Publicitat

Conrear i guisar els cigrons

La seva destacada aportació d’hidrats de carboni d’absorció lenta els converteixen en una beneficiosa font d’energia per a l’organisme

spot_img

Publicat el 14.2.2025 9:00

Cuina de convent

Fra Valentí Serra

El cigró o ciuró (llat. cicer arietinum) és un llegum que, molt possiblement, sigui originari de l’Índia, país que segueix essent el principal productor i consumidor mundial de cigrons. La mata, la cigronera, és de conreu poc exigent i no necessita ser regada, de manera que és un llegum molt adient per a ser sembrat en terres de secà i, àdhuc, en terrenys àrids i poc compactes. Amb tot, el seu conreu es pot veure afectat negativament per la mosca de la cigronera (llat. Agromices ciceri) que fa la posta dels seus ous a les fulles de la planta i que, en néixer les larves, les foraden internament. La cigronera també es pot veure afectada per una malura anomenada “rabia, que procede de las lluvias y rocíos seguidos de un sol fuerte” (El Huerto Medicinal, 122). En antics tractats agraris coincideixen en posar de manifest que el conreu del cigró és molt beneficiós per a la terra, ja que “el cultivo del garbanzo bonifica el terreno, por lo poco que absorbe y por la sombra que da a la superficie donde vegeta”.

Publicitat

El cigró té una gran importància en l’alimentació, àdhuc del bestiar, ja que el fullam – tan verd com sec– és un dels millors farratges i, alhora, la fulla gaudeix d’algunes propietats medicinals. Els cigrons se solen menjar torrats amb sal i, sobretot, bullits. Amb la farina dels cigrons els antics infermers conventuals preparaven una mena de pasta per a fer pegats i cataplasmes: “La harina de garbanzos se emplea en cataplasmas resolutivas y su cocimiento es diurético”, escriviren els antic religiosos (T. A., Recetario, s. f.). 

Publicitat

Els cigrons ja formaren part de la dieta dels antics egipcis i, també, grecs i romans, puix  que contenen nombroses calories i proteïnes. Per la seva destacada aportació d’hidrats de carboni d’absorció lenta converteixen el cigró en una beneficiosa font d’energia per a l’organisme. Recentment els científics han posat en relleu la seva destacada aportació de minerals (fòsfor, ferro, potassi i magnesi) i, sobretot, la seva riquesa en fibra que ajuda a millorar el trànsit intestinal en combatre el restrenyiment i els paràsits intestinals.

Els romans tingueren els llegums en gran estima, tant que i fins i tot donaren nom a algunes famílies; així del cigró en vindria el llinatge dels Cicerons (del llatí cicer), de les llenties el llinatge dels Lèntuls i de les faves els Fabis. 

Per tal de reduir les flatulències i fer més digestiva la ingesta dels cigrons, és recomanable d’incorporar a l’aigua de la cocció una ceba, i alguns brots –preferiblement tendres– d’alguna herba remeiera agraciada amb propietats carminatives, com ara la sàlvia, el comí i la sajolida.  Amb els cigrons es poden preparar nombrosos i variats plats, essent particularment excel·lent la cassolada de bacallà amb espinacs i cigrons. A l’article vinent us vull parlar, si a Déu plau, sobre el llúpol i les seves propietats.

Fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins.

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Una guia per temps de bolets

Josep Maria Vidal i Fina Comas publiquen un llibre sobre 25 bolets, la seva descripció, qualitats i com cuinar-los

Els gínjols: curiositats i usos medicinals

D'on ve l'expressió "més content que un gínjol?"

Quatre segles de vida caputxina

Fra Valentí Serra ofereix una obra que explica la història de l'orde caputxí a través de les seves experiències i vicissituds, apropant-nos a una realitat religiosa que vetlla i influeix a la nostra societat

L’alfàbrega: propietats i usos

És una planta remeiera molt digestiva i, alhora, és activadora de les vies respiratòries
spot_img

Els Tabalers de Sarrià celebren 10 anys

Per celebrar l’ocasió, els Tabalers de Sarrià han convidat 10 colles d’arreu de Catalunya per compartir una trobada de percussió a la plaça de Pere Figuera i Serra, en el marc de la Festa Major de Sarrià, el pròxim 11 d’octubre

Una guia per temps de bolets

Josep Maria Vidal i Fina Comas publiquen un llibre sobre 25 bolets, la seva descripció, qualitats i com cuinar-los

Curiositats i història del carrer de Francolí

El carrer ha canviat molt del seu aspecte tradicional, s’hi han edificat nombroses cases modernes i en queden poques d’antigues

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí