cuina de mercat
Blai Pérez
CIGRONS DE QUARESMA
Ingredients:
1 kg de cigrons
2 ous
½ kg d’espinacs frescos
Sal
Alls
Oli d’oliva verge extra
Julivert
Avellanes per fer picada
Elaboració:
Poseu els cigrons en remull entre 10 i 12 hores, coeu-los i un cop cuits reserveu-los dins la mateixa olla.
Coeu els espinacs i els ous, un cop cuits reserveu els espinacs i peleu i talleu a trossets els ous durs.
Tot seguit feu una picada amb alls, julivert, sal i avellanes, mentre s’escorren els cigrons, però guardeu el suc en un got.
Per acabar el plat, posareu tots els ingredients en una cassola perquè faci una mica de xup-xup uns 2 o 3 minuts, rectifiqueu de sal i ja estarà llest per servir.
EMPANADES D’ESPINACS

Ingredients:
Per fer la massa:
4 tasses de farina de força
1 tassa d’oli oliva extra verge
1 tassa de llet freda
Farciment:
1 ceba tallada a dauets
1 all
1 culleradeta de xili (ají) groc
500 g d’espinacs
1 pebrot vermell
2 ous durs
100 g d’olives d’Aragó
1 rajolí de vinagre blanc
Sal al gust
1 ou batut per pintar les empanades
Elaboració:
En un vol gran incorporeu la farina, fer un forat al centre i hi aboqueu la llet i l’oli, barregeu fins a obtenir una massa compacta. Cobriu la massa amb paper de plàstic transparent i un drap de cuina, reserveu a la nevera 2 hores aproximadament.
En una paella, poseu-hi un raig d’oli d’oliva i daureu la ceba, afegiu-hi els alls i el xili groc, barregeu, incorporeu-hi els espinacs i un rajolí de vinagre blanc, afegiu sal al gust, coeu tot a foc alt 5 min i després disminuïu a foc mig, afegiu-hi el pebrot vermell, els ous durs i les olives. Reserveu.
Estireu la massa amb l’ajuda d’un corró, utilitzeu un tallant rodó o un plat circular i aneu tallant cercles, aboqueu el farciment en la massa, tanqueu les vores i amb l’ajuda d’una forquilla marqueu els contorns.
Col·loqueu les empanades en una font i pinteu amb l’ou batut; poseu al forn a 180° durant aproximadament 20 minuts, fins que estiguin daurades.
Font: www.facebook.com/TOT-DOLCE-BCN
PASTÍS VEGÀ DE PASTANAGA
Ingredients:

Secs:
300 g de civada mòlta
220 g de sucre de canya o mel d’atzavara
1 tassa de nous trossejades
1 tassa de nabius deshidratats
6 pastanagues ratllades
Canyella en pols
Pols per fornejar o bicarbonat de sodi
Sal
Líquids:
1 tassa de llet vegetal
120 ml d’oli de coco
60 ml de substitut d’ou
1 culleradeta de vainilla
Elaboració:
Barregeu tots els ingredients secs amb moviments envoltants, afegiu la canyella en pols, la pols per fornejar o bicarbonat i seguiu barrejant; afegiu una mica de sal i incorporeu la pastanaga ratllada.
Incorporeu la llet vegetal, l’oli de coco prèviament fos, barregeu. Afegiu el substitut d’ou* i la vainilla.
Cobriu el motlle amb oli de coco i farina.
Buideu el contingut i porteu al forn preescalfat a 180° una hora. Deixeu refredar i traieu-ho del motllo.
Deixeu bullir a foc mitjà de 12 a 20 minuts sense deixar de moure. Al cap de 10 minuts es comença a formar una escuma i a espessir-se, això indica que va a formar la consistència desitjada. Retireu del foc als 20 minuts.
* Substitut d’ou:
40 g de llavors de xai
750 ml d’aigua natural
Font: www.facebook.com/TOT-DOLCE-BCN