Publicitat
spot_img

L’estiu, un bon moment per entrar a la cuina amb els fills

Deixar que els nens participin en l'elaboració de l'alimentació despertarà la seva curiositat, desenvoluparà el seu sentit del gust i els introduirà en una dieta sana

Publicat el 13.8.2019 9:30

Cuina

Anna Vilarrasa

L’alimentació en la infància va molt més enllà de donar als nostres fills els aliments apropiats. Implica també l’educació en hàbits alimentaris saludables. És molt important insistir-hi ara, ja que els hàbits alimentaris s’adquireixen en els primers anys de vida.

Si participen en tot el que té relació amb l’alimentació estarem despertant la seva curiositat envers els aliments, desenvolupant el sentit del gust, fomentant una dieta sana i el plaer per l’alimentació i la cuina. A qui no li fa il·lusió menjar un plat preparat per ell mateix?

Publicitat

Posar-ho en pràctica quan s’apropen les vacances

És una realitat que durant l’any moltes famílies viuen apressades amb els horaris laborals i escolars, els deures, les dutxes i les hores de descans que necessitem tots per rutllar l’endemà. I intentar fer qualsevol tasca amb els nens sol ser més lent i entretingut. És per això que proposem començar a posar-ho en pràctica ara que s’apropopen les vacances, que els horaris no són tan exigents i tenim més temps lliure per fer activitats amb ells.

La llista de possibilitats és llarga i l’hem d’adaptar a les habilitats i edat de cada un dels infants. Abans de cuinar els nens poden donar la seva opinió en l’elaboració dels menus familiars. Encara que la decisió final sigui dels adults, poden triar alguns ingredients o triar una recepta per un dels àpats de la setmana.

Procurem que ens acompanyin a comprar, que puguin aprendre a triar aliments i si són més grans a llegir i interpretar les etiquetes. Un cop a casa els ensenyem a emmagatzemar-los, posant cura de les dates de caducitat o de la maduresa de les fruites. I així apodem introduir temes importants com el malbaratament alimentari.

Poden participar de les tasques de posar i treure la taula, omplir els gots o servir el menjar. I dins la cuina ens poden ajudar en diferents parts del procés:

  • Enfilats en una cadira o en tamboret davant de la pica de la cuina, poden netejar les verdures o la fruita.
  • Poden tallar aliments tous com el plátan, el meló o la síndria. O bé tallar les fulles d’enciam en trossos més petits o partir olives per la meitat.
  • Si prepareu un pastís, una massa de pizza o altres plats que s’hagin de remenar o batre deixeu que els nens aboquin els aliments en els bols i remenin.
  • Ara que teniu més temps deixeu que es preparin el seu esmorzar. Hi pot haver fruita fresca, flocs de civada o cereals sense sucre, iogurt, llet, torrades, verdures, cacau en pols, fruita seca…

Recordeu que quan els nens siguin a la cuina hem de respectar unes regles de seguretat mínimes: rentar-se les mans abans i després de tocar el menjar; deixar tots els objectes perillosos fora del seu abast; vigilar quan s’apropin al foc, i no deixar-los mai sense vigilància ja que podrien caure de les cadires, tallar-se o ficar-se algun aliment a la boca amb el que es podrien ennuegar (els més petits).

spot_img
spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Barcelona s’oblida de Sarrià-Sant Gervasi en la celebració del Dia Internacional del Joc a les places

És l'únic districte de la ciutat, amb les Corts, on no hi ha cap activitat programada per reivindicar el dret a jugar dels infants

La diada de Sant Jordi més inclusiva a la Bonanova: infants de primària visiten la Fundació Esmen

El dijous 18 d'abril un centenar d'alumnes compartiran la jornada 'Llegeix amb mi' amb veïns del barri amb discapacitat intel·lectual

Fer música des de petit

Dos alumnes de 15 i 22 anys narren l'experiència d'estudiar música des de petits a l'escola de música Trémolo

Nadal 2023 a Sarrià-Sant Gervasi: activitats per a petits i adults

Del 15 de desembre al 14 de gener el districte ofereix una àmplia proposta de mercats nadalencs, fires, teatre, tradicions i màgia per a tota la família
spot_img

El duc: curiositats i característiques

És la més grossa de les nostres rapinyaires nocturnes, resident i ben distribuïda arreu del territori, sobretot en ambients mediterranis de baixa i mitja muntanya

Una exposició a la Fundació Rocamora tanca els actes del 150è aniversari del naixement d’Isabel Llorach

La mostra, comissariada per Javier Baladia, té lloc del 12 de desembre de 2025 al 12 de febrer de 2026

Un 50% de visitants menys: Can Calopa pateix les restriccions contra la pesta porcina

Malgrat la prohibició d’accedir al medi natural del parc, l’entrada a la masia a través de la carretera BV-146 es manté oberta i segura

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí