31 C
Sant Gervasi
| Dissabte 21 de maig de 2022 |
Publicitat

Sarrià vol respirar

Les primeres dades de contaminació atmosfèrica a Sarrià evidencien que es duplica el nivell de micropartícules i òxid de nitrogen recomanat per l’OMS

Publicitat

Salut

Jordi Bigues

El vespre del dimecres 10 d’abril, la Plataforma Sarrià Respira va presentar a la casa Orlandai la seva proposta per aconseguir que Sarrià Antic i Sarrià de Dalt siguin una Zona Urbana d’Atmosfera Protegida (ZUAP). Les ZUAP s’han implantat a una setantena de ciutats europees i han aconseguit reduir substancialment la contaminació atmosfèrica i l’acústica a què estaven sotmesos els residents i vianants dels respectius barris. D’altra banda, la pacificació del trànsit augmenta la seguretat vial i obre les portes a arribar a ser un barri amic de la infància.

A la sessió, un membre de l’AFA de l’Escola Orlandai que ha treballat amb el camí escolar d’aquesta escola pública, va exposar les primeres dades que s’obtenen de contaminació atmosfèrica a Sarrià. Aquestes dades mostren com els nivells de micropartícules (PM) i òxid de nitrogen (NOx) es multipliquen per 2 i per 6 respectivament, si comparem els nivells que hi ha a la matinada respecte a les hores punta d’entrada i sortida de les escoles. Les mesures dupliquen els nivells diaris recomanats per l’Organització Mundial de la Salut. Aquestes dades provisionals procedeixen de l’estació mòbil que es va situar a la Llosa de Sarrià (Passeig de la Bonanova / Via Augusta) l’octubre a desembre de l’any passat.

Publicitat

La sensació de seguretat de les mares i pares que duen els fills a l’escola en cotxes particulars contrasta amb l’evidència que la contaminació es filtra a l’interior dels vehicles i arriba fins i tot a nivells superiors als de l’exterior.

Perspectives

A l’acte es van valorar les activitats dutes a terme i es va anunciar que es repetiren tant la festa de la primavera per un camí escolar verd com la segona volta ciclista a Sarrià. Totes dues activitats havien tingut un gran èxit. Abans que acabi el curs, es faran reunions per proposar un nou model de mobilitat per a vehicles a Sarrià. La idea és anar reunint voluntats per aconseguir la ZUAP abans de dos anys.

Publicitat

A la reunió hi van participar les candidatures de Barcelona Ciutat Europea, Barcelona És Capital i la CUP Capgirem Barcelona. Les altres candidatures a les eleccions municipals han estat convidades a exposar el seu suport a aquesta iniciativa ciutadana. La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona ha donat suport a la iniciativa veïnal.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.