Dissabte 20, abril 2024
17.5 C
Sant Gervasi
17.6 C
Sarrià
Publicitat

Veïns de Can Caralleu critiquen l’obertura de trialeres a Collserola per al descens de BTT

Reclamen reforçar la senyalització que prohibeix el descens no autoritzat i han informat d'actituds incíviques al Parc Natural, l'Ajuntament i la Guàrdia Urbana

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Societat

El Jardí

Les males pràctiques d’alguns ciclistes en l’entorn del parc natural de Collserola no són noves, però han anat en augment amb l’auge d’esports com el descens de BTT (Bicicleta Tot Terreny), amb persones que es dediquen a obrir trialeres per on baixar des de la carretera de les Aigües fins a la ciutat. Aquest és el cas que denuncia ara un grup de veïns de Can Caralleu residents en l’entorn dels Jardins de Can Sentmenat, que s’han posat en contacte amb El Jardí per criticar la presència el passat abril de persones “poc amigables” i amb eines obrint nous camins per al descens amb bicicleta. Demanen al Consistori del parc, la Guàrdia Urbana i Mossos que inspeccionin la zona i facin complir la normativa del Pla Especial de Protecció del medi natural i del paisatge del parc natural de la Serra de Collserola (PEPNat). A més, els reclamen reforçar la senyalització prohibint el descens no autoritzat.

Publicitat

El parc natural de Collserola disposa d’una xarxa de 250 quilòmetres de camins per circular amb bicicletesprohibeix als ciclistes circular per corriols, rieres i camps a través, per la degradació que això provoca en el terreny i per vetllar per la flora i la fauna. El març del 2021 l’associació per a la defensa de la BTT va criticar que algú els estava posant bastons a les rodes a la seva pràctica a Collserola, col·locant troncs, pedres i cordills lligats entre arbres en corriols per on les bicicletes tenen prohibit el pas. Aleshores, aquest diari es va posar en contacte amb el president de l’associació Som Collserola, Salva Ferran, que va explicar que des del tancament perimetral per la pandèmia de la covid-19 hi ha més ciclistes que mai que utilitzen Collserola per fer esport, i va alertar que és un fenomen que cal afrontar: “El 99 % dels ciclistes són molt respectuosos, però n’hi ha que obren camins a pic i paca per fer el descens més espectacular”.

Publicitat

Voluntat d’erradicar-ho, però pilotes fora entre organismes

El grup de veïns de Can Caralleu que ara ha posat el crit al cel per denunciar les males pràctiques d’alguns ciclistes, ha explicat a El Jardí que tant el districte de Sarrià – Sant Gervasi, com la Guàrdia Urbana, com el Consorci del parc natural de Collserola, els han transmès la voluntat que el tema estigui a l’agenda mediàtica per reforçar la gestió que cal fer per evitar l’incivisme. Ara bé, entre organismes es passen les responsabilitats l’un a l’altre. D’una banda, Districte informa que la gestió forestal del Bosc de Can Caralleu està delegada al Consorci del parc natural de Collserola, i recorda que la potestat denunciadora i sancionadora depèn de la Guàrdia Urbana; de l’altra, la Guàrdia Urbana reconeix la potestat sancionadora, però considera que l’ideal seria que l’Ajuntament de Barcelona modifiqués les ordenances municipals o hi incorporés un text explicatiu addicional. A més, demanen canalitzar les denúncies al 112, però segons els veïns, quan s’hi ha trucat se’ls ha avisat que “no és el lloc on fer aquest tipus de denúncia”. 

Des del veïnat de Can Caralleu recorden que la normativa del parc és clara: les bicicletes només poden circular per la xarxa ciclista del parc i per camins de tres metres d’amplada. A més, alerten que en l’actual situació de canvi climàtic i sequera extrema, la humitat indispensable per la fracció biològica del sòl està en perill si continua l’erosió progressiva de la coberta vegetal: “Tota la vida que veiem sobre la terra només és possible si conservem també la que hi ha a sota”. 

© Cedida
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

2 COMENTARIS

  1. Esteu escribint falsetats, el pas d’una mtb per una riera o trialera no degrada absolutament de cap manera ni el terreny, ni l’ecosistema. Es mes, la circulacio de bicicletes per corriols ajuda a mantenir-los i ha quedat demostrat que gracies als corriols actuen de tallafocs. Això es un fet documentat, no com la vostra aportació. L’unic que ho degrada es l’afluencia massiva de persones caminant i llençant brossa a tot arreu.
    L’altra motiu de la degradació per a vosaltres i per a la natura erosió per causes naturals es l’exces de pluges en terrenys transitats tant per persones com bicicletes.
    Si posem per exemple la trialera del viaducte, la qual he fet amb els companys 250 vegades, esta exactament igual ara que fa 15 anys que vam començar a transitar-les.
    Potser ho haurieu d’haver enfocat cap als delinquents que fan malbé el parc per tal de fer descens, pero en la elaboració de la noticia aporteu dades fraudulentes.
    Feu el favor de rectificar.
    Estudis cientifics respatllen la nostra teoria, pero nomes feu cas als inútils que redacten normes estúpides com la prohibició de bicicletes en camins de menys de 3 metres, discrimintant un del esports mes practicats i mes macos que ens permeten gaudir de la bicicleta i la natura.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí