Publicitat

Trens, tramvies, trenets, funiculars…

"Temo que podem perdre coses molt nostres, allò que forma part de la pròpia identitat i que tal vegada només sabrem valorar quan ja no les tinguem"

spot_img

Publicat el 17.12.2020 7:00

El Racó del Veïnat

Pere Equisoain

Llegeixo a El Jardí la ressenya del llibre Baixar a Barcelona. La ciutat i la comunitat recreada a Sarrià. De sobte és com si veiés al meu pare o a la meva mare dient “avui aniré a Barcelona”. L’expressió va passar a formar part de la meva parla habitual. Recordo, anys més tard, el somriure sorneguer de la que era la meva xicota en sentir-me dir la frase ara ja “descatalogada”. Malgrat això, ha emergit de nou com una manera de refermar el meu sentiment sarrianenc. El que vaig llegir i la fotografia que acompanyava la notícia, em va provocar una mena de reacció en cadena de pensaments actuals i records antics que deixo anar tot seguit de manera una mica desordenada, tal com raja. 

Publicitat

Dies abans m’havia assabentat de l’aturada indefinida del tren del parc de l’Oreneta, un impacte directe als moments familiars més feliços, meus i de molta gent. La canalla, i també els grans, hi anàvem il·lusionats. Era una activitat en la que per passar-s’ho bé no calia cap pantalla, ni cap enginy que actués d’interfase virtual. Em preocupa el fet que la pandèmia ens està accelerant el procés de relacionar-nos amb el món a través de finestres informàtiques, sense sortir de casa.

Publicitat

Feia poc havia anat prop de l’estació del funicular del Tibidabo. Estava aturat per obres. Diuen que renaixerà sota el nom de Cuca de Llum’. Tant de bo m’equivoqui, però em sembla que no serà el mateix.

De tornada, per l’avinguda del Tibidabo, recordava el Tramvia Blau. Només hi havia les vies i potser la catenària. Sembla que serà així per molt de temps en el millor dels casos. L’enyoro, era un signe d’identitat de Sant Gervasi i de tota Barcelona. El seu aspecte recordava als tramvies de Lisboa i Sant Francisco. Costa dissociar les imatges d’aquestes ciutats dels seus emblemàtics mitjans de transport, gairebé les seves icones.

A mida que m’acostava a Sarrià, anava retrocedint en el temps. Vaig arribar a la meva infantessa i als tramvies que pujaven pel carrer Major fins al Pedró de la Creu. Eren voluminosos i, de vegades, anaven molt plens. Al revolt davant de Ca’n Foix grinyolaven com si no poguessin girar i semblava que acabarien tombats i encastats a la pastisseria.

No em moc de la meva infantessa i torno al Tren de Sarrià, el que em portava a Barcelona. Recordo que els bitllets eren de segona i de tercera. Estranya numeració. A mi no en calien les classes, però posats a fer-les, podien haver començat per la primera.

Sant Gervasi i Sarrià tenen una història en la que el món ferroviari, en el sentit més ampli de la paraula, mereix un capítol important. Podia haver esmentat el funicular de Vallvidrera o aquelles estacions bifurcades: Sant Gervasi/Plaça Molina, que obligaven a un enllaç de caire catacumbal.

He escrit aquestes línies amb por. Temo que podem perdre coses molt nostres, allò que forma part de la pròpia identitat i que tal vegada només sabrem valorar quan ja no les tinguem. Desitjo que no sigui el cas del tren del Parc de l’Oreneta, ni del Tramvia Blau.

Això sí, no cal que tornin els bitllets de segona i tercera classe.

Notícies relacionades

Èxit a l’avinguda del Tibidabo per recordar la Copa Tibidabo de motor i l’absència del Tramvia Blau

Milers de persones han celebrat aquest dissabte la història del motor en una jornada reivindicativa del patrimoni de la mobilitat

L’avinguda del Tibidabo celebra 110 anys d’història de l’automobilisme i reivindica el retorn del Tramvia Blau

El RACC, l’Associació de Veïns i l’Ajuntament de Barcelona organitzen un acte commemoratiu el dissabte 9 de novembre

L’Associació de Veïns de l’Avinguda Tibidabo prepara un acte per reclamar el retorn del Tramvia Blau

Esports Carlos Ticó L'Associació de Veïns de l'Avinguda Tibidabo continua pactant amb les institucions que faran possible l'acte en commemoració al 110 aniversari d'una cursa que...

Jaume Giró, el diputat més ric del nou Parlament de Catalunya

Quina és la declaració de béns dels diputats que són veïns de Sarrià-Sant Gervasi?
spot_img

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa

A Sarrià el temps també és or

"Als CAPs existeix un sistema telefònic pervers que permet tenir el client esperant ser atès molt més temps del que seria raonable": l'opinió de Miquel Saumell

El Santuari Sant Antoni de Pàdua inaugura l’exposició benèfica “L’art amb València”

La mostra, que compta amb obres d'Antoni Tàpies, es podrà visitar fins al 10 de maig a Santaló

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí