Cuina
Anna Vilarrasa
Ja fa uns temps que el coronavirus s’ha colat a les nostres vides i la seva ràpida expansió ens obliga a fer 15 dies de confinament. Una situació sens dubte nova per a tots, grans i petits. I ara més que mai hem de fer atenció als nostres hàbits alimentaris per estar el més fort i saludables que puguem. No només davant la malaltia, sinó per resistir el confinament el millor possible!
Què podem fer a escala alimentària? Us deixem a continuació algunes idees a tenir en compte.
- Hem de saber que no hi ha cap aliment que ens pugui protegir exclusivament del coronavirus. Tampoc curar-lo si ens posem malalts. En aquest cas només ens val seguir les instruccions dels metges. Ara bé, podem cuidar les nostres defenses i la nostra resistència serà més bona.
- Hem de seguir menjant abundants vegetals: fruites, verdures i hortalisses. L’abastiment de menjar està assegurat. Així que, seguint totes les precaucions, podem sortir a comprar. Planifiquem bé el que necessitem i comprem per uns dies més:
– Triem verdures que aguanten més, com ara els porros, la coliflor, la col, la carabassa o els carbassons.
– Podem fer el mateix amb les fruites. Un cop a casa les traiem de la bossa i les desem en un lloc fresc i sec. Prioritzem les fruites riques en vitamina C com els kiwis, les taronges, les mandarines, el suc de llimona, la pinya o les maduixes.
- Mengem proteïna a cada àpat: esmorzar, dinar i sopar. És bo per la nostra musculatura i per reparar altres teixits del nostre organisme. No ens hem de preocupar si se’ns acaba la carn o el peix i no podem baixar a comprar. Procurem tenir a casa ous i llegums que tenen una caducitat molt més llarga i que ens aporten proteïna de la mateixa qualitat. Si no mengem cap mena de proteïna animal; el tofu, el tempeh i el seitan també ens aguanten bé.
- Els aliments rics en probiòtics són especialment recomanables per a la flora intestinal. I una flora intestinal sana és bàsica per a un bon sistema immune. On els trobem? En el iogurt natural i el quefir. També en la xucrut, el tempeh o el miso. I en la beguda kombucha.
- Aquests dies millor que no tinguem a casa aliments processats com galetes, brioixeria, llaminadures, snacks salats o plats preparats. Estar tancats a casa i en una situació amb moltes incerteses, ens pot generar nervis i estrès en molts moments, cosa que ens pot provocar més ansietat per menjar i picar coses en tot moment. Si això passa, millor tenir a l’abast fruita seca, fruita, iogurts, pa integral o fins i tot xocolata negra.
Per això també és aconsellable seguir una rutina d’àpats, per assegurar-nos que al llarg del dia ingerim tots els nutrients necessaris. Si no tenim gaire gana, prioritzem les proteïnes i suprimim o reduïm els carbohidrats (arròs, pasta, pa…).
I finalment no deixem de beure aigua, i en la mesura del possible, mantinguem-nos actius i tranquils. Molts ànims i salut per a tots.