14.1 C
Sant Gervasi
| Dimarts 29 de novembre de 2022 |
Publicitat

Les mascaretes de la por, per Anna Rodríguez

Espero que no haguem de veure el dia en que la gent hagi de triar entre gastar-se 25€ en menjar o gastar-se'ls en mascaretes i guants

Publicitat

El Racó del Veïnat

Anna Rodríguez Camón

La pandèmia, la por, el desconeixement i la desescalada, han generat una gran necessitat de mascaretes i guants. Hi ha gent que no se sap molt bé el per què però no utilitza mascaretes, crec que, o estan immunitzats perquè ja han passat el virus, o creuen estar-ho. Però deixant de banda aquesta part de la població, la resta dels mortals necessiten mascaretes i guants per sortir al carrer.

Publicitat

El cas és que avui he baixat a la farmàcia a buscar les mascaretes que la Generalitat dona gratuïtament als ciutadans. Mascaretes quirúrgiques, en diuen. Primer, m’han dit que ja en vaig agafar unes la setmana passada, per a tota la família. Segon, m’han dit que on “deien blanc , ara diuen negre” ja que resulta que ja no és una mascareta per setmana, ara és una cada 15 dies o quan estiguin disponibles. A més, els diners els ha d’avançar la farmàcia i potser, en tres mesos, cobraran de la Generalitat, o no. És un misteri.

Publicitat

A banda d’això, en aquests dies trobem un gran mercat de mascaretes, però les dues oficials són: d’una banda les mascaretes quirúrgiques, que s’utilitzen principalment pels professionals en els quiròfans, filtren l’aire quan s’exhala i per tant contenen els agents, partícules, bacteris o virus que es poden transmetre a través de la respiració cap a altres persones que estan al nostre voltant. I d’altra banda, les mascaretes de protecció respiratòria, que filtren l’aire que s’inhala de l’exterior; aquestes mascaretes retenen agents, partícules, bacteris o virus que provenen de l’entorn en què ens trobem. Estan homologades per a diferents capacitats de filtrat. Algunes incorporen una vàlvula d’exhalació que redueix la humitat de l’interior, per així proporcionar més comoditat en general i, especialment, a l’hora de respirar. Són les famoses FFP1, FFP2 i FFP3, segons la protecció del seu filtre.

Dit això, el que us volia explicar és que els preus no estan regulats. Les mascaretes FFP2 surten per ni més ni menys que 9€ cadascuna i, a més, només tenen una durada de 9 hores. I els guants surten per 16 € el parell. O sigui que si ho he entès bé, podem sortir al carrer a treballar, pel mòdic preu de 25€ i tornar a casa abans que s’acabi l’encanteri de les 9 hores, com si fóssim la “Ventafocs” del conte.

En resum, juguen amb la por de la gent i degut a la gran demanda d’aquest producte, les mascaretes i els guants estan a preus desorbitats. Espero que no haguem de veure el dia en que la gent hagi de triar entre gastar-se 25€ en menjar o gastar-se’ls en mascaretes i guants. Cosa que em sembla indignant, per no dir surrealista.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.