Publicitat

10 petits trucs per guanyar pes i energia

L’objectiu final és afegir nutrients i energia als àpats sense augmentar molt el volum dels plats

Publicitat

Salut

Anna Vilarrasa

Existeixen molts motius pels quals una persona pot necessitar guanyar pes o posar fre a una pèrdua de quilos involuntària: malalties, tractaments mèdics o farmacològics poden portar falta de gana i pèrdua de pes; períodes de nervis i estrès; baixada de pes anterior i ganes de recuperar aquests quilos perduts; inici d’una activitat física que representi una despesa energètica important, o recuperació d’un període de convalescència o sensació de manca d’energia.

En tots aquests casos, l’objectiu és afegir nutrients i energia als àpats sense augmentar molt el volum dels plats. També és important que la seva preparació no comporti molta dificultat ni temps i que es dugui a terme amb aliments habituals. Tot això sense oblidar que sigui saborós i fàcil de menjar.

La situació ideal seria fer una planificació per cada persona que tingués en compte les característiques, context i gustos individuals. Però aquests trucs que us oferim a continuació poden servir de manera general en moltes ocasions i ser un bon punt de partida.

  1. Menjar sovint al llarg del dia en forma de petits àpats: a mig matí, mitja tarda o inclús abans d’anar a dormir.
  2. Si les porcions de menjar actuals són molt petites s’han d’anar augmentant a poc a poc per facilitar que el cos s’adapti i reguli la sacietat i la gana.
  3. Escollir de manera preferent aliments energètics i que aportin nutrients: fruits secs, formatge, ous, iogurts grecs, pa integral, flocs de civada, llegums, peix blau, arròs, etc..
  4. Les verdures i les fruites són importants però en alguns casos no són prioritàries. Es tracta d’aliments poc calòrics, amb molt aigua i fibra. Per això poden afavorir la sensació de sacietat precoç i desplaçar altres aliments més energètics. No es tracta de treure’ls de la dieta, només de fer-ne el consum recomanat.
  5. Planificar el que es menjarà al llarg del dia pot ajudar a fer millors eleccions. A més si es tenen a mà tots aquests ingredients serà més fàcil fer-los servir.
  6. Intentar cuinar i fer plats variats evita la monotonia i ajuda a despertar les ganes de menjar. És preferible escollir els aliments preferits que segur que es menjaran, que no posar-se a provar coses noves.
  7. Amanir els plats amb un bon raig d’oli d’oliva o salses com el romesco, la maionesa i el pesto. També es pot afegir farina d’ametlla o formatge a les cremes de verdures o altres plats (ja siguin gratinats o sense gratinar).
  8. Acompanyar la carn, el peix, els llegums o el tofu amb sofregits i salses.
  9. Completar la fruita i els iogurts amb una mica de fruita seca, xocolata, mel o coco ratllat. També es poden fer batuts ja que en algunes persones poden ser més fàcils d’ingerir.
  10. Posar olives, fruita seca, alvocat, tonyina o ou dur a les amanides i plats de verdures.

Malgrat que es tracta de petits trucs segurs per la majoria de persones, davant d’una pèrdua de pes important, involuntària o sense motius aparents, s’ha de consultar sempre amb el metge per descartar qualsevol problema de salut.

Anna Vilarrasa, dietista

Notícies relacionades

Com assolir el benestar per a la gent gran a l’estiu?

Consells per adaptar les rutines a les altes temperatures

L’Alzheimer a través del gènere

Les dones presenten una prevalença més alta de demències, problemes crònics i discapacitats

Lecanemab, nou fàrmac per a l’Alzheimer: expectatives i realitat

Està previst que el medicament estigui disponible en el mercat farmacèutic català en menys de dos anys

La relació entre mobilitat ciclista i salut a les ciutats: menys medicines i menys morts prematures

Els experts Mònica Ubalde (ISGlobal) i Enric Prats (COMB) reflexionen sobre els beneficis de la mobilitat cicilista en la lluita contra el canvi climàtic
spot_img
Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

No hi ha articles per mostrar