25.6 C
Sant Gervasi
| Dijous 30 de juny de 2022 |
Publicitat

Una plaça gairebé secreta, la plaça de Sant Gaietà

La plaça és un cul-de-sac, només té accés i sortida per un carreró, i en entrar la primera sensació és que estem a un pati de propietat privada

Publicitat

Articles d’Autor

Jaume de Oleza

Hi ha pocs llocs al nostre districte amb l’encant que té la plaça de Sant Gaietà. Una petita plaça, molt petita, situada darrere del Mercat de Sarrià, i que s’hi entra per un petit carrer que dona al carrer Pare Miquel de Sarrià i que sense cap dubte ens passarà desapercebut. La plaça té l’accés per aquest petit i estret carreró, que si no sabem que ens porta a aquesta placeta, fa la impressió de no portar enlloc. La plaça és un cul-de-sac, és a dir, només té accés i sortida pel carreró, i en entrar, la primera sensació és que estem a un pati de propietat privada de les cases particulars que tenen l’accés per aquesta placeta. Una atmosfera íntima que ens fa pensar que estem usurpant l’espai privat d’aquests habitatges.

La plaça està envoltada de cases de baixa altura, amb multitud de testos i plantes que contribueixen encara més a donar-li aquesta percepció d’espai domèstic. No té locals comercials, ni bars ni terrasses: en les seves reduïdes dimensions, només s’hi respira la pau i la tranquil·litat d’estar en un lloc amagat de la nostra gran ciutat. Les rajoles vermelles del paviment li donen, així mateix, un aire casolà. Això sí es troba a faltar algun banc on poder seure i gaudir d’aquest ambient assossegat i tranquil que indiscutiblement tenia l’antic poble de Sarrià. D’alguna manera, és com retrocedir en el temps per estar immers en un enclavament sense trànsit de vianants i difícil de trobar, poc conegut i poc visitat. És possible que, si ens hi acostem, siguem les úniques persones a la plaça.

Publicitat

Una plaça que com a conseqüència d’aquestes característiques, els veïns la coneixen amb el nom del Raconet. A manera testimonial, Sant Gaietà és conegut com el Sant de la Providència i del Treball: va ser fundador de l’ordre dels Teatins. La màxima de l’ordre era no posseir res ni demanar cap almoïna. La plaça ocupa part dels antics horts situats al costat de la parròquia de Sarrià, i que van quedar segmentats amb l’obertura del passeig Reina Elisenda. Una visita obligada per a tots aquells amants del nostre districte.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.