Cultura
Felip González Martínez, professor de l’ESDAPC campus Llotja
El mes de novembre arrenca la segona edició de la mostra de videoart i vídeo-performance titulada Reacciona ESDAPC. Una mostra realitzada i protagonitzada per l’alumnat de quart any dels quatre graus de disseny -gràfic, producte, interior i moda-, emmarcada en l’assignatura de Panorama de l’Art Contemporani, de l’Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques de Catalunya (ESDAPC) del campus Llotja, ubicat al carrer Ciutat de Balaguer número 17, a la Bonanova.
En aquesta segona edició, l’alumnat ha optat per reflexionar sobre les fràgils línies que, en molts cops, separen una obsessió d’una addicció en molts dels hàbits i les accions quotidianes que, cap a la fi, condicionen la nostra existència vital i salut mental. Des de la seva primera edició (2023), la mostra és la conseqüència creativa d’un taller de performance que, conduït pel seu professor i curador, Felip González, tracta d’interactuar entre la teoria i pràctica artística de la performance i del videoart: dos transversals llenguatges i registres creatius, que enguany intersecciona entre l’agencialitat del subjecte artista (agència com a capacitat de transformació), l’espectador, la materialitat del mitjà artístic, la identitat, i, finalment, les tipologies de neures, addiccions i tocs no diagnosticats en el si de les relacions psicosocials i comportaments interpersonals, des de diferents entorns situats.
Al llarg de les 12 peces que conformen la mostra, s’anirà abordant diferents formes d’entendre i viure les obsessions, tocs i addiccions humanes, sempre des de l’enfocament de les cures, l’empatia i la salut mental. A grans trets, per una banda, s’ha fet ressò sobre dèries i compulsions per l’aprovació social, classe ben enllestides, endreçament, perfecció, porta ben tancada, etc. I, per una altra banda, moltes obres rumien sobre possibles dependències al culte al cos, la identitat, la parella sentimental, el tabac, la xocolata, etc. La complexitat d’aquestes dues temàtiques es pot observar en el cartell dissenyat per Sílvia Jové i els flyers projectats per Abril Serdà, a partir d’una il·lustració que va crear Clàudia Cuiña, on desenvolupa una xarxa oberta i irregular de color vermella, amb trams amb diferents gruixos i llargades.
Pel que fa als actes al voltant de la mostra, s’ha de fer esment que el tret de sortida del Reacciona ESDAPC 2 serà el dia 13 de novembre a les 13 hores, moment que es farà la inauguració de la mostra a l’Espai Blanc de l’ESDAPC del campus Llotja. De forma complementària, la Biblioteca de Sant Gervasi-Joan Maragall destinarà una part de l’aparador de la zona d’adults (planta baixa) per visualitzar la mostra, de forma ininterrompuda, entre els dies 13 i 28 de novembre.
I, a més a més, el dia 28 de novembre, a la seu social del Colectivo artístico La Máquina, situat al carrer de L’Eterna Memòria núm. 2 de Barcelona (Camp de l’Arpa), es farà una presentació pública de la mostra i una actuació poètica, musical i performativa, a càrrec de la poeta afrocolombiana Quinny Martínez Hernández (membre de la Plataforma 0 i poeta repentista), Las Tamboreras del Caribe (conformada per les artistes Andy Oh! i Lina Bastos) i la performer Luiza Farhat. Els flyers i l’acció poètica i musical ha sigut possible, gràcies a la col·laboració de l’entitat LGTBIQ+ Encara en acció.
Finalment, s’ha de destacar que per aquesta segona edició, la mostra Reacciona és la més re-activa (re-accionària, contestatària) respecte a l’edició anterior, ja que compta amb un enriquidor quíntuple aliatge, conformat per l’alumnat i professorat de l’ESDAPC, el colectivo artístico la Máquina, l’entitat Encara en acció, la Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall, i la Plataforma 0.