Política
El Jardí
Últim plenari de Sarrià-Sant Gervasi abans de les eleccions municipals de 2023. El regidor del districte, Albert Batlle, ha aprofitat per fer balanç del final del mandat amb un informe de 13 pàgines al qual ha tingut accés El Jardí. En la seva intervenció davant del veïnat i la resta de membres dels grups municipals, ha destacat que quan es va fer càrrec del districte, la situació de sortida “no va ser exculpatòria” perquè venia d’un districte “tocat pel mandat anterior”, en referència al dinamisme que hi va haver entre els representants polítics, per la presència de fins a quatre regidors en quatre anys. “No és normal ni lògic”, ha destacat, mentre que ha tret pit d’haver estat l’únic regidor en aquest mandat, com va prometre, també en una entrevista en aquest diari.
El regidor del districte, però, també ha assenyalat la impotència amb la qual ha topat per a revertir la discriminació pressupostària que pateix el districte des de l’any “1979”. “És una constatació que pesa com una llosa a la vida del nostre districte, que jo ja la tenia percebuda abans de ser regidor, i que l’he pogut experimentar al llarg del mandat. Qui sigui que estigui aquí d’aquí a uns mesos, espero que tingui més sort, i si soc jo, també espero que tingui més sort per poder revertir-ho perquè no té cap mena d’explicació”, ha destacat.
Batlle també s’ha excusat en la pandèmia pel que fa a la impossibilitat d’haver impulsat segons quines mesures. Ha agraït a “l’estructura administrativa” del districte la feina feta fins ara, i també ha posat en relleu el lideratge de la gerent del districte, Maite Català.
L’informe de les execucions al districte, segons l’equip de Batlle
Economia i ocupació
S’han executat un 98 % dels projectes programats en aquest àmbit, segons l’Ajuntament. Destaquen les millores als mercats de Sant Gervasi i les Tres Torres, on s’han instal·lat plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum, i els primers treballs d’instal·lació elèctrica per a la rehabilitació del mercat de Galvany, que s’haurà de materialitzar al pròxim mandat. La tramitació de llicències extraordinàries de terrasses aran de la covid-19 s’ha tancat amb 161 expedients concedits de les 240 sol·licituds rebudes. Set de cada deu s’han autoritzat.
Atenció i inclusió social
Amb un grau d’execució del 100 % dels projectes previstos, segons el consistori, destaca l’adquisició de la Casa Tosquella per convertir-se en un nou equipament pel barri, la construcció del centre d’acollida per a persones vulnerables al carrer Císter, que continua “amb bon ritme” i s’espera que estigui acabat al mes maig, i el nou Centre Residencial d’Inclusió La Violeta per a dones en situació de sensellarisme, gestionat per Assís. També, la implantació del servei de Vila Veïna al districte per donar suport a les cures.
Transició ecològica
El percentatge d’execució de les actuacions previstes ha finalitzat en un 87 %, segons l’informe. En aquest àmbit s’inclou la posada en marxa de la nova contracta de neteja a la ciutat, la consolidació i millora del sistema de recollida porta a porta al nucli antic de Sarrià, l’impuls de la reforma del Parc de l’Oreneta i el Parc de Joan Reventós i la recuperació -s’ha projectat un nou concurs d’idees- del projecte oblidat dels Jardins d’Oriol Martorell.
Mobilitat
És l’apartat amb més actuacions i un grau d’execució del 91 %, segons detalla l’informe. Contempla la implementació del bus a demanda als barris del Farró i Galvany, la construcció del carril bici a la Via Augusta, la instal·lació de nous semàfors al carrer Balmes -s’anuncia que es col·locaran al març- i el programa de ciutat Protegim les Escoles d’obres de pacificació en entorns escolars.
Educació, cultura, ciència i esport
Amb un 93 % dels objectius complerts, segons l’informe signat pel regidor, destaca la reconversió de l’antic Mercat de Vallvidrera tancat durant anys en un Mercat Cultural de gestió cívica, però també l’inici d’obres de la reivindicada biblioteca de Sarrià, el projecte per donar vida a la finca de Muñoz Ramonet i l’acord perquè el Club Hoquei Sarrià pugui créixer com a institució esportiva d’un esport minoritari en una instal·lació pública, concretament al camp municipal de Vallvidrera.
Habitatge
Amb un 91 % d’execució de les actuacions previstes, s’inclou la compra per part de l’Ajuntament de la Casa Buenos Aires a Vallvidrera que es destinarà a habitatge social, l’impuls a l’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús a les vores de la Via Augusta i la construcció d’habitatge social per a gent gran, joves i persones amb discapacitat intel·lectual a la Via Augusta.
Transformació i regeneració urbana
Segons l’informe, s’han executat un 96 % dels projectes que hi havia previstos per aquest mandat. Destaca l’inici del plantejament de la Superilla de Sant Gervasi de Cassoles-la Bonanova, l’obertura de la finca i jardins de Can Ferrer i la pacificació dels carrers Ballester i Marimón, aquest darrer amb les obres iniciades fa poques setmanes. També s’inclouen les obres d’asfalt de tretze carrers de les Planes amb un cost d’un milió d’euros.
Convivència, civisme, prevenció i seguretat
En aquest apartat el regidor i tinent d’alcaldia de Seguretat a la ciutat destaca tres projectes: el projecte de la nova caserna de la Guàrdia Urbana al districte, la campanya per minimitzar els efectes de l’oci nocturn en el descans del veïnat i una millora de la campanya per prevenir incendis a Collserola. A diferència dels altres apartats, no destaca cap percentatge de compliment d’actuacions previstes.
Feminismes i transversalitat de gènere
Amb un grau d’execució del 100 % segons s’informa, s’agrupen les actuacions per combatre la violència masclista, la prevenció del sensellarisme femení, transversalitat de gènere i polítiques del temps. Es destaca la incorporació de nous noms de dones al nomenclàtor, la formació de personal municipal en polítiques de perspectiva de gènere i el nou Centre Residencial d’Inclusió La Violeta per a dones en situació de sensellarisme, gestionat per Assís, inclòs també al mateix informe en l’apartat d’Atenció i Inclusió social’.
Bon Govern
El darrer apartat de l’informe del regidor agrupa les actuacions entorn de l’administració propera, transparència, memòria democràtica, transició digital, participació i Agenda 2030. Amb un grau d’assoliment dels projectes proposats d’un 85 %, se cita la renovació de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) per adaptar-se a la pandèmia de la covid-19, l’inici de la gestió cívica del Mercat Cultural de Vallvidrera i la continuació de la gestió cívica de Casa Orlandai. Finalment, s’apunta que Districte va ser pilot en el desplegament d’un nou gestor d’expedients de contractació electrònica.
Respostes a l’informe del regidor
El portaveu del PP, Antonio Verdera, ha reconegut que algunes coses “s’han fet bé” en aquest mandat, però ha relatat una llista d’incompliments que han quedat en el “calaix de sastre” com són el Tramvia Blau, evitar noves ocupacions, resoldre els cables penjant del carrer, la protecció d’edificis emblemàtics a punt de ser enderrocats, o el fracàs als barris de muntanya. “El Govern que vostè representa ha estat el pitjor govern de Barcelona. El mal que ha fet Colau és immens, i els veïns de Sarrià-Sant Gervasi esperen amb il·lusió el final d’aquest mandat”, ha afegit.
Des de Valents, han lamentat que Batlle no faci balanç sobre la seguretat, neteja i mobilitat del districte. El conseller Rodrigo Martínez-García ha criticat que faci quatre anys que el veïnat estigui esperant el Tramvia Blau. També ha acusat l’Ajuntament de no actuar prou contra les ocupacions: “Fa falta més civisme, sempre ho diu el regidor, però amb un govern que no condemna el delicte d’ocupació il·legal és difícil”.
La portaveu de Ciutadans, Mercè Escofet, ha començat la seva intervenció traslladant el ple suport a la Llibreria de la Plaça de Sarrià, després de l’incendi de la setmana passada. També ha carregat contra l’oblit “crònic” que hi ha cap als barris de muntanya, i contra els robatoris en barris com les Tres Torres. Per últim, ha demanat que es recuperi el bus nit de Vallvidrera i ha carregat contra la manca d’inversions al barri: “És una vergonya”.
Des d’ERC, el portaveu republicà, Nil Font, ha reconegut al regidor la defensa del districte i les bones intencions, però l’ha advertit que amb això “no n’hi ha prou”. La falta d’espais per entitats del districte, especialment les juvenils, la mala gestió del patrimoni històric, la supressió del bus nit de Vallvidrera, el retard de més de dos anys en arreglar un esvoranc al carrer Major de Rectoret i la possible pèrdua pel barri de la finca de Can Raventós a Sarrià, han estat alguns dels molts retrets que l’hi ha fet. “Deixen una ciutat enfadada, amb pèrdues incalculables de patrimoni, problemes de neteja i retirant a un barri sencer la mobilitat nocturna”.
El portaveu de Junts, Pol Lliró, ha començat la seva intervenció posant-se a disposició de les germanes Bassedas, les copropietàries de la Llibreria de la Plaça incendiada. Tot seguit, ha criticat que el districte, a la cua d’inversions a la ciutat per vuitè any consecutiu, s’hagi quedat sense acabar cap de les “grans obres públiques estructurals” en els últims dos mandats amb Colau i el PSC: la reforma pendent del carrer Balmes, els jardins d’Oriol Martorell, la reforma de República Argentina o la cobertura de la ronda de Dalt. “Barcelona és avui una ciutat més bruta i desordenada que fa vuit anys, i això no consta en aquest informe que ens fa arribar el regidor”.