Publicitat

El noguer i les nous

S'aconsella de no menjar la fruita seca torrada, ni salada, sinó en el seu estat natural.

spot_img

Publicat el 21.3.2021 7:00

Cuina i Nutrició

Fra Valentí Serra de Manresa

La ingesta diària, però equilibrada, de la fruita seca ajuda enormement a mantenir el bon funcionament de l’organisme i, alhora, esdevé una important font d’energia. S’aconsella de no menjar la fruita seca torrada, ni salada, sinó en el seu estat natural.

Publicitat

En la tradició gastronòmica dels frares caputxins, i per als dies de gran festa, a tall de postres, solien donar la confitura conventual de nous tendres, que la preparaven així: “Per fer confitura de nous tendres, pren nous petites, bones y tendres, novelles y verdes, forada-les ab un punxó per tres o quatre costats y posa-les ab aigua clara y dura. Durant deu dias la mudarás cada dia. Després posa-las ab una cassola ab mel y las hi farás bollir remenant-les sempre. Les deixarás ab la mel per quatre dias y, en havent-los passat, les tornes a fer bollir. Després, cobertes de mel, les guardes pel consum” (BUB, Thesor, f. 126).

Publicitat

Pel que fa al conreu del noguer (llat., Juglans regia), els antics hortolans caputxins aportaren aquests savis consells: “Aunque los nogales suelen plantarse en las lindes de las heredades, es muy recomendable hacerlo en terrenos buenos. Algunas labores son necesarias para remover el suelo y mantenerlo limpio, y el riego es conveniente y casi imprescindible en los primeros años. El fruto del nogal es de los más agradables y constituye un postre exquisito y universalmente estimado por sus propiedades nutritivas” (La Huerta de San Francisco, 85). Tot i que els noguers s’adapten bé a tota mena de terrenys, són uns arbres que els plau molt la terra fonda i fèrtil, amb drenatges ràpids, però que emmagatzemin bé l’aigua.

Noguer

Els hortolans conventuals aconsellaven de podar els noguers al seu moment, sense demorar-ho massa, per controlar-ne la creixença i mantenir el vigor i producció de les branques encara fructíferes, així com eliminar-ne les branques velles i menys productives. Les fulles del noguer o noguera en la medicina popular s’han usat per activar la bona circulació de la sang: “Sus hojas se emplean en infusión contra la ictericia y contra los infartos de los ganglios linfáticos. El cocimiento de hojas de nogal tiene la propiedad de activar la circulación de la sangre y aumenta la energía de las funciones vitales. El aceite de nueces es muy aplicado para la expulsión de la lombriz solitaria, para ello se administrarán al enfermo durante quince días seis onzas de este aceite mezclado con seis dientes de ajo, pero bien machacados” (Pócimas de capuchino, 63-64). A l’article vinent, si a Déu plau, us vull parlar sobre les nombroses propietats del safrà.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

El codony: propietats i usos

És una fruita agraciada amb un gran contingut de fibra i amb una notable riquesa de minerals, com ara el calci, magnesi i potassi, i també amb un contingut notable d’àcid màlic que contribueix a l’eliminació de l’àcid úric

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa

La xirivia, l’hortalissa pròpia de la cuina hivernal europea

Aquest aliment té una gran quantitat de fòsfor, potassi i magnesi, és depuratiu del fetge i regula colesterol

Conrear i guisar els cigrons

La seva destacada aportació d’hidrats de carboni d’absorció lenta els converteixen en una beneficiosa font d’energia per a l’organisme
spot_img

El teixit social i cultural de Sarrià es mobilitza per Can Raventós

Amb una cercavila festiva, el veïnat insisteix a l'Ajuntament que ha d'aconseguir la permuta total perquè la finca esdevingui un refugi climàtic i casa de cultura popular

L’AV Bonanova celebra el 50è aniversari amb un concert

L'Orquestra Simfònica Vozes amenitzarà la celebració de la plataforma veïnal, que enguany també serà reconeguda amb la Medalla d'Honor de Barcelona

Com afronta Barcelona la protecció del litoral davant del canvi global?

Els canvis al litoral de Barcelona, que han permès un major ús per part dels ciutadans i han millorat la biodiversitat, també han fet la costa urbanitzada més vulnerable

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]