Dijous 07, desembre 2023
7.9 C
Sant Gervasi
7.8 C
Sarrià
Publicitat

Aprovat definitivament el Pla de protecció del Parc Natural de Collserola

El nou Pla substituirà el pla vigent aprovat el 1987 i proposa un augment dels espais lliures de més de 700 hectàrees

Publicat el 12.4.2021 20:32

Societat

El Jardí

El Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat) ha estat aprovat definitivament per la Generalitat aquest mes d’abril a proposta de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat. El document aprovat defineix que el nou model de protecció es basa en la preservació de la biodiversitat i en la potenciació dels serveis.

Publicitat

Aquest pla, no absent de crítiques d’associacions veïnals, va ser aprovat provisionalment pel Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) l’abril de fa dos anys i faltava la ratificació per part del Govern. Les principals polèmiques i queixes del veïnat del nostre eren per l’afectació que tenia sobre diversos habitatges dels veïns de muntanya, uns 140, que haurien d’anar a terra d’aquí a 40 anys segons el pla aprovat. Segons la Federació d’associacions de veïns de Barcelona, a les Planes n’hi ha 75, als barris de Can Rectoret i Mas Guimbau – Can Castellví, a la Font del Gos n’hi ha una cinquantena, tres són al Peu del Funicular i un, a Torre Baró.

Publicitat

El nou Pla que entrarà en vigor substituirà el de 1987, i té per objectiu garantir la màxima protecció i conservació d’aquest espai natural. La nova planificació, entre altres qüestions, proposa un augment dels espais lliures de més de 700 hectàrees i es projecta una nova estratègia per a l’ús públic.

En paral·lel a la redacció del PEPNat, s’ha aprovat la Modificació puntual del Pla general metropolità en l’àmbit del Parc Natural de la Serra de Collserola (MPGM), per tal adaptar el planejament metropolità, de 1976 a la realitat existent, a la legislació més recent i al mateix PEPNat.

Canvis i novetats que comportarà el nou Pla i la modificació del PGM
  • Es posen en relleu determinats espais que, des del punt de vista ambiental, requereixen un tractament diferenciat (espais d’interès connector, illes de tranquil·litat, àrees d’especial significació…).
  • Establiment d’una qualificació específica pel sistema hidrogràfic format pels principals rius i torrents.
  • Definició d’un nou model d’ús públic i social constituït per tal de potenciar un lleure responsable que no malmeti els valors naturals del parc.
  • Potenciació de les activitats agropecuàries que afegeixen valor al parc, basades en el desenvolupament d’una economia verda.
  • S’incrementen els espais lliures en una superfície de més de 700 ha.
  • Reducció del sòl destinat a infraestructures viàries i equipaments en més de 400 ha.

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.