Publicitat

El pebrot i la salsa Tabasco

És un fruit molt vitamínic utilitzar com a condiment, junt amb el bitxo

spot_img

Publicat el 20.10.2023 15:15

Cuina de Convent

Fra Valentí Serra de Manresa

La pebrera o pebrotera (llat. Capsicum annuum; cast., pimiento ) i també la bitxera  (llat., Capsicum frutescens; cast., guindilla, chile) procedeixen del centre i sud d’Amèrica. Ambdues són plantes anuals que comencen a fruitar el mes de juny i al llarg de tot l’estiu.

Publicitat

El pebrot sol ser de gust dolç i amb notables propietats estimulants i digestives, mentre que el bitxo és enormement coent puix que conté capsaicina i, aquesta substància, aplicada a la pell, promou la circulació de la sang especialment en els casos de dolors reumàtics tal com en recull en una antiga recepta pairalesca, coneguda amb el nom de l’untura de les bruixes.

Publicitat

El pebrot i el bitxo se solen usar com a condiment —especialment en la salsa anomenada Tabasco i formen part de les amanides. Pel que fa a les sements del bitxo, quan aquestes són ben seques, i una vegada mòltes, ens proporcionen el pebre de Caiena.

Sobre la manera de conrear la pebrotera a les hortes de casa nostra, els antics caputxins escriviren que: “Los pebrots, sembrats als últims de janer venen primerencs. Volen fer-se en llit calent de fems nous, y sobre de això s’hi posa un poch de terra bona, y llavors se cobreixen ab fem desmenussat, y si fa fred se tapa ab un canyís o ab palla. Los pebrots se plantan a la una cara del solch, a dos pams y mitg de planta a planta. Los pebroters vells se poden segar entre dos terras, guardant-los del fret, y lo any següent fan pebrots primerencs. La pebrotera borda, antigament, era tinguda per un contraverí general y en decocció té propietats sudorífiques y dioréticas” (BHC, Lo jardiner hortolá, III-9).  A l’article vull parlar-vos, si a Déu plau, sobre les nombroses propietats de la trumfa o patata.

Fra Valentí Serra és arxiver dels caputxins

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

El caqui: característiques i curiositats

Originari d'Àsia, aporta magnesi i potassi a l'organisme, i també nombroses vitamines que contribueixen al creixement dels ossos

Un viatge inèdit pel món de les begudes pairals

Fra Valentí Serra presenta "Begudes pairals i conventuals", un recull de les begudes de la tradició mediterrània

La canyella: propietats, usos i curiositats

En el camp de la medicina popular la canyella s’ha utilitzat contra els refredats i processos febrils, per alleujar els trastorns digestius i per deturar la diarrea

Una guia per temps de bolets

Josep Maria Vidal i Fina Comas publiquen un llibre sobre 25 bolets, la seva descripció, qualitats i com cuinar-los
spot_img

L’AV Bonanova i José Luis Lorente reben la Medalla d’Honor de Barcelona

L'associació que celebra 50 anys i el veí del Rectoret obtenen el reconeixement de Jaume Collboni, que destaca el "compromís" i "militància" dels guardonats

Un projecte ambiciós, arrelat i basat en el talent: la proposta de Junts per a Sarrià-Sant Gervasi

Xavier Trias i Titon Lailla reuneixen una vuitantena de persones amb la mirada posada en les eleccions del 2027: "Volem que Sarrià-Sant Gervasi lideri el futur de Barcelona"

Miriam Reyes: de la poesia del cos a la memòria de Veneçuela

L'autora gallega participarà en el club de lectura de la Casa Usher el 17 de novembre per presentar "La edad infinita"

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí