Dimarts 05, desembre 2023
9.2 C
Sant Gervasi
9.1 C
Sarrià
Publicitat

Una vintena d’arbres de 16 espècies poden desaparèixer de Can Raventós

Si el jardí fos declarat refugi climàtic de Barcelona es protegiria el darrer i únic espai verd de Sarrià antic

Publicat el 7.11.2020 9:35

Opinió

Jordi Bigues

Al jardí de Can Raventós de Sarrià antic hi ha 25 arbres plantats. D’ells, 21 desapareixeran si el projecte d’edificació de pisos de luxe es du a terme. Set seran trasplantats: tres moreres, una olivera, dos tarongers amargs i una falsa palmera. Si continuen la seva vida, els set serien trasplantats a un altre indret de Barcelona. Al cap d’un any, els promotors de l’edificació podrien demanar la devolució de la suma total dels set arbres 13.267 € dipositats com aval per fer front al fracàs del trasplantament.

Publicitat

L’Institut Municipal de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona va fer un informe l’abril de 2018 favorable a la pretensió d’edificar al jardí de Can Raventós, tot eliminant l’arbrat, limitant-se a valorar legalment la tala dels arbres, d’acord amb el títol 7 de l’ordenança de medi ambient de l’Ajuntament, dedicat als espais verds i la biodiversitat.

Publicitat

Els promotors de l’edificació del jardí pagarien 16.342 € com compensació per la tala de 14 arbres i tota la vegetació de les plantes del jardí i l’estany on podria viure amb seguretat una població d’amfibis. Quatre arbres serien respectats: dos til·lers, un lledoner i un plàtan, però l’excavació es podria apropar fins a dos metres dels troncs. El seu futur tampoc no està garantit.

Si el jardí de Can Raventós fos declarat refugi climàtic de Barcelona, en compliment dels objectius del Pla Clima de Barcelona i la declaració d’Emergència Climàtica, els arbres i la vegetació podria augmentar, tot protegint el darrer i únic espai verd de Sarrià antic que ha sobreviscut al procés d’edificació sense aturada amb habitatges de luxe destinats a classes benestants. L’intent d’imposar amb calçador l’ocupació de l’espai amb un excés d’habitatges havia comportat no respectar les distàncies bàsiques normatives. El projecte va quedar descartat per l’Ajuntament abans de les darreres eleccions però el procés d’aprovació es va accelerar per part d’Urbanisme de l’Ajuntament.

El projecte aprovat pel Ple de setembre s’ha ocultat tant pels afectats, com els interessats, fins i tot tant pels regidors que han votat a favor (comuns, Valls i socialistes) com els que van votar en contra (Esquerra Republicana). La dreta es va abstenir (JxCat, PP i Ciutadans).

La contingència de la protecció de la casa ha frenat l’edificació del jardí dels hereus de Can Raventós que volen que la llar familiar esdevingui un solar edificat. Una pregunta és a l’aire: podrien els propietaris talar la vegetació en una política de fets consumats?

RELACIÓ D’ARBRES DE CAN RAVENTÓS

Trasplantables, 13.267 € d’aval

Cica o falsa palmera (Cycas revoluta)

Morera blanca 1 (Morus alba)

Morera blanca 2 (Morus alba)

Morera blanca 3 (Morus alba)

Olivera (Olea europea)

Taronger agre 1 (Citrus aurantium)

Taronger agre 2 (Citrus aurantium)

No trasplantables, valorats en 16.342 €

Avet blanc (Abies alba)

Bellaombra (Phytolacca dioica)

Lledoner 1 (Celtis australis)

Lledoner 2 (Celtis australis)

Mandariner (Citrus reticulata)

Morera blanca (Morus alba)

Nesprer del Japó (Eriobotrya japonica)

Pi canari (Pinus canariensis)
Plàtan (Platanus hispánica (X) acerifolia)

Tamariu (Tamarix gallica)

Taronger agre 1 (Citrus aurantium)

Taronger agre 2 (Citrus aurantium)

Teix (Taxus bacatta)

Xicranda (Jacaranta mimosifolia)

No afectats, valorats en 10.687 € com aval

Lledoner (Celtis australis)

Plàtan (Platanus hispánica (X) Acerifolia)

Til·ler (Tilia cordata)

Til·ler (Tilia cordata)

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.