Cuina de mercat
Blai Pérez
Moniatos farcits
Ingredients:
4 moniatos mitjans (o patates)
2 porros
½ pebrot vermell
2 ous batuts
Formatge rallat (emmental o cheddar)
50 g encenalls pernil ibèric
Oli d’oliva verge extra
Sal
Pebre
Romaní o orenga
Elaboració:
Trieu moniatos de forma arrodonida i mida semblant. Primerament renteu-los bé, emboliqueu-los amb paper d’alumini i poseu-los a coure al forn a 160° durant 1 h 15 min. Mentrestant tallaeu els porros i el pebrot ben fins, sofregiu-ho a foc lent i reserveu-ho.
Un cop cuits els moniatos deixeu-los refredar per poder manipular-los, obriu-los per la meitat i buideu-ne la polpa que es reserva.
Disposeu els moniatos en una safata de forn i salpebreu-los amb les espècies al gust. Barrejeu el sofregit, la polpa, el pernil, una mica de formatge i els ous batuts, i ompliu els moniatos, polvoritzeu-los una mica de formatge i gratineu-los. I ja estaran llestos per degustar!
Xampinyons farcits de moniato
Ingredients:
12 xampinyons gegants
2 moniatos
3 dents d’all escalivats
50 g de parmesà en pols
50/75 g de pernil iberic
Sal i pebre
Elaboració:
Coueu els moniatos en aigua, mentrestant rentau i buideu els xampinyons, torreu el pernil en una planxa. Preescalfeu el forn a 180°. Peleu els moniatos i poseu-los en un bol juntament amb els alls, un raig d’oli d’oliva, el pernil tallat ben fi, el formatge, salpebreu i barrejeu-ho tot molt bé, seguidament ompliu els xampinyons i coueu’los al forn durant uns 15 minuts. I ja estaran llestos.
“Truchas canarias”
Postre típic de Canàries per Nadal
Ingredients:
½ kg de farina
1 kg de moniato
¾ kg de sucre
100 g d’ametlla pelada
Ratlladura d’una llimona
3 cullerades de margarina per a milfulles
Oli d’oliva verge extra
Canyella en pols
Sal
Elaboració:
Fereu la massa barrejant la farina, l’aigua (opcional una copeta d’anís), la margarina, una tassa petita d’oli i una mica de sal. Fins a aconseguir una massa uniforme i sense grumolls, i deixeu-la reposar 30 min.
Coueu els moniatos en aigua i sal, un cop cuits, peleu-los i aixefeu-los i tot seguit barrejeu-los amb l’ametlla picada, el sucre, la ratlladura de llimona i la canyella.
Estireu la massa i feu cercles d’uns 10 cm de diàmetre, poseu una mica del farcit i tanqueu-ho com la típica cresta de tonyina. Fregiu-les en oli ben calent, escorreu-les, i un cop refredades es polvoritzar amb sucre glacé.