Publicitat
spot_img

El miso

Publicat el 8.4.2016 10:00

Salut i nutrició

Marta Castells

El miso és d’origen xinès, durant el segle VII va arribar al Japó, i ja fa unes dècades que es comercialitza a Occident. És una pasta elaborada a partir de la fermentació de la soja pura o bé combinada amb cereal (arròs i/o ordi) i sal. La seva consistència és pastosa, i la seva coloració va del beix clar al marró fosc segons el temps que hagi estat fermentat.

S’utilitza en brous, sopes, i com a condiment per alguns aliments yin, com els llegums o el tofu. En sopa, potencia la digestió i es distribueix millor i ràpidament per tot l’organisme. Per tant, és aconsellable consumir-lo abans dels àpats principals, perquè prepara l’estómac per a una bona digestió.

Publicitat

El venen en herbolaris, botigues de productes naturals o orientals i supermercats ecològics. Es troba en dos formats: deshidratat i preparat per fer sopa, en sobres, o com una pasta fosca, en pot de vidre o envasat en plàstic hermèticament; aquest últim es conserva diversos mesos a la nevera si, després d’obrir-lo, el tanquem amb una pinça per evitar que s’assequi. Perquè conservi totes les seves propietats, no ha d’estar pasteuritzat.

Per cuinar el miso, abans s’ha de dissoldre amb una mica d’aigua o brou, afegir-lo al final de la cocció i escalfar-lo lleugerament, no s’ha de bullir
mai
, perquè perdria bona part dels seus enzims vius i, per tant, les seves propietats medicinals.

Els principals tipus de miso són:

– Mugi miso: elaborat amb soja, sal i ordi (8 – 24 mesos).

– Hatcho miso: elaborat només amb soja i sal, (24 – 30 mesos), fort de gust.

– Genmai miso: elaborat amb soja, sal i arròs integral (12 – 18 mesos); si l’arròs és blanc, rep el nom de kome shiro. És el més suau de gust.

Els misos foscos i de fermentació llarga per a climes o dies freds; els clars i de fermentació curta, per a climes o dies càlids; els fermentats moderadament, per a climes temperats. El mugi miso és el més recomanable per a ús diari, però es poden utilitzar altres varietats segons el plat.

Propietats nutricionals

– Consumit amb moderació és desintoxicant i depuratiu, i neutralitza alguns efectes de la contaminació i del tabac.

– Gran estimulant de les funcions digestives, perquè aporta enzims, és ideal per a les persones que pateixen flatulències, acidesa i altres trastorns digestius petits o moderats.

– Regenera la flora intestinal perquè conté bacteris probiòtics, com els lactobacils, essencials, entre altres coses, per afavorir les defenses i facilitar la digestió.

– Afavoreix la circulació i depura la sang.

– Conté entre un 13 – 20% de proteïna, i traces de vitamina B12.

– Combat la radiació i l’excés de contaminació electromagnètica, fet que el converteix en un poderós aliat contra els mals de la tecnologia moderna: mòbils, Wi-Fi, etc. (expulsa del cos les radiacions procedents dels raigs X).

– Antioxidant i amb propietats antienvelliment.

– Combat els paràsits intestinals.

– Remineralitzant, raó per la qual és un gran aliat dels ronyons.

– Alcalinitzant, és a dir, combat l’acidesa causada per aliments com la carn, l’embotit, el peix, el formatge i els lactis, i els greixos saturats.

Marta Castelles és dietista, prashadam.cat

spot_img
spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Pere Monje: “L’alta gastronomia s’ha democratitzat, és bonic”

Entrevista amb el director del Via Veneto, al carrer Ganduxer, un dels pocs restaurants al món que fa més anys que conserva una Estrella Michelin

La Casa Orlandai organitza un taller de cuina que s’emetrà en directe pel seu 14è aniversari

El cuiner del Cafè Orlandai Víctor Galceran farà tres receptes en una hora que se seguiran en directe

Un receptari de cuina inclusiu per aquestes festes

El receptari "Posa't el davantal", recull 28 receptes vinculades al pas del temps, les estacions, les festes i les tradicions catalanes, seguint el calendari escolar.

La paella d’El Jardí a la Mostra de Comerç

Societat El Jardí El dissabte 1 de juny, El Jardí farà una paella dins el marc de la Mostra de Comerç de Sant Gervasi. Ens podreu...
spot_img

Arrenca el concurs del cartell de la Festa Major de Sant Gervasi 2026

Les obres es poden presentar fins al 15 de febrer; s'han de lliurar en format digital per a impressió en quadricromia (4 colors) i han de fomentar els valors cívics  i culturals de la festivitat

El duc: curiositats i característiques

És la més grossa de les nostres rapinyaires nocturnes, resident i ben distribuïda arreu del territori, sobretot en ambients mediterranis de baixa i mitja muntanya

Una exposició a la Fundació Rocamora tanca els actes del 150è aniversari del naixement d’Isabel Llorach

La mostra, comissariada per Javier Baladia, té lloc del 12 de desembre de 2025 al 12 de febrer de 2026

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí