Dimarts 10, setembre 2024
23.8 C
Sant Gervasi
23.8 C
Sarrià
Publicitat

Tornem a perdre: l’Ateneu Divers, obligat a marxar de Sarrià – Sant Gervasi

La incapacitat de l’Ajuntament per trobar un local els expulsa, però avisen: “Tornarem”

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 29.1.2020 20:04

Societat

Carme Rocamora

Quan em va escriure el Rubén Sánchez de l’Ateneu Divers (abans també conegut com Grup Caliu) per “parlar del futur”, em vaig il·lusionar. Em pensava que després de molt temps reclamant una seu definitiva de cessió municipal, per seguir desenvolupant la seva activitat d’oci inclusiu, ho havien aconseguit. Res més lluny. Sarrià – Sant Gervasi torna a perdre: una de les entitats que dotava els barris de teixit, d’orgull inclusiu i de cultura, es veu obligada a marxar.

Publicitat

Aquest 17 de gener han firmat un lloguer per 10 anys a un nou local, al carrer Mossèn Batlle (Gràcia) després de 24 anys d’arrelament al Districte de Sarrià – Sant Gervasi, els últims set al barri del Putxet, al carrer Pàdua. A partir de l’abril, els perdem, tot i que mai hi deixaran de ser: “El primer que volem que quedi clar és que no marxem, ens fan fora, i que tornarem”, m’assegura el Rubén, amb el seu somriure que sempre té pels demés però amb la ràbia d’assumir aquesta nova realitat.

Publicitat

El malson va començar l’octubre del 2018 quan el propietari del local volia finalitzar el lloguer. Finalment –i amb molta lluita de l’Ateneu- es van anar aconseguint pròrrogues, la última fins el setembre del 2020, això sí, apujant-los el lloguer un 76% i amb la possibilitat de fer-los fora en qualsevol moment –amb un marge de dos mesos- si trobaven algú interessat en comprar el local. L’Ateneu Divers va haver de posar en marxa un Verkami per poder fer front al nou preu i a les futures condicions adverses, com son ara haver de rehabilitar el nou espai. D’aquella solidaritat de la gent en van treure 34.120 euros, d’entre 382 mecenes, el que va demostrar com d’important és per la població aquest Ateneu.

La situació era dramàtica i en molts moments l’equip de l’Ateneu Divers, pensava que hauria d’abaixar la persiana i acabar amb tot plegat. El seu activisme inclusiu, però, els va seguir donant força: “Quan venen les famílies i veus els seus somriures, ho aguantes tot i et determines a tirar endavant com sigui”. Així, juntament amb les 104 famílies sòcies i els més de 150 participants al llarg de l’any, van impulsar un seguit de mobilitzacions per reclamar una cosa que és de justícia: un espai cedit per l’Ajuntament, de gestió comunitària, on poder seguir amb el projecte que ha aconseguit empoderar persones amb discapacitat i encara més: trencar els prejudicis i fer que tota la població visqui l’oci inclusiu, perquè com diuen, no és una qüestió de separar entre oci normal i anormal.

Pancartes de protesta de L’Ateneu Divers © Juanjo Compairé

S’han manifestat -també formant part de La Sarrianenca-, han tallat el trànsit, han fet concerts reivindicatius, s’han fet sentir i no han parat de reclamar-ho a l’Ajuntament, del qual lamenten haver après, després de les negociacions, què és el “cinisme”.

La resposta de l’Ajuntament: dues multes

No han aconseguit reunir-se amb el regidor del Districte, Albert Batlle, i tot el que han rebut de resposta de l’Ajuntament han estat dues denúncies per no tenir la llicència d’activitats (una en època de Xavier Trias que van aconseguir no haver de pagar i una amb l’actual consistori). Lamenten dels Comuns haver-hi parlat i que els hagin respost que hi ha molts projectes com els seus que necessiten un espai: “Que facin una avaluació. Que marquin uns indicadors. Que diguin quantes entitats fan un model ateneístic inclusiu durant més de 28 anys”, i veuran què els queda.

Tampoc s’han aferrat al fet que aquest divendres el Ple de l’Ajuntament de Barcelona aprovarà uns pressupostos on s’inclou la cessió d’un espai per l’Ateneu Divers: “No sabem res d’això. No ens han concretat com. Tot el que ens han dit és que a finals del 2020 no estarem en la situació actual. I no podem córrer aquest risc d’anar a cegues”, i més quan actualment els recursos que tenen venen en un 73% propis, un 9% privats i un 17% públics, el que implica que siguin els recursos propis el sostén del projecte. 

Comença una nova lluita

 “Donem 10 anys a l’Ajuntament per trobar-nos un lloc de gestió municipal a Sarrià – Sant Gervasi. Perquè nosaltres som el Farró, som el Putxet, som Sant Gervasi. Som d’aquí, fem i donem la vida aquí”, determina l’Ateneu Divers i les famílies sòcies.  

Tot el que volen, després de 28 anys en total (en els primers moments no estaven al districte) és un edifici com cal. A qualsevol lloc que hi ha al Districte que es pugui omplir de vida, com a Can Ferrer o a Manacor 1, o molts d’altres espais desaprofitats. Un lloc que podria ser, sempre amb l’espai necessari per les característiques de l’Ateneu i la necessitat d’adaptar-ho de forma inclusiva, compartit amb altres entitats: “Què més voldríem que un local on estar amb castellers o tabalers, o amb Farrófoc! I així poder compartir sinergies i que els usuaris de l’Ateneu Divers participessin de tot això. Hi guanyaríem tots.”

Serà tard quan ens n’adonem que no hi ha marxa enrere i que mai no ens podrem perdonar perdre projectes que posen la vida al centre

Amb la marxa de l’Ateneu Divers, no només perdem com a veïns del districte un espai que donava vida, que donava inclusivitat. Perdem molt més i guanyem la por, una vegada més, de perdre tot allò que significa fer barri. La por que desaparegui un lloc així i sigui reemplaçat per l’individualisme i l’elitització. Serà tard quan ens n’adonem que no hi haurà marxa enrere i que mai no ens podrem perdonar perdre projectes que posen la vida al centre.

Taller d’autodefensa feminista a l’Ateneu Divers

Ara, l’Ateneu Divers veu el futur amb ràbia però amb convenciment: sabent que faran bategar el districte de Gràcia amb la mateixa intensitat que feien bategar Sarrià – Sant Gervasi, però seguint arrelats amb projecció al Putxet i al Farró, amb activitats que incloguin ambdós districtes. Sacsejant i fent que sigui possible l’acompanyament a persones amb discapacitats diverses, empoderant el col·lectiu i en contra de la infantilizació i el paternalisme.

Portada d’El Jardí del mes de març de 2019, amb una de les mobilitzacions de l’Ateneu Divers

“Seguirem acompanyant per fer possible que la gent pugui viure un model ateneístic. Explicant que si estem al seu costat, poden fer tot allò que es proposin, i traient aquestes persones de casa seva dotant-los d’un espai on créixer. I ho farem amb un futur on tindrem una seu definitiva al Districte de Sarrià – Sant Gervasi, on hem teixit totes les complicitats”. I a El Jardí, seguirem, humilment, parlant d’aquesta entitat, i esperem que sigui amb bones notícies, perquè l’Ateneu Divers serà sempre nostre. 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.