Diumenge 16, juny 2024
23.9 C
Sant Gervasi
23.8 C
Sarrià
Publicitat

Rosa Castells i els Castellers de Sarrià rebran la Medalla d’Honor de Barcelona

El plenari de Districte traslladarà el nom de la fotògrafa i el de la colla a l'Ajuntament perquè rebin la distinció a finals d'any

Publicat el 23.5.2024 21:31

Societat

El Jardí

La veïna de Sant Gervasi Rosa Castells i els Castellers de Sarrià, rebran la Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona a proposta del plenari de Sarrià-Sant Gervasi. La decisió s’ha votat aquest dijous al ple del districte, i ha comptat amb el suport a favor de tots els partits excepte Vox, que s’ha abstingut. Com és habitual, ara la proposició es traslladarà al plenari de la ciutat, i a finals d’any se’ls farà l’entrega d’aquest reconeixement al Saló de Cent de l’Ajuntament.

Publicitat

Rosa Castells, a qui El Jardí va entrevistar fa sis anys, és fotògrafa professional i va ser propietària durant 45 anys d’un estudi de fotografia situat al carrer Muntaner 555, a tocar de la plaça Bonanova. En aquest sentit, ha col·laborat amb el departament de Comunicació del Districte de Sarrià-Sant Gervasi retratant paisatges, arquitectura, festes i actes socials del barri, però a banda és membre fundadora de l’Eix Comercial de Sant Gervasi ‘Barnavasi’, entitat que va presidir del 1990 al 1998, i que des de fa menys d’un any torna a presidir de manera accidental arran de la mort del president els últims anys, Salvador Albuixech.

Publicitat

Impulsora d’iniciatives com l’enllumenat nadalenc i la cavalcada de Reis, aquest activisme social li va valer ser nomenada sòcia honorífica de l’Associació Veïnal de Sant Gervasi, i fora del districte és sòcia i membre de la junta de l’associació de dones Emprenedores de Barcelona, ASODAME, pionera a enxarxar dones d’empresa a Catalunya des de fa tres dècades, de la qual va ser vicepresidenta del 2016 al 2021.

Rosa Castells © Juanjo Compairé

Els Castellers de Sarrià, per la seva banda, celebren aquest 2024 els 25 anys de la fundació de la colla, creada la tardor del 1999 per un grup de joves universitaris amb ganes de fer arrelar al barri una de les branques més arrelades del patrimoni cultural català. Actius fins al 2005, la colla va desaparèixer uns anys, fins que es va refundar el 2016 amb una primera reunió a la Casa Orlandai on es van sumar joves, adults i diverses famílies amb canalla. El teixit veïnal creat des d’aleshores és visible en cada diada castellera celebrada a la plaça del Consell de la Vila, transmetent els valors castellers de la cooperació, la cohesió i integració solidària, el treball en equip i la comunicació plural i intergeneracional.

A la Festa Major de Sarrià del 2018 els Castellers de Sarrià van estrenar la camisa color carmesí, recuperant el color original de l’antiga colla, inspirat en el penó de Santa Eulàlia -que es creu que era de Sarrià- i s’hi afegí la petxina de Sarrià a l’esquena, escut d’armes de l’antiga vila independent de Barcelona. Esportivament, a més, travessen el millor moment de la seva història, consolidats com a colla de 7, i només els falta una cosa, però és prou important: un local d’assaig, que la ciutat els ha promès -de moment de manera molt provisional amb una carpa-, i que ben segur voldran reivindicar un cop més aprofitant l’ocasió.

Els Castellers de Sarrià © Frederic Esteve

Cada any s’entreguen a Barcelona 25 medalles d’honor

Cinc medalles a proposta del plenari de l’Ajuntament de Barcelona, i 20 decidides pels plenaris dels deu districtes que té la ciutat, amb dues nominacions per a cada territori. Aquest és el mecanisme de funcionament de la distinció de les Medalles d’Honor, de les quals cada any se’n fan 25 entregues. La Medalla d’Honor de Barcelona es lliura des de l’any 1997 amb motiu de la commemoració del centenari de l’agregació dels pobles del pla i pretén distingir persones o entitats que, amb la seva feina professional o social, han contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana i dels valors cívics de la ciutat i els districtes.

L’acte de lliurament de les Medalles d’Honor té lloc durant el mes de novembre amb presència de l’alcalde de la ciutat, i darrerament els veïns i entitats de Sarrià-Sant Gervasi que l’han rebut són el doctor Jordi Garcia, Aura Fundació i la Fundació Putxet, el 2023, i el farronenc Pep Arisa i la Casa d’Espiritualitat Sant Felip Neri, el 2022. També la tenen la florista sarrianenca Flora Miserachs i el Teatre la Gleva, Ana Tere Raventós Chalbaud i la Fundació Estimia, l’activista traspasst Jordi Llorach i l’alberg InOut Hostel a Collserola, o el president de l’Associació de Comerciants i Veïns del Turó Parc, Bartolomé Criado.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.