23.2 C
Sant Gervasi
| Divendres 17 de setembre de 2021 |
Publicitat

Carrer de Modolell

Publicitat
Publicitat

Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

Aquest vial dels barris del Turó Parc i de Monterols, té l’origen al carrer Ganduxer i arriba fins a la ronda de General Mitre, tot travessant el turó de Modolell. L’origen del carrer i de la urbanització del turó va ser a la segona meitat del segle XIX, quan Joaquim Modolell del Puig i de Vallmajor va heretar una gran propietat i la casa pairal que estava sota mateix de l’actual Via Augusta, entre Modolell i Ganduxer. Quedava molt a prop del velòdrom Bonanova i hi ha fotografies de l’època on el mas apareix en segon pla.

Joaquim Modolell va presentar l’any 1876 a l’ajuntament de Sant Gervasi de Cassoles un ambiciós projecte d’urbanització que comprenia tot l’actual carrer de Modolell més els carrers del Puig (avui Vico) i part de Vallmajor. El 1886 va adquirir la finca veïna de Ballescà, situada al carrer Ganduxer per sota de la Via Augusta. L’any 1895 s’hi havia construït una vintena de torres en aquests terrenys, la majoria en els vessants del turó i entre elles destacava la Torre Bertran, situada dalt de tot del cim. Avui aquesta torre, oberta als quatre vents, s’ha restaurat i és representativa del tipus d’edificis unifamiliars que es van fer en aquesta zona, entre finals del segle XIX i les primeres dècades del XX, pensades com a residència per a classes benestants.

Als anys trenta, ja s’havia construït a la majoria de les parcel·les grans torres amb amplis jardins. A partir dels anys seixanta els edificis d’habitatges plurifamiliars van anar substituint les torres, que avui en queden molt poques mostres. El carrer, però, manté el caràcter residencial i hi ha molt poca activitat comercial.

La fotografia destacada és de Josep Domínguez i facilitada per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB). Es va fer entre 1930 i 1932, segurament des d’un globus estàtic en la confluència dels carrers de Ganduxer, a l’esquerra, i Modolell, a la dreta. Mostra les grans torres que hi havia, algunes en primer pla, i al fons, en un segon pla al cim del turó, la Torre Bertran.

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.