Publicitat

L’ordi i la civada, dos cereals que ajuden a rebaixar el nivell de colesterol

De tots dos se'n poden extreure begudes amb nombroses propietats, com l'ordiat o la llet de civada

spot_img

Publicat el 28.11.2024 9:00

Cuina de convent

Fra Valentí Serra de Manresa

El conreu de l’ordi (llat., Hordeum vulgare; cast., cebada) és antiquíssim ja des del temps del neolític, fa més de vint mil anys! D’ordi, n’hi ha de moltes varietats. És una planta força semblant al blat que fa unes espigues molt llargues i amb arestes i, a més de ser de molt bon nodriment –amb la farina d’ordi es feren els primers pans ara fa uns dotze mil anys–, és un cereal molt útil per a la vista i per a rebaixar la febre, tal com ho posaren de manifest els antics frares: “Con la cantidad de granos de cebada que se cogen con la mano, en dos veces, hervida en media azumbre de agua de fuente, se prepara una cocción muy a propósito para ser refrescante y alimenticia contra los estados febriles. Y con la misma cantidad que se coge con la mano, hervida con una cucharada de miel y el agua a discreción, se prepara también una loción y una medicina muy saludable para los ojos enfermos e infecciones de la vista” (BHC, Pócimas de capuchino, 50). A la Roma imperial alguns anomenaven els gladiadors Hordearii, és a dir “els menjadors d’ordi”, atesa la peculiar força que els donava la ingesta d’aquest cereal, que, segons alguns savis grecs, com ara Plató i Pitàgores, tenia també la beneficiosa capacitat de promoure l’art de pensar

Publicitat

Estudis recents han posat de manifest que l’ordi contribueix a reduir els nivells de colesterol i també a alleujar les inflamacions osteoarticulars i les contractures musculars i és, alhora, molt beneficiós per a les malalties del cor, a més d’enfortir la melsa i el pàncrees i regular el bon funcionament de l’estómac i els budells. Tradicionalment, amb els grans d’ordi –de la variant Hordeum distichon—una volta germinats i torrats, fermentats juntament amb el llúpol, se’n fa la cervesa més coneguda. També, de la bullidura de l’ordi se’n prepara un beuratge conegut amb el nom d’ordiat (llat. Hordiate); amb tot, alguns, però, com a beuratge, prefereixen la “llet de civada” pel fet de ser la civada (llat., Avena sativa; cast., avena) un dels més poderosos antioxidants. A més, la civada contribueix a eliminar les toxines i, semblantment a l’ordi, també ajuda a rebaixar els nivells del colesterol nociu. Alguns científics han suggerit que la civada por contribuir positivament a prevenir els problemes de tiroides, ja que és un cereal que ajuda a controlar el bon funcionament d’aquesta glàndula, gràcies a la notable concentració de iode contingut en els grans de civada. A l’article vinent us vull parlar, si Déu vol, de les llenties i les seves nombroses propietats.

Publicitat

Fra Valentí Serra de Manresa és arxiver dels Caputxins.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Quatre segles de vida caputxina

Fra Valentí Serra ofereix una obra que explica la història de l'orde caputxí a través de les seves experiències i vicissituds, apropant-nos a una realitat religiosa que vetlla i influeix a la nostra societat

L’alfàbrega: propietats i usos

És una planta remeiera molt digestiva i, alhora, és activadora de les vies respiratòries

Les figues: propietats i usos

És una fruita particularment recomanable en moments d’esgotament físic i emocional puix que la seva ingesta estimula la concentració

Els secrets de la cuina caputxina

Fra Valentí Serra de Manresa publica "Missa et mensa. Secrets de la cuina de convent", un volum de caràcter divulgatiu que recull receptes de l'antiguitat
spot_img

Una maleta estratègica, el relat d’Elsa Corominas

"L’estiu va ser extraordinari. La va trucar, van quedar, es van caure bé i van intercanviar maletes, llibres, roba, impressions i històries. Per Nadal van omplir les dues maletes verdes conjuntament per anar a casar-se a Ciutadella"

Elisabeth Bosch: “Defensàvem una universitat pública, catalana, científica i democràtica amb assemblees, vagues i manifestos”

Entrevista a una doctora en Química que va viure els reclams del moviment estudiantil en ple franquisme

La Copa Sarrià debuta amb èxit i es consolida com a nova festa del futbol amateur 

El cap de setmana del 6 i 7 de setembre ha reunit més de 2.000 persones que han volgut viure el primer esdeveniment sarrianenc marcat per la convivència, l'emoció esportiva i l'esperit de barri

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]