Publicitat

Mascaretes fora

"Es parla de la síndrome de la cara buida: la fòbia per la inseguretat que provoca deixar el rostre al descobert", opinió de Marta Trius

spot_img

Publicat el 26.4.2022 6:30

Opinió

Marta Trius

El 21 de maig del 2020 entrava en vigor la normativa que obligava a portar la mascareta en tot moment. Han passat gairebé dos anys i la majoria ens sorprenem en veure el ràpid que ha passat el temps i com, ens agradés o no, ens vam adaptar a portar-la.

Publicitat

Des que es va imposar la mascareta al nostre país el debat ha estat servit, ja sigui pel seu preu -recordem que no va ser fins al novembre del 2020 que es va fixar un preu màxim-, la seva tipologia (FFP2, quirúrgica, higiènica, de tela, transparent…), la manera de portar-la i rentar-la en el cas de les rentab les, o les hores d’ús aconsellat. Tot això ha comportat recel entre la gent, i fins i tot m’atreviria a dir que més d’una discussió.

Publicitat

El 19 d’abril d’aquest any les mascaretes van deixar de ser obligatòries en els col·legis, i l’endemà la norma va passar a regir en tots els interiors amb algunes lògiques excepcions com a centres sanitaris i mitjans de transport, entre altres.

Si l’obligatorietat va causar confusió i malestar per la seva capacitat de protecció enfront dels possibles problemes de salut i higiene vinculats al seu ús, el fet que ara deixi de ser obligatòria segurament no serà una cosa tan simple com deixar de portar-la.

La meva pròpia experiència i la d’alguns coneguts, em confirmen que la majoria de persones continuen portant-la en interiors. Desconfiança amb la normativa? Por al contagi? Desinformació? Hàbit adquirit? Sigui el que sigui, és clar que un pas requereix el seu procés i en aquesta línia es parla ja de la síndrome de la cara buida, és a dir, la fòbia caracteritzada per la inseguretat que provoca el fet de deixar la cara al descobert.

Com tot o gairebé tot el que envolta a la pandèmia, existeixen multitud d’opinions sobre aquest tema. Si a això, sumem la gran quantitat d’informació que posseïm i els comentaris i explicacions dels uns i els altres, el desgavell està armat.

Vull pensar que, a poc a poc tot s’anirà normalitzant, i que anirem adaptant-nos a no portar mascareta en interiors sense pensar que el més mínim sospir ens contagiarà de covid. Si bé és clar que el virus segueix entre nosaltres, soc de les que pensa que ho fa com un virus més (potser una mica més contagiós) i que la gran majoria pot superar-ho sense problema.

Així estan les coses. Respectem a tothom que tinguem al costat, perquè al final l’única cosa que no hem de perdre mai és la nostra capacitat de comportar-nos com a persones educades i tolerants.

Notícies relacionades

La Generalitat prohibeix per segon cop fer una manifestació ciclista als Túnels de Vallvidrera

El cas s'ha resolt al TSJC després d'un recurs presentat per l'associació Abril Bicis Mil, que manté la convocatòria prevista per diumenge al matí a Sarrià

Com regar les plantes d’interior quan comença el fred

Els baixos nivells d'humitat poden ser l'obstacle més gran que les plantes d'interior han de superar durant l'hivern

Desenes de persones es manifesten davant d’Educació per reclamar més protecció als centres

Han anunciat una denúncia contra Salut a Inspecció del Treball per "no dotar de mascaretes FFP2 a totes les professionals de l'educació"

La Salle Bonanova ja té més de 1.000 alumnes confinats per covid

És el centre de Catalunya amb més incidència de la pandèmia
spot_img

La Biblioteca Clarà tanca uns mesos per obres de millora

A partir del 28 d'abril començarà la reforma de la façana, la zona d'accés i el sistema de ventilació

Les ressenyes de la Casa Usher per Sant Jordi 2025

Una tria de lectures que han agradat a la llibreria de Galvany en els últims temps, ideals per regalar en el dia més bonic de l'any pels catalans

Sant Jordi 2025 a Sarrià-Sant Gervasi

Durant el mes d'abril i a principis de maig, les entitats i els comerços organitzen una extensa programació d'activitats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí