Publicitat

El pernil cuit

La cuina catalana pairal i conventual no ha acabat d’apreciar el pernil cuit, més conegut com a “pernil dolç”

spot_img

Publicat el 8.10.2019 9:00

Cuina de Convent

Fra Valentí Serra

En el ja llunyà 1787, el religiós caputxí Fra Sever d’Olot, en el seu art de cuinar i guisar, hi aportà un conjunt de “secrets”, o tècniques, per guisar una gran varietat de plats “a la caputxina” i, també, oferí receptes per preparar la conserva dels excedents de les hortalisses i fruita i, àdhuc, nombrosos ‘secrets’ per confitar el peix i la carn. Entre les receptes aplegades per Fra Server, n’hi ha una de molt curiosa sobre el pernil cuit: “Lo parnil, la tarda antas, lo posaràs en remull tallat que sia com a llonsas y lo andemà lo posaràs ab una olla, y [hi] posaràs vi blanch, clavells, canyella, sucra, fullas de lloré y faràs una picada de pinyons o aballanas y [h]o faràs bullir una mitja hora”. D’aquesta mateixa època, i encara d’una manera molt més acurada, l’autor dels Avisos e instruccions per un cuiner principiant, hi posà una detallada recepta “Per courer un pernil y entendrir-lo” (f. 175). Tot i l’antiguitat d’aquestes receptes divuitesques, la cuina catalana pairal i conventual no ha acabat d’apreciar el pernil cuit, més conegut com a “pernil dolç”.

Publicitat

El pernil cuit ha d’estar ben madurat i ha de tenir la textura de la carn cuita, lleugerament fibrosa, però mai esponjosa, i cal que conservi el gust del cuixot de la carn porcina. El pernil cuit és de bon nodriment i és molt adient d’incorporar-lo a la nostra dieta, ja que és un aliment lleuger i de fàcil digestió, sense greixos addicionals i, a més, proporciona a l’organisme nombrosos minerals, proteïnes i vitamines. En la cuina actual trobem nombrosos suggeriments gastronòmics on el ‘pernil dolç’, el pernil ‘elegant’, hi té un gran paper, ja sigui laminat o en forma d’encenalls, quan la textura del pernil pot passar gairebé desapercebuda al paladar, però no pas el seu intens sabor. També hom pot servir-lo tallat en daus, com els que són emprats per als farcits.

Publicitat

Sovint se sol emprar el pernil dolç per reforçar el gust de les amanides fredes d’arròs o pasta i, sobretot, hom el combina amb formatge per menjar-lo en forma d’entrepà. Entre els nombrosos plats de la cuina conventual i monàstica dels nostres dies —on avui hi té un paper destacat el pernil cuit— comptem amb els espàrrecs enrotllats amb un tall de pernil dolç i gratinats al forn amb formatge parmesà. A guisa de postres comptem amb la coca de pernil dolç i ceba dolça, amb pinyons. A l’article vinent us vull parlar, si a Déu plau, de la sardina i les seves nombroses propietats.

Fra Valentí Serra de Manresa és arxiver dels Caputxins

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

L’alfàbrega: propietats i usos

És una planta remeiera molt digestiva i, alhora, és activadora de les vies respiratòries

Les figues: propietats i usos

És una fruita particularment recomanable en moments d’esgotament físic i emocional puix que la seva ingesta estimula la concentració

El codony: propietats i usos

És una fruita agraciada amb un gran contingut de fibra i amb una notable riquesa de minerals, com ara el calci, magnesi i potassi, i també amb un contingut notable d’àcid màlic que contribueix a l’eliminació de l’àcid úric

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa
spot_img

Clàudia Sucarrat, veterinària: “No vaig aprendre a llegir fins que em van comprar una enciclopèdia d’animals”

Amb 32 anys, l'exalumna d'Orlandai ja en fa cinc que va obrir La Veterinària de Sarrià: en aquesta entrevista repassa el recorregut fet fins ara i els reptes de futur

La Comunitat de Sant Ildefons enceta un trimestre dedicat a la pau al cor de Galvany

Amb un seguit d'activitats, la Parròquia es reafirma com un punt obert de trobada per a la reflexió i l’esperança

Fotogaleria | La Festa Major de Sarrià, en imatges

Del 3 al 12 d'octubre, la vila viu moments de cultura popular, música, dinars de germanor i per primera vegada, una trobada de vehicles clàssics

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí