Publicitat

Els naps i les trumfes en els guisats conventuals

spot_img

Publicat el 30.3.2016 10:00

Cuina de convent

Fra Valentí Serra

Fra_Valenti_foto petitaFou durant l’ocupació napoleònica de Catalunya que foren introduïdes les trumfes o patates en la dieta quotidiana dels caputxins. Els frares començaren a cuinar les patates l’any 1812 en el convent de caputxins de Martorell, coincidint amb la crisi de subsistències viscuda durant la guerra contra els francesos. A partir de la guerra del francès, les trumfes i el consum habitual de peix salat suscità en els moments d’esplai conventual algunes cançons de caire jocós que eren cantades en les recreacions extraordinàries en les festes com, per exemple, els Goigs del gloriós Sant Patantum on, en una de les estrofes, es cantava: “De la sardina salada / no’n podem sentir parlar, / ni tampoch de las anxovas/ las trumfas/ ni menos del bacallà”, car els religiosos del temps d’abans de l’exclaustració de 1835 eren molt amics de les pitances extraordinàries que, en llenguatge d’argot en deien “gaudeamus” o  “dia de capirot i borla”.

Publicitat

En els àpats extraordinaris dels dies de festa, especialment a partir de la segona meitat del segle XVIII, els frares prepararen algunes menges de més categoria gastronòmica, les despeses de les quals trobem registrades, detalladament, a les pàgines dels llibres dits del Síndic o d’Entrades i Eixides. Per exemple, en ocasió de les grans festes els caputxins catalans solien adquirir: torrons, xocolata, bescuits, galls d’indi, botifarres, llebres i conills, a més de la despesa per espècies i condiments com ara el safrà, pebre, sal, matafaluga, pinyons, mel i sucre. Tanmateix, de les menges més habituals dels frares caputxins destacà aquest plat, servit en algunes festes com a pitança, elaborat a base de naps: “Pitança de naps a la caputxina. Aquest plat lo faràs d’esta manera. Los naps quan sian ben nets, los partiràs ab quatre o sinch trossos; se han de perbullir y, mentre se perbullen, hi has de posar sal. Quan seran a prop de cuits, los posaràs ab una post o gibrell foradat, y quan seran prou escorreguts, los posaràs a la cassola llavors hi posaràs un pols de pebra y oli. Juntament faràs una sufregida de ceba y, quan la ceba será sufregida, la trauràs del foch y trauràs la ceba de la paella y la guardaràs per qualsevol cosa y, ab lo oli que ha quedat a la paella de sufregir la ceba, hi posaràs, quan bullirà, farina y quan serà rossa, ho tiraràs tot plegat sobre els naps, y los faràs sufregir cosa de mitg hora, y los trauràs a taula, que és entrant propi de pares caputxins perquè ompla aviat” ; (Sever d’Olot, Art de Cuinar, 52-53).

Publicitat

Pel que fa a les patates, els caputxins, a més de menjar-ne habitualment com alternativa als naps, també les empraven per fer cataplasmes maduratius: “La patata cuyta és molt farinosa, sana y nutritiva. Tothom sap lo paper que representan las patatas en casos de cremadura, donchs ratllant una patata y posant las ralladuras sobre la part ferida dóna resultats d’una eficàcia sempre satisfactòria. Asseguran alguns y hem vist usada la patata contra las febras, donant resultats manífichs ben picada y col·locada a las plantas dels peus en forma de cataplasma” (BHC, Hortalisses i flors remeires, p. 76). A l’article vinent us vull parlar, si Déu vol, de la tradicional “olla dels pobres” que era servida quotidianament als pidolaires a la porteria dels convents i monestirs.

Fra Valentí Serra de Manresa és l’arxiver provincial dels caputxins de Catalunya

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Així era Sarrià-Sant Gervasi al segle XX

La sèrie "Recapturant" explica l'evolució del districte a través de la fotografia històrica

100 anys d’una catàstrofe ferroviària del Tren de Sarrià

El 9 d'abril de 1925 van morir 26 persones i va haver-hi 87 ferits greus: tot i la catàstrofe, es va elogiar l’ajuda dels veïns de Sarrià i dels metges del dispensari

El Jardí publica un nou llibre en el marc de la celebració dels 10 anys

El Jardí de Sant Gervasi i Sarrià publica un nou llibre en el marc de la celebració dels 10 anys

El Jardí 93, març 2023

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2023/04/El_Jardi_93_marc23.pdf
spot_img

Aquests són els patis escolars de Sarrià-Sant Gervasi que obren durant l’estiu

Formen part dels 44 centres públics de Barcelona que oferiran espais de joc obert i refugi climàtic fins al 31 d’agost.

Desmantellat un club cannàbic il·legal que venia droga a menors al carrer Sagués

Durant l'operatiu, els Mossos van intervenir 750 grams de marihuana i més de 700 euros en efectiu

Sarrià-Sant Gervasi manté el lideratge socioeconòmic: se situa un 52% per sobre de la renda mitjana

Tot i l'elevat nivell adquisitiu, la renda del districte no està distribuïda de manera uniforme

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]