Publicitat

L’escudella catalana de les “quatre carns”

Quatre carns dites popularment dels "quatre ordes mendicants", o també, dels "quatre evangelistes": el moltó, gall, bou i porc

spot_img

Publicat el 26.12.2021 5:30

Cuina de Convent

Fra Valentí Serra

En arribar la tardor i l’hivern és molt escaient d’aprofitar a taula aquella escudella cuinada per als dies de festa i reescalfada de bell nou. Aquest plat, de gust fort i tast intens, no té una comparació eficient car assoleix un sabor molt particular atorgat per aquell brou tan espès i llardós sedimentat en la caldera -o marmita- on hi han fermentat la cocció de l’api, les cols, cigrons, porros, xirivies i els naps junt amb les quatre carns dites popularment dels “quatre ordes mendicants”, o també, dels “quatre evangelistes”: el moltó, gall, bou i porc.

Publicitat

L’escudella de les quatre carns comporta la lenta cocció de la despulla de l’aviram, el brot de pit de xai, l’espinada i el peu de vedella, i la careta, les botifarres —negres i blanques— i, sobretot, la cansalada porcina. Aquesta escudella, una volta reposada i refredada a la serena, i novament reescalfada l’endemà amb el complement, encara, dels fideus i l’arròs, esdevé un plat altament gustós i enormement vitalitzador de l’organisme però, tanmateix, molt nociu per als que pateixen d’un excés de pes o colesterol.

Publicitat

A la ruralia de Catalunya, en temps d’hivern, hi havia el costum de menjar botifarra esparracada acompanyada d’una bona barreja de bolets confitats o, també, amb bolets de soca o bé amb fredolics acabats de collir, ja que aquests són dels darrers fongs de temporada que podem trobar al bosc. La manera de preparar aquest plat rural és molt senzill i el solien guisar els caçadors i els pagesos a redós de les barraques de les vinyes o dels olivars, per tal de gaudir d’una menja calenta quan caçaven els seglars, esporgaven els ceps o bé collien les olives. Per a reeixir en la seva cocció es necessita un bon caliu de brasa on s’hi posa la paella amb oli d’oliva i els bolets; quan els bolets estan ben fregits hom hi tira les botifarres obertes amb un tall pel mig —esparracades— i s’ha de procedir a espolsar la menja amb sal i pebre, amb l’afegit d’all i julivert i, després de donar un parell o tres de tombs a la paella. El plat ja resta a punt per a ser menjat. Aquest esmorzar s’ha d’acompanyar amb uns traguets de vi felló, és a dir, d’un vi una mica fort que ajudi a pair, o bé d’un gotet de ratafia, i encara millor de l’Ermità! A l’article vinent us vull parlar, si a Déu plau, sobre les saboroses amanides de ruca.

Fra Valentí Serra de Manresa és arxiver dels Caputxins de Sarrià

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa

Una breu, però completa història dels caputxins a Catalunya

"Quatre segles de vida caputxina", el nou llibre de Fra Valentí Serra que explica des de l’arribada dels primers framenors caputxins a Catalunya fins a la publicació de les constitucions el 1968, arran del Concili Vaticà II

La xirivia, l’hortalissa pròpia de la cuina hivernal europea

Aquest aliment té una gran quantitat de fòsfor, potassi i magnesi, és depuratiu del fetge i regula colesterol

Conrear i guisar els cigrons

La seva destacada aportació d’hidrats de carboni d’absorció lenta els converteixen en una beneficiosa font d’energia per a l’organisme
spot_img

Èxit a Sant Gervasi per la Festa Major: el barri torna a bategar

Del 5 al 15 de juny, el veïnat ha gaudit d'un ampli ventall d'activitats i d'un pregó protagonitzat per Aina Da Silvia, d'Eufòria

El veïnat de Vallvidrera consensua una proposta polifacètica per la Buenos Aires

Després d'un procés participatiu, el projecte que plantegen els veïns a l'Ajuntament implica combinar allotjament per joves i grans amb un espai esportiu i un centre que permeti l'estada diürna de la gent gran

El veïnat del Tibidabo fa un pas més per a la recuperació del Tramvia Blau: “Tenim gairebé 3.000 firmes”

L'Associació de Veïns de l'Avinguda Tibidabo critica la falta de transparència política i reclama que torni l'emblemàtic vincle i consolidar l'avinguda com un espai "funcional, cuidat i autèntic"

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]