29.2 C
Sant Gervasi
| Dissabte 13 d'agost de 2022 |
Publicitat

Barcelona recupera el projecte oblidat dels Jardins d’Oriol Martorell a Sarrià

Permetrà canviar el gris del ciment pel verd dels arbres i millorar la comunicació amb el barri de les Tres Torres

Publicitat

Societat

Sergi Alemany

Una obra “reiteradament reclamada pel moviment veïnal” dels barris de Sarrià i les Tres Torres, com va afirmar el regidor del districte, Albert Batlle, al darrer Consell Plenari de Sarrià – Sant Gervasi abans de les vacances d’estiu, s’ha tornat a posar sobre la taula de l’administració: la millora de la comunicació a peu entre els barris de Sarrià i les Tres Torres a través dels Jardins d’Oriol Martorell. El nom d’aquests jardins no és massa conegut, perquè, de fet, no existeixen. És la idea que un dia es va projectar per ocupar l’espai d’una hectàrea (10.000 m2) de ciment que es va utilitzar el 2004 per cobrir les vies de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya al seu pas per l’estació de Sarrià.

Fins aquell moment, Sarrià i les Tres Torres havien estat connectats a peu a través d’una passera metàl·lica que superava el desnivell entre el carrer Cardenal Sentmenat i la Via Augusta, i un cop allà es creuava per un pas de vianants, que encara existeix, l’autopista d’entrada a Barcelona que és en aquest punt la via. Les alternatives per creuar la Via Augusta són els passos de vianants de Vergós i Hort de la Vila, dos carrers separats per mig quilòmetre de distància. És en aquest punt, on hi havia la rampa d’accés a la Via Augusta des de Sarrià, on el 2009 la regidora del Districte, Sara Jaurieta, va anunciar un impuls econòmic provinent del Pla Zapatero del Govern espanyol que havia de permetre començar a construir aquell mateix any els Jardins d’Oriol Martorell, guanyant un espai verd que donés oxígen a una zona molt congestionada de trànsit.

A l’esquerra, part de la coberta de ciment actual sobre les vies de FGC a Sarrià © Google Maps

L’Ajuntament recupera el projecte oblidat un cop plantejada la línia 9 del metro

Publicitat

El somni no es va fer mai realitat, i segueix pendent tretze anys després. Ara, un cop la Generalitat ha presentat al veïnat el pla d’obres de la futura estació de Sarrià de la línia 9 del metro i s’ha constatat que no afecta a aquesta zona (la sortida única del metro serà per Pau Alcover) les associacions de veïns de Sarrià i les Tres Torres i el centre cívic autogestionat Casa Orlandai -a tocar dels FGC i la Via Augusta- s’han unit sota la Plataforma Passera i han anat a trucar a la porta de l’administració per recordar l’abandonament d’aquest projecte. Segons ha explicat a El Jardí el membre de la junta de l’Associació de Veïns de Sarrià Jordi Bosch, reclamen poder dir la seva en els criteris de puntuació del concurs d’idees per elaborar els Jardins d’Oriol Martorell, que l’Ajuntament té previst convocar abans d’acabar el mandat aquesta primavera.

Zona a tocar de la Via Augusta on s’han de dissenyar part dels Jardins d’Oriol Martorell © Google Maps
Publicitat

Així, el projecte es redactarà de nou anys després, i caldrà veure si es té en compte que en una part del terreny que han d’ocupar els futurs jardins hi ha des de fa cinc anys l’Espai Gardenyes, un hort comunitari veïnal, i també el Punt Verd que l’Ajuntament va instal·lar el 2019. També s’haurà de tenir en compte quin serà l’encaix amb el carril bici a la Via Augusta que ha d’estar llest abans que els jardins, a principis de l’any que ve.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.