Publicitat

Maduixa passió

spot_img

Publicat el 12.5.2016 10:00

cuina de mercat

Blai Pérez

Un cop mes la primavera ens obsequia amb la maduixa, una de les fruites més gustoses, nutritives i molt versàtil. Existeixen centenars de varietats, tan diverses com el seu sabor, textura, aroma i color. Aquelles que presenten un color vermell més intens, són les més dolces i demandades. Tot i que es poden trobar gairebé durant tot l’any gràcies als hivernacles, la millor temporada per consumir-ne és de febrer a maig, sent els últims dos mesos els que donen els fruits més dolços.

Publicitat

Les maduixes i maduixots que es conreen a Espanya són de fama reconeguda, i molt demandades a Europa per la seva alta qualitat. A Catalunya hi ha la “maduixa del Maresme” de la varietat “pájaro”, que gràcies al seu microclima i l’orografia de la comarca fan que en resulti una maduixa d’altíssima qualitat. Es caracteritza pel seu color vermell intens, dolçor amb un punt d’acidesa, carnosa i aromàtica.

Publicitat

La maduixa, a més de ser una fruita molt desitjada, té propietats molt remarcables, destacant l’acció antioxidant de la vitamina C i als antocians, específics de les fruites vermelles i amb elevat poder antioxidant, que ajuden a combatre als radicals lliures, milloren la circulació sanguínia, la pell i les articulacions, són diürètiques, ajuden a controlar la glucosa, a reduir el risc de malalties lligades al colesterol dolent, i aconsellables per la gota i ronyons. Convé tenir present pe les al·lèrgies que la maduixa conté àcid acetilsalicílic (aspirina). Fins i tot té un ús terapèutic en la medicina tradicional xinesa, on encara se li atribueixen més propietats i beneficis pel cos humà.

La química de la maduixa ens permet extreure’n pigments i olis essencials, fins i tot les fulles verdes s’usen per aromatitzar guisats de carn o per preparar te depuratiu, però la seva versatilitat no acaba aquí, continua dins de la cuina, on les conservarem en un lloc fresc fins al moment de consumir-les, i és importat no manipular-les en excés ni exposar-les a la calor, ja que perdrien massa suc.

Amb les maduixes se’n poden elaborar licors, sucs de fruita, batuts, confitures, melmelades, tapes, amanides verdes, sandvitxos i un gran ventall de postres, com, gelats, mousse, flam i infinitat de pastissos diversos. A continuació us donem alguna idea per gaudir d’aquesta petita gran fruita.

Maduixes amb seitons, segons Arzak

maduixa_seitons
Ingredients:
8 maduixes
16 seitons frescos
Suc de ½ taronja
Oli d’oliva verge extra
50 g de sucre
15 g de vinagre cabernet Sauvignon
Vinagre blanc per macerar

Elaboració:
Primerament preparar els seitons; si cal els netejarem, triarem les espines i ens quedarem els lloms, i les posem a macerar amb vinagre, durant 2 h. Després s’escorren i els deixem reposar en l’oli d’oliva verge. Netejar les maduixes i partir-les per la meitat, i es barregen en un bol amb el sucre, el suc de taronja i els 15 g de vinagre, durant 30 min. Passat el temps les escorrim, i reduïm el suc al foc, fins al punt de caramel. A l’aplatar posarem les meitats de maduixa i punxarem un seitó a cada tros, i acabar amanint amb la reducció. Espectacular!

Mill, espàrrecs verds i maduixes

Ingredients: 
1 tassa de cafè de mill
1 tomàquet madur Monterosa
8 maduixots madurs
4 espàrrecs verds
5 cullerades d’oli d’oliva verge
1 cullerada de vinagre de Mòdena
1 cullerada de suc de llimona
Sal i pebre

Elaboració:
Primerament, coure el mill segons les instruccions del fabricant, a continuació coure els espàrrecs en aigua bullent uns 3 min, que quedin “al dente”, quan siguin freds els tallarem a trossets, reservant les puntes per decorar el plat. Barrejar el mill amb els espàrrecs trossejats. Ara netejar i triar el tomàquet, i tallar-lo a dauets, i fer el mateix amb els maduixots. Preparar la vinagreta amb l’oli, vinagre de Mòdena i la llimona. Per aplatar fer servir un motlle rodó o quadrat, la 1a capa de mill i espàrrecs, a sobre les maduixes i el tomàquet, desemmotllem, decorem amb les puntes dels espàrrecs i amb la vinagreta.

Pastís de maduixes

maduixesIngredients:
½ kg de maduixes
1 pot de melmelada de maduixa

Massa brisa:
300 g de farina
150 g de mantega
150 g de sucre glaç
1 ou

Crema pastissera:
1 l de llet
4 rovells d’ou
200 g de sucre
80 g de farina de blat de moro
Ratlladura de taronja i llimona
Canyella, clau d’olor.

Elaboració: 

Massa brisa
Barregem mantega i sucre glaç, després afegim el sucre tamisat a poc a poc, en dues parts, seguim pastant i quan la massa estigui terrosa afegim l’ou, barregem bé i posem la massa a una superfície enfarinada, li donem forma de bola sense pastar gaire, la col·loquem al bol, la cobrim amb paper film i la deixem a la nevera durant 2  h.

Crema Pastissera
En un bol posem a bullir llet, peladures de llimona i taronja, canyella, clau d’olor, deixem bullir i retirem del foc. Afegim 4 rovells d’ou amb el sucre, batem i quan estigui ben dissolta i afegim la farina de blat de moro en dues tandes, afegim la llet passada per colador, primer la meitat i després la resta, i es posa en una cassola al foc remenant constantment fins que estigui densa.

Massa 
Enfarinem una superfície i incorporem la massa, intentem treballar-la ràpidament perquè no s’escalfi, quan estigui treballada l’enrotllem en un corró i la incorporem en un motlle prèviament untat amb mantega i punxem la massa amb una forquilla, cobrim amb paper vegetal i posem cigrons sobre per què la massa no llevi; després s’enforna a 170 ° durant 10 minuts, es treuen els cigrons i tornem a enfornar 20 minuts més.

Coberta 
Escalfem i colem la melmelada de maduixes. Partim les maduixes reservades per la meitat i es munta el pastís. Vam col·locar la base, omplim amb la crema pastissera i col·loquem les maduixes des del centre cap a fora i es pinta amb la melmelada de maduixes.

Font: Facebook; tot dulce bcn

Notícies relacionades

Pere Monje: “L’alta gastronomia s’ha democratitzat, és bonic”

Entrevista amb el director del Via Veneto, al carrer Ganduxer, un dels pocs restaurants al món que fa més anys que conserva una Estrella Michelin

La Casa Orlandai organitza un taller de cuina que s’emetrà en directe pel seu 14è aniversari

El cuiner del Cafè Orlandai Víctor Galceran farà tres receptes en una hora que se seguiran en directe

Un receptari de cuina inclusiu per aquestes festes

El receptari "Posa't el davantal", recull 28 receptes vinculades al pas del temps, les estacions, les festes i les tradicions catalanes, seguint el calendari escolar.

La paella d’El Jardí a la Mostra de Comerç

Societat El Jardí El dissabte 1 de juny, El Jardí farà una paella dins el marc de la Mostra de Comerç de Sant Gervasi. Ens podreu...
spot_img

Els carrers de Casetes i Pelfort, el camí que unia les masies fins a la riera de Vallvidrera

Al segle XIX, el mas de la cooperativa Can Pujades era la principal finca d'aquesta zona

Una jove menor d’edat, víctima d’una agressió sexual a Pedralbes

Els Mossos investiguen l'atac, que va tenir lloc de matinada a la cruïlla dels carrers Santa Caterina de Siena i Cavallers

Publicitat amb propòsit: i si les marques també fessin barri?

"La publicitat no ha de ser només una eina per vendre. Pot –i hauria de– ser una eina per construir": l'opinió de Marta Royo

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí