Publicitat

Ceps i raïms

El raïm és una de les fruites més recomanables per als malalts amb problemes renals i circulatoris

spot_img

Publicat el 23.5.2021 7:00

Cuina i Nutrició

Fra Valentí Serra de Manresa

Els ceps de les vinyes (llat., Vitis vinifera) fan una fruita anomenada raïm. Hi ha una gran varietat de ceps. Tanta, que uns anys abans de l’aparició de la fil·loxera —un temible insecte que parasita a l’arrel dels ceps fins a matar-los—, el botànic Simón de Rojas en calculava unes quatre mil només a Europa; de les quals, més del 10 % d’aquestes varietats eren conreades a la península Ibèrica (vegeu Ensayo sobre las variedades de la vid común, Madrid 1807). Una de les varietats més estimada ha estat el raïm moscatell, que, originàriament, procedia d’Alexandria i fou conreada i divulgada pels grecs a tota la mediterrània. De raïm moscatell avui en trobem, també, a Califòrnia, Sud Àfrica i Austràlia, i n’hi ha de gra petit i de gra gros. A casa nostra, sol madurar poc abans d’acabar el temps tardoral.

Publicitat

Les fulles de la vinya són astringents i, en infusió, s’usen per deturar la diarrea i, a més de ser molt útils per a les afeccions cardiorenals, aquestes fulles, aplicades externament, àdhuc són força aptes per guarir els èczemes de la pell. Antigament, s’havia recomanat la ingesta dels grans de raïm per descongestionar el fetge, però s’han de menjar els grans íntegrament, amb la pell i amb els pinyols, car la pell és molt rica en potassi i amb propietats antioxidants i amb notables funcions depuratives. Per aquestes raons, el raïm és una de les fruites més recomanables per als malalts amb problemes renals i circulatoris com, per exemple, l’arteriosclerosi i la hipertensió.

Publicitat

El raïm és una fruita molt rica en vitamines i minerals com ara el potassi, magnesi i ferro i, gràcies als elevats nivells de sucre que conté, ofereix a l’organisme un elevat poder calòric. Del suc del raïm (anomenat most), una volta fermentat, se’n fa el vi que, a més de les seves propietats nutritives i gastronòmiques, també gaudeix de nombroses propietats remeieres, especialment el vi negre, que, begut en moderació durant els àpats, és beneficiós per contrarestar les malalties cardiovasculars. En la tradició farmacèutica dels monestirs peninsulars, s’ha aconsellat la utilització del vi blanc sec, de no massa grau, per elaborar els vins medicinals, com ara el vi de donzell i, també, el vi reforçat amb pericó.

La presència del vi en la gastronomia catalana hi té un lloc de privilegi, ja que hi ha moltes nombroses receptes on s’usa el vi, especialment per espessir els plats, car gràcies al sucre que conté, quan es posa al foc actua d’espessidor natural i, a diferència de la farina, no deixa rastre en la salsa. A l’article vinent us parlaré, si Déu vol, sobre les ensaïmades de morritort. A tots us desitjo pau i bé!

Fra Valentí Serra és arxiver dels caputxins

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

L’alfàbrega: propietats i usos

És una planta remeiera molt digestiva i, alhora, és activadora de les vies respiratòries

Les figues: propietats i usos

És una fruita particularment recomanable en moments d’esgotament físic i emocional puix que la seva ingesta estimula la concentració

El codony: propietats i usos

És una fruita agraciada amb un gran contingut de fibra i amb una notable riquesa de minerals, com ara el calci, magnesi i potassi, i també amb un contingut notable d’àcid màlic que contribueix a l’eliminació de l’àcid úric

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa
spot_img

Torna la cursa inclusiva d’Aspasim: Correm Junts 2025

La jornada se celebrarà el 26 d'octubre i demostrarà, una vegada més, que l'esport pot ser una eina d'inclusió i solidaritat

Nou fre a la Buenos Aires: la justícia torna a frenar l’expropiació i protecció

Després de més de cinc anys de lluita veïnal per preservar l'edifici i obrir-lo a la gent, torna a ser vigent la llicència per construir un hotel de luxe

“Viure l’espai públic”, un recull sobre el pas de la dictadura a la democràcia a Sarrià

Un grup de persones vinculades a Sarrià, i algunes que van viure aquests fets, s’han reunit per recollir informació i documentació; El Jardí en publica el llibre

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí