomia de totes les cultures del món, ja que la fermentació és un dels mètodes més antics de conservació dels aliments. Actualment, el seu consum està molt estès i són imprescindibles en una dieta equilibrada i saludable.
El procés de fermentació transforma els aliments de tal manera que es tornen més rics en alguns nutrients i adquireixen propietats que no tenien en la seva forma original. Es predigereixen els aliments i això facilita la digestió. Totes les parts del cos que estan en contacte amb l’exterior, estan plenes de microorganismes que ens protegeixen i ens ajuden a fer funcions tan bàsiques com la digestió i que hi hagi un bon funcionament dels sistema immune. A més, aquests microorganismes, són els responsables que hi hagi un correcte equilibri entre l’interior i l’exterior.
Alguns fermentats saludables són el xucrut, l’umeboshi, els pickles, el miso, el tamari, el shoyu, el tempeh i l’amasake entre d’altres. Avui parlarem de la pruna umeboshi.
La pruna umeboshi
La pruna umeboshi és una varietat de pruna que es fa servir molt a l’Orient per les propietats medicinals que té, en especial al Japó. S’escull una varietat molt concreta de prunes verdes japoneses i es deixen assecar a l’aire lliure en estoretes fetes en arròs. Passats uns dies, quan les prunes s’han arrugat i encongit, es posen en barrils amb sal marina, on fermenten. Les de bona qualitat han fermentat un mínim de dos anys. També s’hi afegeixen fulles de shiso, una planta que aporta minerals i propietats antial·lèrgiques.
A la botiga la trobareu en dues presentacions; una, la pruna sencera, en un envàs de plàstic o de vidre; l’altra, en forma de puré o pasta. Les dues tenen idèntiques propietats, però en el cas del puré heu de menjar-ne menys quantitat. També hi ha el vinagre d’ume, extremadament salat, que és un substitut ideal i molt saludable al vinagre de vi. En alguns herbolaris també hi trobareu unes píndoles que es diuen umebol, que igualment estan fetes a base d’umeboshi.
A casa, a banda de fer-la servir per elaborar alguna beguda medicinal, també la podeu fer servir per elaborar salses molt saboroses: sense anar més lluny, la barreja de tahina amb pasta d’ume és excel·lent i acompanya molt bé les verdures.
Propietats medicinals
- L’efecte més important de l’umeboshi és l’efecte alcalinitzant del pH de la sang, que és conseqüència de l’àcid cítric que conté i que el nostre cos fa servir per descompondre l’àcid làctic que genera cansament o cruiximents.
- Combat el cansament i la fatiga crònica causada per un excés d’acidesa en l’organisme.
- És desintoxicant, ja que estimula el funcionament hepàtic, tot contribuint a eliminar substàncies de rebuig i també l’excés de colesterol.
- Gràcies a aquest efecte depuratiu, també combat el mal alè i millora les digestions lentes, que són, precisament, una de les causes de mal alè.
- Com que és molt alcalí, ajuda a eliminar l’excés d’àcid a l’estómac.
- És molt útil en casos de restrenyiment i diarrees, perquè funciona com a antisèptic intestinal.
- Com la majoria de productes fermentats, té efectes antioxidants.
- També ajuda a recuperar la gana: afavoreix la secreció de sucs gàstrics.
- Resulta molt eficaç en la majoria de casos de vòmits, cefalees i nàusees, ja que la majoria estan provocats pel restrenyiment o per una congestió del fetge.
- Si algun dia teniu ressaca, mitja pruna ume us ajudarà a passar-la amb dignitat.
- Són bones per estimular la digestió i per a aquells moments que us sentiu molt cansats però encara heu de continuar treballant una estona més.
- Les prunes ume contenen àcid cítric, magnesi, potassi, calci, fòsfor i una bona quantitat de ferro.
- Les fulles de shiso que solen acompanyar les prunes són riques en clorofil·la, vitamina A, C i B2.
- Els hipertensos l’haurien de prendre amb moderació.