Dijous 25, abril 2024
14.3 C
Sant Gervasi
14.2 C
Sarrià
Publicitat

Els barris de muntanya tornen a criticar la falta d’inversions

Govern diu que la primera setmana d’abril es licitaran les obres del Mercat de Vallvidrera

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Societat

 Sergi Alemany

El darrer Consell de Barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes d’aquest mandat, celebrat aquest dijous, l’ha obert Montse Morera, vicepresidenta del Consell de Ciutat de Barcelona, que ha fet cinc cèntims de la composició d’aquest òrgan als veïns, fent èmfasi en què 25 dels seus representants són ciutadans que per formar-ne part l’únic requisit que han de complir és estar empadronats a la ciutat. Qualsevol persona dels 10 districtes i 73 barris de la ciutat de Barcelona hi pot optar.

 

Publicitat
Ha estat el moment més plàcid del consell, perquè despres han arribat els desacords entre veïns i Govern, tot i que fins als segons finals de la sessió l’actitud i l’ambient a la sala ha estat molt sa. Com a punt destacable, lacord previ a la celebració d’aquesta sessió entre el Govern i els veïns, de no entrar a valorar ni els projectes ni les actuacions fetes durant el mandat per part de BComú, agafant-se segons Joan Manel Del Llano, conseller dels comuns, a l’article 54 de la llei orgànica del règim electoral general, que prohibeix fer balanç a unes dies de les eleccions.

Presentació de la Policia de Barri

El primer punt de l’ordre del dia era la presentació de l’Equip de la Policia de Barri (EPD). Un procés de desplegament “relativament curt” en paraules de Del Llano però que a Sarrià-Sant Gervasi no ha arribat fins a finals del mandat. L’intendent de la Guàrdia Urbana, Domènech Escarré, i l’agent escollit per cobrir la zona dels barris de muntanya, Sergio Ramos, han explicat que per la casuística d’aquests barris hi haurà la figura d’un caporal dedicat a les necessitats de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes. Els barris de Sarrià-Sant Gervasi comptaran amb el seu caporal de referència i a la resta de la ciutat només hi haurà 1 caporal per districte.

 

Publicitat
Els veïns no han acabat d’entendre quina diferència hi haurà entre aquesta policia i l’actual, i segons Escarré això es deu al fet que “en aquests barris ja hi havia fins ara més proximitat que en qualsevol atlre de Barcelona, amb la figura de l’agent de policia.”

La veu dels veïns (crides, queixes i reivindicacions)

Per continuar amb el Consell de Barri el micròfon ha voltat per la sala per recollir dubtes i inquietuds veïnals, però també crides a convocatòries com ara al 4t Concurs Literari de Contes i Relats Curts, a les paradetes d’intercanvi d’objectes del 12 de maig al Casal de Barri de Can Rectoret o a participar de la Coral de Collserola que assaja els dilluns a un quart de nou de la nit al Centre Cívic Vázquez Montalbán. A més, des de l’Assocaició de Veïns de Can Rectoret s’ha volgut recordar la creació del Banc del Temps de Les Planes, presentat aquest dimecres tal com va informar El Jardí.

 

Una de les preocupacions exposades per diversos veïns ha estat la resposta davant l’atac d’uns gossos a dues persones al carrer Casafranca, el passat mes de desembre. Per part de la Guàrdia Urbana, Escarré, ha explicat que el propietari dels animals se’ls va emportar durant unes setmanes fora del país però que ara ha tornat amb els animals. Davant la insistència veïnal de quines responsabilitats cauran sobre el propietari dels gossos, Escarré ha defensat que serà un jutge qui “prengui mesures cautelars” i que les possibles sancions administratives dependran d’aquesta resolució judicial.

 

La polèmica parada de l’autobús 111, a la plaça de Pep Ventura, també ha estat motiu de discussió en ser considerara de “parada perillosísima” pels veïns. El gerent del districte, Xavier Patón, ha explicat que “TMB té uns requeriments específics respecte a la seguretat dels seus autobusos” i que segurament la solució final acabi passant per un emplaçament de la nova parada dins de la mateixa Plaça de Pep Ventura, ampliant la vorera, per exemple, com una possible solució a estudiar. Patón també ha reconegut que molts turistes l’utilitzen per arribar fins al Tibidabo i que “no ha de ser el mitjà que els hi correspon”, perquè està pensat per un “ús de barri”.

Mercat de Vallvidrera

Sobre el projecte del mercat cultural de Vallvidrera, a pregunta veïnal el Del Llano ha reconegut que ha estat un “projecte amb dificultats” i ha explicat que la setmana vinent passarà pel plenari de l’Ajuntament i que la previsió és que la primera setmana d’abril es puguin licitar obres, per començar-se a executar “sent prudents, al setembre” ha dit Del Llano.

 

La Casa Buenos Aires també ha tingut protagonisme al Consell de Barri quan dos dels seus joves okupants han explicat l’acció duta a terme el mes de febrer, amb la idea de frenar la construcció d’un hotel de luxe i l’objectiu de crear espais comunitaris pel veïnat per evitar “l’elititizació del barri” i “l’expulsió dels seus veïns” degut als elevats preus del lloguer. El projecte de la Casa Buenos Aires ha comptat amb dues intervencions més a favor, en la línia de defensar un “patrimoni històric i sentimental” per “evitar casos com l’enderroc de l’edifici de Can Pujades”, de titularitat municipal en aquest cas.

 

I encara una tercera veïna ha demanat a l’Ajuntament si no es podria fer ús del dret de tanteig i retracte amb aquest edifici, i la resposta per part del Govern l’ha donat el nou conseller de BComú, Llorenç Sena, que s’estrenava al consell substituint a Paula Kuffer, que ha argumentat que “no seria lògic ni responsable” fer una inversió en aquests moments que finalitza el mandat “de cara al proper Govern sortint de les eleccions.” Sena també ha afegit que “qualsevol Ajuntament d’arreu del món no exerceix el dret de tanteig en totes les finques que surten al mercat” i ha defensat que ja s’ha demanat a Patrimoni que estudiï quin grau de catalogació es podria donar a l’edifici.

 

Finalment, alguns veïns també s’han queixat a Del Llano de la “falta de manteniment i d’inversions” durant els quatre anys de mandat, però el conseller ha optat per aixecar sessió i recordar que vénen eleccions.
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.