Publicitat

Sobre la carn i el càncer

spot_img

Publicat el 8.12.2015 10:00

Naturalment curiosos

Marc Talló i Neus Mestre

Al metro, al carrer, a taula, als supermercats, als mitjans… no es fa altra cosa que parlar del comunicat de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) on han anunciat que la carn processada i la vermella augmenten les possibilitats de tenir càncer. Però, com s’ha d’interpretar aquesta informació? Com cal actuar?

Publicitat

L’OMS vetlla per la nostra salut, de manera que fomenta estudis per determinar els elements de l’entorn que causen càncer. En funció de les evidències que es troben es classifiquen en tres grups. En el grup 1 tenim substàncies que s’ha vist que causen càncer; en el grup 2 trobem els que probablement provoquen càncer. I finalment, en el grup 3, trobarem substàncies que no provoquen càncer. Els últims estudis apunten que la carn processada es troba en el grup 1 i la carn vermella en el 2.

Publicitat

Molt bé, ara ja sabem on s’ha classificat la carn. És important tenir en compte que aquesta classificació no considera quines substàncies són més perilloses. El tabac també es troba al grup 1, però això no vol dir que la carn siguin igual de perillosa per la nostra salut! De fet, totes les substàncies en excés són perilloses, el que importa és la quantitat que se n’ingereix. Per exemple, se sap que el calci és beneficiós per la salut i cal menjar-ne, però si ens passéssim el dia menjant pastilles de calci ens agafaria una bona intoxicació i caldria anar a l’hospital! Doncs amb la carn processada més o menys és el mateix. És saludable menjar-ne, però si en mengem massa llavors tindrem el risc de patir càncer de colon augmentat.

El que cal considerar ara, és quina quantitat de carn processada i vermella es pot menjar a la setmana per tal de tenir una vida saludable. Desgraciadament, aquesta informació no va ser publicada per l’OMS. Qui s’encarrega de donar consells i recomanacions són els diferents estats. Per tant, ara a la Generalitat de Catalunya li toca llegir-se l’informe de l’OMS i decidir quina quantitat de carn és saludable menjar a la setmana.

Ara bé, si donem un cop d’ull a l’última piràmide dels aliments de la Generalitat, la carn processada ja es troba en un dels últims esglaons, fet que significa que s’ha de consumir només ocasionalment. I la carn vermella es troba dins el grup d’aliments que cal menjar setmanalment. Per tant, és possible que les recomanacions no canviïn gens o tan sols lleugerament.

Podríem concloure que ara se saben més detalls sobre com la carn processada pot provocar càncer, però que al cap i a la fi, si ja seguíem les recomanacions alimentàries, no cal canviar els nostres hàbits. I si no ho fèiem, doncs pot ser un bon moment per donar-hi un cop d’ull!.

Marc Talló Parra i Neus Mestre Farràs són biòlegs humans i recolliran les vostres propostes de temes a tractar a naturalmentcuriosos@gmail.com

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Com assolir el benestar per a la gent gran a l’estiu?

Consells per adaptar les rutines a les altes temperatures

La teoria de l’East Side Story

L’evolució cap als humans moderns va fer emergir un llinatge que caminava sobre dues cames, amb mans capaces de manipular amb més precisió

Fins a posar-nos dempeus

Podem rastrejar la nostra manera de veure el món, de caminar i també de pensar, fins als nostres avantpassats arborícoles que van evolucionar i es van diferenciar dels altres mamífers: l'article de Cristina Junyent

Transformacions silencioses: l’evolució cap als mamífers

Si no hagués estat pels canvis de peixos i rèptils, i per la desaparició dels dinosaures, nosaltres no hi seríem
spot_img

El carrer d’Amigó canvia de sentit a partir de diumenge per reduir les afectacions al trànsit de les obres de l’L8

L’actuació forma part del dispositiu de mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya de cara al tall del carrer de Muntaner entre Laforja i Marià Cubí a partir del 10 d’agost

L’Institut Tècnic Eulàlia commemora el seu centenari amb actes a l’escola i en diversos indrets emblemàtics de Barcelona

La celebració es clourà amb una trobada festiva d’antics alumnes i professors el dissabte 24 d’octubre de 2026

Estudiants de l’EUSS presenten un nou monoplaça elèctric amb aerodinàmica perfeccionada

Una versió millorada del monoplaça elèctric, amb un 260% més d’eficiència aerodinàmica i que mira cap al futur de la competició: així és el nou vehicle desenvolupat per l’equip d’EUSS MotorSport

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]