27.5 C
Sant Gervasi
| Dimecres 15 de juliol de 2020 |

Maduixa passió

cuina de mercat

Blai Pérez

Un cop mes la primavera ens obsequia amb la maduixa, una de les fruites més gustoses, nutritives i molt versàtil. Existeixen centenars de varietats, tan diverses com el seu sabor, textura, aroma i color. Aquelles que presenten un color vermell més intens, són les més dolces i demandades. Tot i que es poden trobar gairebé durant tot l’any gràcies als hivernacles, la millor temporada per consumir-ne és de febrer a maig, sent els últims dos mesos els que donen els fruits més dolços.

Les maduixes i maduixots que es conreen a Espanya són de fama reconeguda, i molt demandades a Europa per la seva alta qualitat. A Catalunya hi ha la “maduixa del Maresme” de la varietat “pájaro”, que gràcies al seu microclima i l’orografia de la comarca fan que en resulti una maduixa d’altíssima qualitat. Es caracteritza pel seu color vermell intens, dolçor amb un punt d’acidesa, carnosa i aromàtica.

Publicitat

La maduixa, a més de ser una fruita molt desitjada, té propietats molt remarcables, destacant l’acció antioxidant de la vitamina C i als antocians, específics de les fruites vermelles i amb elevat poder antioxidant, que ajuden a combatre als radicals lliures, milloren la circulació sanguínia, la pell i les articulacions, són diürètiques, ajuden a controlar la glucosa, a reduir el risc de malalties lligades al colesterol dolent, i aconsellables per la gota i ronyons. Convé tenir present pe les al·lèrgies que la maduixa conté àcid acetilsalicílic (aspirina). Fins i tot té un ús terapèutic en la medicina tradicional xinesa, on encara se li atribueixen més propietats i beneficis pel cos humà.

La química de la maduixa ens permet extreure’n pigments i olis essencials, fins i tot les fulles verdes s’usen per aromatitzar guisats de carn o per preparar te depuratiu, però la seva versatilitat no acaba aquí, continua dins de la cuina, on les conservarem en un lloc fresc fins al moment de consumir-les, i és importat no manipular-les en excés ni exposar-les a la calor, ja que perdrien massa suc.

Amb les maduixes se’n poden elaborar licors, sucs de fruita, batuts, confitures, melmelades, tapes, amanides verdes, sandvitxos i un gran ventall de postres, com, gelats, mousse, flam i infinitat de pastissos diversos. A continuació us donem alguna idea per gaudir d’aquesta petita gran fruita.

Maduixes amb seitons, segons Arzak

maduixa_seitons
Ingredients:
8 maduixes
16 seitons frescos
Suc de ½ taronja
Oli d’oliva verge extra
50 g de sucre
15 g de vinagre cabernet Sauvignon
Vinagre blanc per macerar

Elaboració:
Primerament preparar els seitons; si cal els netejarem, triarem les espines i ens quedarem els lloms, i les posem a macerar amb vinagre, durant 2 h. Després s’escorren i els deixem reposar en l’oli d’oliva verge. Netejar les maduixes i partir-les per la meitat, i es barregen en un bol amb el sucre, el suc de taronja i els 15 g de vinagre, durant 30 min. Passat el temps les escorrim, i reduïm el suc al foc, fins al punt de caramel. A l’aplatar posarem les meitats de maduixa i punxarem un seitó a cada tros, i acabar amanint amb la reducció. Espectacular!

Mill, espàrrecs verds i maduixes

Ingredients: 
1 tassa de cafè de mill
1 tomàquet madur Monterosa
8 maduixots madurs
4 espàrrecs verds
5 cullerades d’oli d’oliva verge
1 cullerada de vinagre de Mòdena
1 cullerada de suc de llimona
Sal i pebre

Elaboració:
Primerament, coure el mill segons les instruccions del fabricant, a continuació coure els espàrrecs en aigua bullent uns 3 min, que quedin “al dente”, quan siguin freds els tallarem a trossets, reservant les puntes per decorar el plat. Barrejar el mill amb els espàrrecs trossejats. Ara netejar i triar el tomàquet, i tallar-lo a dauets, i fer el mateix amb els maduixots. Preparar la vinagreta amb l’oli, vinagre de Mòdena i la llimona. Per aplatar fer servir un motlle rodó o quadrat, la 1a capa de mill i espàrrecs, a sobre les maduixes i el tomàquet, desemmotllem, decorem amb les puntes dels espàrrecs i amb la vinagreta.

Pastís de maduixes

maduixesIngredients:
½ kg de maduixes
1 pot de melmelada de maduixa

Massa brisa:
300 g de farina
150 g de mantega
150 g de sucre glaç
1 ou

Crema pastissera:
1 l de llet
4 rovells d’ou
200 g de sucre
80 g de farina de blat de moro
Ratlladura de taronja i llimona
Canyella, clau d’olor.

Elaboració: 

Massa brisa
Barregem mantega i sucre glaç, després afegim el sucre tamisat a poc a poc, en dues parts, seguim pastant i quan la massa estigui terrosa afegim l’ou, barregem bé i posem la massa a una superfície enfarinada, li donem forma de bola sense pastar gaire, la col·loquem al bol, la cobrim amb paper film i la deixem a la nevera durant 2  h.

Crema Pastissera
En un bol posem a bullir llet, peladures de llimona i taronja, canyella, clau d’olor, deixem bullir i retirem del foc. Afegim 4 rovells d’ou amb el sucre, batem i quan estigui ben dissolta i afegim la farina de blat de moro en dues tandes, afegim la llet passada per colador, primer la meitat i després la resta, i es posa en una cassola al foc remenant constantment fins que estigui densa.

Massa 
Enfarinem una superfície i incorporem la massa, intentem treballar-la ràpidament perquè no s’escalfi, quan estigui treballada l’enrotllem en un corró i la incorporem en un motlle prèviament untat amb mantega i punxem la massa amb una forquilla, cobrim amb paper vegetal i posem cigrons sobre per què la massa no llevi; després s’enforna a 170 ° durant 10 minuts, es treuen els cigrons i tornem a enfornar 20 minuts més.

Coberta 
Escalfem i colem la melmelada de maduixes. Partim les maduixes reservades per la meitat i es munta el pastís. Vam col·locar la base, omplim amb la crema pastissera i col·loquem les maduixes des del centre cap a fora i es pinta amb la melmelada de maduixes.

Font: Facebook; tot dulce bcn

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.