Publicitat

Els confitats dels frares caputxins

spot_img

Publicat el 26.2.2016 10:00

Cuina de convent

Fra Valentí Serra

Fra_Valenti_foto petitaEn aquesta sèrie d’articles sobre les tradicions culinàries i hortícoles dels frares no puc pas deixar de fer esment de la valuosa contribució dels framenors caputxins al desenvolupament i millora de la tècnica dels confitats. Per exemple, en el llibretó titulat Lo jardiner, hortolà y florista redactat “segons la pràctica y costums dels PP. Caputxins” (que l’any 1852 s’estampà a Barcelona durant l’exclaustració de la vida religiosa, i que fou reeditat, novament, l’any 1881), hom hi descobreix la peculiar aportació dels hortolans i dels cocs caputxins sobre la manera més eficaç de conservar les verdures i hortalisses per als àpats conventuals del temps d’hivern; especialment destaca “l’art”, o manera, de saber guardar les carxofes, els pèsols i tirabecs (que en l’argot dels caputxins en deien Catxáxos), els espàrrecs, els tomàtecs i la coliflor produïts en les hortes conventuals.

Publicitat

És força interessant el “modo de conservar las monjetas verdas durant l’hivern”; una conserva dels excedents efectuada a la caputxina. També és molt suggeridora la manera pròpia dels caputxins de confitar préssecs verds i també com guardar els melons, tot en funció de la vida d’austeritat i pobresa, sobretot per tal d’assolir un màxim aprofitament de l’excedent de les verdures produïdes en les hortes conventuals, tal com feien també els pagesos dels estaments pobres en previsió del temps hivernal.

Publicitat

Del conjunt de receptes dels confitats efectuats a la caputxina és molt interessant la manera de confitar les bajoques, o tavelles, de mongeta verda amb llard i, particularment, és encara molt útil la manera de conservar profitosament els tomàquets i les altres hortalisses i així poder-ne disposar per a les necessitats de la cuina en temps d’hivern. L’elaboració d’aquests confitats va molt lligada a la tradició culinària i hortícola dels caputxins, tal com hom ho testimonia el text d’un tractat manuscrit de fra Sever d’Olot (†1802) on articulà l’art de cuinar amb l’horticultura. Fra Sever explicà la manera adient d’empeltar, d’identificar correctament les llavors o sements i, alhora, aportà diverses tècniques per lluitar contra les plagues d’insectes que solien afectar els conreus de les hortes (tal com era habitual en d’altres tractats manuscrits d’aquesta època), a més d’oferir valuoses instruccions per poder garantir la conservació de la fruita i la verdura.

En un antic receptari, hi hem trobat descrita la manera de preparar la deliciosa Mantega de tomàquets, que cal preparar així: “Per cada tomàquet posaràs una unça de sucre blanc que, en una cassola, hauràs de coure fins al punt de caramel. Quan el sucre comenci a agafar color, se li tiren els tomàquets espremuts de la seva aigua amb la proporció convenient de sal i totes les espècies, i es fa bullir de seguida a foc ardent i cal remenar-ho bé amb una cullera de fusta. Quan estigui espessa la massa, s’afegeix una mica de mantega i es passa tot per un sedàs i, seguidament, es va posant dins de pots de confitar que hauràs de tapar molt bé amb paper d’estrassa oliat” (Cuinar en temps de crisi, p. 19). A l’article vinent vull tractar, a. D., dels naps i les trumfes en la tradició culinària dels frares caputxins.

Fra Valentí Serra de Manresa és l’arxiver provincial dels caputxins de Catalunya

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Pere Monje: “L’alta gastronomia s’ha democratitzat, és bonic”

Entrevista amb el director del Via Veneto, al carrer Ganduxer, un dels pocs restaurants al món que fa més anys que conserva una Estrella Michelin

La Casa Orlandai organitza un taller de cuina que s’emetrà en directe pel seu 14è aniversari

El cuiner del Cafè Orlandai Víctor Galceran farà tres receptes en una hora que se seguiran en directe

Un receptari de cuina inclusiu per aquestes festes

El receptari "Posa't el davantal", recull 28 receptes vinculades al pas del temps, les estacions, les festes i les tradicions catalanes, seguint el calendari escolar.

La paella d’El Jardí a la Mostra de Comerç

Societat El Jardí El dissabte 1 de juny, El Jardí farà una paella dins el marc de la Mostra de Comerç de Sant Gervasi. Ens podreu...
spot_img

“La família Camaleot”, el relat d’Elsa Corominas

"Els Camaleot eren una família molt peculiar que dominava l’art d’imitar. El matrimoni va tenir sis fills i a cadascun li va ensenyar com aprofitar al màxim aquesta habilitat"

Èxit a Sant Gervasi per la Festa Major: el barri torna a bategar

Del 5 al 15 de juny, el veïnat ha gaudit d'un ampli ventall d'activitats i d'un pregó protagonitzat per Aina Da Silvia, d'Eufòria

El veïnat de Vallvidrera consensua una proposta polifacètica per la Buenos Aires

Després d'un procés participatiu, el projecte que plantegen els veïns a l'Ajuntament implica combinar allotjament per joves i grans amb un espai esportiu i un centre que permeti l'estada diürna de la gent gran

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]