Publicitat

El miso

spot_img

Publicat el 8.4.2016 10:00

Salut i nutrició

Marta Castells

El miso és d’origen xinès, durant el segle VII va arribar al Japó, i ja fa unes dècades que es comercialitza a Occident. És una pasta elaborada a partir de la fermentació de la soja pura o bé combinada amb cereal (arròs i/o ordi) i sal. La seva consistència és pastosa, i la seva coloració va del beix clar al marró fosc segons el temps que hagi estat fermentat.

Publicitat

S’utilitza en brous, sopes, i com a condiment per alguns aliments yin, com els llegums o el tofu. En sopa, potencia la digestió i es distribueix millor i ràpidament per tot l’organisme. Per tant, és aconsellable consumir-lo abans dels àpats principals, perquè prepara l’estómac per a una bona digestió.

Publicitat

El venen en herbolaris, botigues de productes naturals o orientals i supermercats ecològics. Es troba en dos formats: deshidratat i preparat per fer sopa, en sobres, o com una pasta fosca, en pot de vidre o envasat en plàstic hermèticament; aquest últim es conserva diversos mesos a la nevera si, després d’obrir-lo, el tanquem amb una pinça per evitar que s’assequi. Perquè conservi totes les seves propietats, no ha d’estar pasteuritzat.

Per cuinar el miso, abans s’ha de dissoldre amb una mica d’aigua o brou, afegir-lo al final de la cocció i escalfar-lo lleugerament, no s’ha de bullir
mai
, perquè perdria bona part dels seus enzims vius i, per tant, les seves propietats medicinals.

Els principals tipus de miso són:

– Mugi miso: elaborat amb soja, sal i ordi (8 – 24 mesos).

– Hatcho miso: elaborat només amb soja i sal, (24 – 30 mesos), fort de gust.

– Genmai miso: elaborat amb soja, sal i arròs integral (12 – 18 mesos); si l’arròs és blanc, rep el nom de kome shiro. És el més suau de gust.

Els misos foscos i de fermentació llarga per a climes o dies freds; els clars i de fermentació curta, per a climes o dies càlids; els fermentats moderadament, per a climes temperats. El mugi miso és el més recomanable per a ús diari, però es poden utilitzar altres varietats segons el plat.

Propietats nutricionals

– Consumit amb moderació és desintoxicant i depuratiu, i neutralitza alguns efectes de la contaminació i del tabac.

– Gran estimulant de les funcions digestives, perquè aporta enzims, és ideal per a les persones que pateixen flatulències, acidesa i altres trastorns digestius petits o moderats.

– Regenera la flora intestinal perquè conté bacteris probiòtics, com els lactobacils, essencials, entre altres coses, per afavorir les defenses i facilitar la digestió.

– Afavoreix la circulació i depura la sang.

– Conté entre un 13 – 20% de proteïna, i traces de vitamina B12.

– Combat la radiació i l’excés de contaminació electromagnètica, fet que el converteix en un poderós aliat contra els mals de la tecnologia moderna: mòbils, Wi-Fi, etc. (expulsa del cos les radiacions procedents dels raigs X).

– Antioxidant i amb propietats antienvelliment.

– Combat els paràsits intestinals.

– Remineralitzant, raó per la qual és un gran aliat dels ronyons.

– Alcalinitzant, és a dir, combat l’acidesa causada per aliments com la carn, l’embotit, el peix, el formatge i els lactis, i els greixos saturats.

Marta Castelles és dietista, prashadam.cat

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Pere Monje: “L’alta gastronomia s’ha democratitzat, és bonic”

Entrevista amb el director del Via Veneto, al carrer Ganduxer, un dels pocs restaurants al món que fa més anys que conserva una Estrella Michelin

La Casa Orlandai organitza un taller de cuina que s’emetrà en directe pel seu 14è aniversari

El cuiner del Cafè Orlandai Víctor Galceran farà tres receptes en una hora que se seguiran en directe

Un receptari de cuina inclusiu per aquestes festes

El receptari "Posa't el davantal", recull 28 receptes vinculades al pas del temps, les estacions, les festes i les tradicions catalanes, seguint el calendari escolar.

La paella d’El Jardí a la Mostra de Comerç

Societat El Jardí El dissabte 1 de juny, El Jardí farà una paella dins el marc de la Mostra de Comerç de Sant Gervasi. Ens podreu...
spot_img

“La família Camaleot”, el relat d’Elsa Corominas

"Els Camaleot eren una família molt peculiar que dominava l’art d’imitar. El matrimoni va tenir sis fills i a cadascun li va ensenyar com aprofitar al màxim aquesta habilitat"

Èxit a Sant Gervasi per la Festa Major: el barri torna a bategar

Del 5 al 15 de juny, el veïnat ha gaudit d'un ampli ventall d'activitats i d'un pregó protagonitzat per Aina Da Silvia, d'Eufòria

El veïnat de Vallvidrera consensua una proposta polifacètica per la Buenos Aires

Després d'un procés participatiu, el projecte que plantegen els veïns a l'Ajuntament implica combinar allotjament per joves i grans amb un espai esportiu i un centre que permeti l'estada diürna de la gent gran

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]