Dijous 07, desembre 2023
14.8 C
Sant Gervasi
14.7 C
Sarrià
Publicitat

Jocs i joguines

Publicat el 3.1.2018 9:30

Comportament / opinió

Mireia Verdaguer

Aviat arribaran les festes de Nadal. Alguns nens comencen, miraculosament, a recollir la roba, a endreçar, a anar a la banyera i a dormir al primer crit. Algunes famílies amb els nens més petitons, pregunten als educadors dels centres educatius, sobre les joguines més apropiades per regalar-los. Altres es mostren preocupats afirmant que el seu fill no sap jugar sol, que no se sap entretenir. “Només li crida l’atenció els objectes dels adults i/o es dedica a buidar els armaris de casa”.

Publicitat

Sabem que el joc, a més d’aportar moments de diversió i distracció, permet el desenvolupament global del nen. Quan juguen, reben estimulació. Amb el seu moviment i acció, descobreixen les seves possibilitats i els permet connectar amb els seus sentiments i emocions. Més endavant, a poder comunicar-se i relacionar-se amb els altres. El joc els apropa a nous aprenentatges.
Moltes vegades, tendim a associar el joc amb la joguina, sense adonar-nos que moltes vegades, els nens no necessiten joguines per jugar. Pot semblar contradictori, però ens és fàcil veure’ls jugant amb objectes que mai haguéssim imaginat que amb allò, desenvoluparien un joc. Com per exemple, amb les caixes de cartó fent cabanyes o amb la corbata del pare fent un tobogan per llençar els seus ninos.

Publicitat

La funció principal del joc és divertir, entretenir, imaginar i potenciar la creativitat dels nens. Aquí rau la importància de poder escollir joguines que realment promoguin i fomentin el joc en els infants. Lluny queden aquelles joguines que són força elaborades i acaben servint per “decorar el moble de l’habitació”. Sovint són les que tenen una única funció, “estímul-resposta”: clico un botó i la joguina sempre respon de la mateixa manera.

Les joguines que potencien la imaginació i la creativitat en els infants, són aquelles que poden oferir diferents funcions i/o possibilitats de joc. Tot i això, és important tenir clar el moment maduratiu del nen, per tal de poder escollir les joguines més adients per a ells. A continuació us deixem algunes idees:
Entre els 0 i els 3 anys, els nens necessiten joguines que contribueixin en el desenvolupament del llenguatge, que fomentin el seu desenvolupament sensitiu i que potenciïn les seves habilitats motrius. Alguns exemples serien els objectes musicals, joguines que puguin arrossegar o empènyer. Recipients que els permetin accions com ara posar, treure, omplir, buidar, apilar, amagar, classificar.

Entre els 3 i els 6 anys, jocs que els permetin simular el rol dels adults, jocs que promoguin la creativitat i la fantasia. I també jocs que impliquin atenció, memòria i concentració. Com per exemple, els jocs de taula.
No hem d’oblidar, que el joc dels nens amb els adults, els permet estimular la seva iniciativa, la seva imaginació creativa i crea llaços efectius amb ells.
Mireia, psicòloga educativa de: www.crecimientofamiliar.com

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.