Publicitat

Aigua de quilòmetre zero a Sarrià-Sant Gervasi: des d’on ha arribat històricament

A Sarrià, poble de paletes i picapedrers, els miners especialitzats a fer mines d’aigua eren ben reconeguts

spot_img

Publicat el 14.2.2024 6:30

Història natural de Sarrià-Sant Gervasi III. L’aigua d’escorrentia

Cristina Junyent

La precipitació que cau sobre Collserola ha esculpit una xarxa hidrogràfica de dimensions reduïdes —per la proximitat al mar— i de característiques mediterrànies —estacional i d’escàs volum d’aigua—. S’hi distingeixen tres conques principals. La del Ripoll-Besòs desguassa els torrents del vessant nord i est, on destaca la riera de Sant Cugat. La del Llobregat recull les precipitacions del sector occidental, entre Sant Just Desvern i el Papiol, on destaca la riera de Vallvidrera.

Publicitat

A la conca barcelonina aboquen les aigües del vessant meridional. De Sant Pere Màrtir a Vallvidrera els torrents solquen pendents molt pronunciats fins a la carretera de les Aigües; mentre que de Vallvidrera al Tibidabo escolen de manera més suau, pel pendent i perquè la vegetació és més abundosa. Ara, el curt recorregut s’incorpora a la xarxa de clavegueram urbà, però la història distingeix tres conjunts. Al NE s’hi troba la conca de la riera d’Horta —la més gran i cabalosa, per això s’hi instal·laren safareigs— que desembocava paral·lela a l’actual llera del Besòs, seguint la present Rambla Prim. A la zona central, rieres més curtes, com el torrent d’en Vidalet i el de l’Olla, desguassaven fins al mar el vessant del Tibidabo i els serrats menors.

Publicitat

També són tres les conques del districte. Les rieres del Coll i de Vallcarca, i el torrent d’en Gomis desguassen a la Riera de Cassoles; a ponent del Putxet, els torrents de l’Infern, del Frare Blanc i de Castanyer, a la de Sant Gervasi; ambdues confluïen en la riera d’en Malla, que seguia el trajecte de l’actual passeig de Gràcia i entrava a la ciutat antiga pel Portal de l’Àngel. Per evitar aiguats, en van desviar el curs per fora de la muralla fins al Cagalell, llacuna entre Montjuïc i la part baixa de la ciutat medieval.

“A Sarrià, poble de paletes i picapedrers, els miners especialitzats a fer mines d’aigua eren ben reconeguts”

Els torrents de Mandri i de Betlem, que segueix el carrer Ganduxer, formen la riera de Ballescà, a la que s’hi uneix el torrent de la Creu d’en Malla, que desguassa el turó de Monterols. A l’altura de Ciutat Vella, el sistema aboca a la riera de Magòria. A llevant de la vila de Sarrià els torrents de Pomeret, baixava per l’actual carrer Anglí, i de Gardenyes (Arcs de Sant Joan) abocaven a la riera de Magòria, que pren el nom a partir de les Corts. Des de la baixa edat mitjana, travessava camps i horts del pla, i pel tranc de l’estrada romana que sortia de Bàrcino, l’actual carrer de Sant Antoni, girava per l’actual carrer de la Riereta i abocava al Cagalell. Quan en el segle XVIII la zona es va poblar, va caldre cegar l’embassat i la riera de Magòria es va canalitzar des de les Corts fins a tributar a la Riera Blanca. La Riera Blanca, que delimita Sarrià per ponent, era alimentada pels torrents de Les Monges, Can Caralleu, l’Oreneta i Pedralbes, i amb altres formen el conjunt occidental i meridional, tercer de la conca barcelonina, que desemboca al sud de Montjuïc.

Aigua de quilòmetre zero a Sarrià-Sant Gervasi © MUHBA

Als barris de muntanya, la fracturació del substrat i la densitat de la coberta dels vessants vallesans afavoreixen la retenció de la pluja i en retarden l’escolament, cosa que permet l’existència de fonts naturals, i que algunes rieres, com la de Vallvidrera, tinguin aigua permanent. A més de les cisternes que recollien l’aigua de pluja, aquest fenomen va permetre organitzar un sistema d’aprofitament hídric tant per a usos agrícoles i ramaders com per a usos industrials o de boca. En el primer cas, canals i recs menaven l’aigua cap a grans basses que permetien regar en èpoques de sequera, quan desapareixien els cabals de superfície. Per a l’aigua de beure i d’ús domèstic, s’hi construïen pous i mines. A Sarrià, poble de paletes i picapedrers, els miners especialitzats a fer mines d’aigua eren ben reconeguts. A l’antic terme municipal s’hi han documentat fins a 35 mines; estan ben documentades la Renard (prop del carrer Major), la Borràs, la de Senillosa o la de Masferrer. També n’hi ha constància a Pedralbes i a Sant Gervasi; en resta una a la Salle Bonanova, dues al recinte de l’Hospital de Sant Pau, i una altra al Tenis La Salut.

“A les finques de la burgesia s’hi feia un ús lúdic de l’aigua, amb fonts i llacs artificials, brolladors i grutes”

A les finques de la burgesia s’hi feia un ús lúdic de l’aigua, amb fonts i llacs artificials, brolladors i grutes. Encara es veu al parc de Vil·la Amèlia, antic jardí de la família Girona; al jardí de Can Mestres, a peu del Funicular, o en la cova i el llac de Can Bertran, al peu del Putxet. Amb l’augment de població a la segona meitat del segle XIX, s’hi va construir el pantà de Vallvidrera i la mina de Grott, que travessa Collserola i duu aigua del pantà a la vil·la. I el conegut com a dipòsit del Rei Martí (descobert el 2001 a Bellesguard), que proveïa d’aigua canalitzada fins a la plaça Bonanova.

Al turó de Monterols, la família Gil va fer construir a la seva finca una estructura hidràulica amb un gran llac, avui desaparegut, canalitzacions i una cisterna, encara existent. L’abundància d’aigua freàtica també es pot palesar per l’existència de la fàbrica de sedes de Vilumara, inaugurada el 1863 prop de Francesc Macià, entre la Travessera i la Diagonal, i alimentada per una mina.

Notícies relacionades

Fins a posar-nos dempeus

Podem rastrejar la nostra manera de veure el món, de caminar i també de pensar, fins als nostres avantpassats arborícoles que van evolucionar i es van diferenciar dels altres mamífers: l'article de Cristina Junyent

Transformacions silencioses: l’evolució cap als mamífers

Si no hagués estat pels canvis de peixos i rèptils, i per la desaparició dels dinosaures, nosaltres no hi seríem

​​Les grans extincions i el seu paper en l’evolució de la vida

La sisena extinció massiva s'està produint a un ritme més accelerat que les anteriors i els responsables som nosaltres

Les transicions: des del naixement de la vida als orígens del llenguatge

Al llarg de la història, hi ha hagut vuit moments clau que han augmentat la complexitat dels sistemes biològics
spot_img

Teixir el futur

Quan una peça es teixeix amb ànima, es porta amb sentit. El futur de la moda passa per les mans: l'opinió de Marta Royo Espinet

Canvis climàtics

"La recepta per intentar apaivagar les conseqüències dels canvis climàtics no necessàriament ha de passar pel decreixement de la nostra societat ni per la desindustrialització", l'opinió de Miquel Saumell

Fibromiàlgia i estimulació cognitiva: claus per millorar la qualitat  de vida

L'objectiu de l'estimulació cognitiva és ajudar a estabilitzar o millorar els símptomes i el deteriorament cognitiu

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí